Technológia

Mindent a Mapei műfüves sportpályáiról és rugalmas bevonatairól

1/4

forrás: mapei.com

forrás: mapei.com
forrás: mapei.com
forrás: mapei.com
forrás: mapei.com
?>
forrás: mapei.com
?>
forrás: mapei.com
?>
forrás: mapei.com
?>
forrás: mapei.com
1/4

forrás: mapei.com

Mindent a Mapei műfüves sportpályáiról és rugalmas bevonatairól
Technológia

Mindent a Mapei műfüves sportpályáiról és rugalmas bevonatairól

2016.12.06. 14:52

Cikkinfó

Cég, szervezet:
Mapei

Termék, technológia:
Mapesoil 100, Mapecoat TNS

Aki sportpálya létrehozására készül, többnyire hosszú távra tervez. Legyen szó akár a mostanában népszerű műfüves, vagy a kiváló sportélményt biztosító rugalmas bevonatú pályatípusról, a Mapei többféle típushoz is illeszkedő speciális megoldásokkal rendelkezik, tartós és megbízható alapanyagokat kínál vásárlóinak.

Műfüves pályák

Talán a legnépszerűbb pálya mostanság a műfüves pálya, alépítményének elkészítése azonban komoly földmunkával jár, és a kivitelezőtől nagy felkészültséget igényel. E munkafázisban a talaj stabilizálása, szilárdságának javítása igényel építési segédanyagot.

A hagyományos módszer mészhidrát keverése a földhöz. Ma már van azonban korszerűbb, jóval megbízhatóbb és jobb eredményt kínáló megoldás is. Ilyen a MAPESOIL 100 por alakú, szálerősített stabilizáló szer alkalmazása.

A MAPESOIL 100 speciális összetételének köszönhetően egyaránt alkalmazható új pályákhoz, amikor is a talajhoz és az adalékanyagokhoz keverjük, és pályafelújítás esetén, amikor használhatjuk a pályabontásból eredő, újrahasznosított adalékanyagokkal együtt. A Mapesoil 100-ban megtalálható válogatott ásványi adalékok fokozzák a végső réteg tartósságát és a stabilizált anyag kimosódásával szembeni ellenállását.

Az alapfelület elkészülte után kerül sor a műfű burkolat fektetésére. A műfű tekercseket először akklimatizálni kell, ezért pár órával a fektetési műveletek megkezdése előtt ki kell göngyölíteni és teríteni kell őket, hogy csökkenjen a csomagolás okozta belső feszültség.

A fektetés befejezését követően csak az illesztéseket kell összeragasztani, az ULTRABOND TURF TAPE 100 speciális 40 cm széles illesztő szalaggal. Magát a ragasztást ULTRABOND TURF 2 STARS kétkomponensű, poliuretán ragasztóval végezzük, amit fogazott simítóval vagy egy különleges fektető eszköz használatával hordunk fel a felületre.


forrás: mapei.com
3/4
forrás: mapei.comJavításhoz, kisebb felületekhez az ULTRABOND TURF PU 1K egykomponensű poliuretánragasztó ajánlott. Fontos, hogy az ULTRABOND TURF TAPE 100 illesztőszalagra a megfelelő mennyiségű ragasztót vigyék fel, ezzel biztosítva, hogy a műfűlemez hátoldalán teljesen szétterüljön és a burkolat hosszú távon stabilan rögzüljön.

A szélek leragasztása és a ragasztó megkötése után ki lehet jelölni a pálya vonalait. A pályavonalak kijelölése során a szabályzatban előírt fehér színű vonalakat fektetünk a műfű felület tetejére, amely ugyanolyan jellemzőkkel rendelkezik, mint a többi műfű felület. A vonalak rögzítéséhez ugyanazt a rendszert kell használni, mint a tekercsek széleinek illesztéséhez: ULTRABOND TURF TAPE 100 és ULTRABOND TURF 2 Stars, vagy ULTRABOND TURF PU 1K.


forrás: mapei.com
1/4
forrás: mapei.comSzínes, rugalmas hézagmentes sportpálya bevonatok

A műfű burkolattól eltérő megoldást nyújtanak a különböző sportpályák, városi utak rugalmas hézagmentes színes bevonatát képező Mapecoat TNS rendszerek. A Mapecoat TNS bevonatok beltéri és kültéri teniszpályákhoz, többcélú sportpályákhoz, (kosár, kézilabda, football, röplabda stb.) kerékpárutakhoz, gyalogosjárdákhoz alkalmasak, de közterületek, akril bázisú bevonó rendszereiként is kiválóak, akár kisebb felületeken, akár szabályos, nagyméretű sportpályákon. Ezeket a termékrendszereket meglévő vagy új, szilárd, teherbíró beton és aszfalt felületekre lehet felvinni.

A Mapecoat TNS rendszerek akrilgyanta vizes diszperziójából és válogatott töltőanyagokból készült, koptató hatásoknak, UV sugárzásnak és a változó időjárási körülményeknek kiválóan ellenálló bevonatrendszerek. A rendszerelemek felhasználásra kész termékek, felvitelük módja leginkább a műgyanta padlóknál megszokotthoz hasonlítható.

A Mapecoat TNS sportpályák felülete rugalmas, kiváló játék-komfortot nyújt, és rétegrendjük biztosítja a labda tökéletes visszapattanását a felületről. Magas szintű műszaki jellemzőik a sportolók számára lehetővé teszik a futás közbeni hirtelen Irányváltoztatásokat, a stabilitás és csúszás közötti kiváló egyensúlyt, és magas szintű biztonságot nyújtanak a mozgás során. A teljes termékcsalád elemei úgy kerülnek kiválasztásra, hogy sokcélú sport tevékenységre alkalmas rétegrendeket kapjunk.


forrás: mapei.com
4/4
forrás: mapei.comA Mapecoat TNS rendszerek a következő elemekből épülhetnek fel:

  • Mapecoat TNS White Base Coat: félig rugalmas akrilgyanta kitöltő paszta vizes diszperzióban, válogatott töltőanyaggal alapréteg készítéséhez. A felület előkészítésére és kiegyenlítésére alkalmas a Mapecoat TNS Finish és Mapecoat TNS Urban színezett befejező rétegek felvitele előtt.
  • Mapecoat TNS Grey Base Coat: rugalmas vizes diszperziós akrilgyanta bevonó és kitöltő paszta vizes diszperzióban, SBR granulátummal és válogatott töltőanyagokkal, a felület alapbevonatának készítéséhez és kiegyenlítéséhez.
  • A Mapecoat TNS Grey Base Coat alkalmas rugalmas alapréteg készítésére a Mapecoat TNS Finish színes befejező réteg felvitelét megelőzően.
  • Mapecoat TNS Finish: vizes diszperziós rugalmas akrilgyanta bevonó paszta vizes diszperzióban válogatott adalékanyagokkal különféle célú sportpályák felületének végső bevonatához. Elérhető a színskálában szereplő 20 színben vagy kérésre egyéni színekben is.
  • Mapecoat TNS Line: Vizes diszperziós rugalmas akrilgyanta festék vizes diszperzióban, válogatott töltőanyagokkal sportpályák és játékterületek kijelölésére.

A Mapei által kifejlesztett termékek lehetővé teszik, hogy a megrendelő igényeire szabottan tudjunk összeállítani egy komplett sportpályabevonó rétegrendet, legyen az professzionális vagy hobbi céljára használt pálya, vagy akár az ITF (International Tennis Federation – Nemzetközi Tenisz Szövetség) által minősített pálya.

Ha felkeltettük érdeklődését, és szeretne többet megtudni a sportpálya bevonati rendszereinkről, keressen minket.

További információ a TNS sportpálya burkolati rendszerekről itt található.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk