Helyek/Köztér

Miskolc, Hősök tere - városi tér és mélygarázs kialakítása

1/16

?>
?>
Fotók: Zsitva Tibor
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/16

Miskolc, Hősök tere - városi tér és mélygarázs kialakítása
Helyek/Köztér

Miskolc, Hősök tere - városi tér és mélygarázs kialakítása

2007.08.31. 09:00
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Miskolc, Magyarország

Építészek, alkotók:
Puskás Péter

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Építész vezető tervező: Puskás Péter

Építészeti kialakítás

Előzmények
A miskolci Déryné utca Sétáló utcává való átalakítása, a Kazinczy utcán zajcsillapító zóna kialakítása, az elkészült Szinva terasz és Kandia köz befejező eleme, a Hősök tere a városi térszerkezetben elfoglalt helyen a már említett területek újraértékelése és újraépítése a tér eredeti térszervezésének átértékelését is magával hozta. A Miskolc város elesett hőseinek emlékműve tiszteletben tartása mellett, a tér szervezését jelentősen befolyásolta a tér alatt elhelyezendő mélygarázs és annak közúti kapcsolata.

A Hősök tere áttervezésének ismertetése

A tér szervezését a térfaltól térfalig történő gondolkodásmód is erősítette.

Fotók: Zsitva Tibor
2/16
Fotók: Zsitva Tibor

3/16

4/16

Ezeknek a gondolatoknak a mentén alakult ki az új tér. Déli oldalról egy később megépülő szálloda homlokzati íve a határoló térfal, nyugati oldalról a kereskedelmi iskola és a bank épülete a térfal szerkezet, míg északi oldalról a Minorita templom és a Földes Ferenc Gimnázium. A tér szerkezetének tagolásában a térszint alatt elhelyezkedő zárt szelvényű Pece patak, illetve az Elesett Hősök Emlékművéig tartó térszakasz képezte az első részt. A második egység az Elesett Hősök Emlékművéhez felvezető térrész, a harmadik egység az északi határoló falat képező épületekig tartó térfelület volt. Ez a hármas egység nem hagyható figyelmen kívül hiszen a tér szerkesztésében a sétáló utak, a sétányok, a zöld felületek, az attraktív elemek, a pihenést szolgáló mikroarchitekturális eszközök, a tér világítása ehhez kell hogy igazodjék.

5/16

6/16

7/16

A tér északi és déli tengelyéből indulva a térszint alatti Pece patak visszaidézését jelképező „forrás" indítja a teret. Az itt található burkolat a Déryné utcában már megjelenő 3,00 x 3,00 méteres raszter hálóban elhelyezett természetes kőburkolat, amely az Elesett Hősök Emlékműve előtt más burkolatként megjelenve – anyaghasználatát tekintve magasabb igényszintű márványburkolat – jelöli ki az Elesett Hősök Emlékművének megemlékezés és tiszteletadás terheit. Az elesett hősök emlékműve facsoporttal körülvett, benne padok szolgálják a pihenést. Tengelye kelet-nyugat irányú, emiatt a Kazinczy utca mellett és azzal párhuzamosan futó sétány dupla vonalvezetésű fasorral itt megszakad, betekintést biztosítva az Emlékműhöz. A térburkolat váltás vonalvezetésén kandelláber sor jelöli ki a térkontúrt, mely kandelláber magassága egyúttal a tér ezen területének világítását is szolgálja.

8/16

9/16

10/16

A megemlékezés tere és tiszteletadás tere szinte önálló életet élhet ebben a térben, hiszen az innen induló dupla fasor sétány jellege egészen a Palóczy utca nyomvonaláig kiszalad. A tér szimmetria tengelyében újabb látványosság jelenik meg egy vízzuhatag képében, mely jelképezi anyaghasználatában és funkciójában, hogy ettől a ponttól „új világ" kezdődik. A vízzuhatag két oldalán a már Déryné utcában alkalmazott és a tér elején is megismert 3,00 x 3,00 méteres raszterban lerakott természetes kőburkolatok alkotják a térburkolatot. A vízzuhatag melletti induló enyhe lejtésű rámpán három darab különböző magasságú „üvegláda" jelenik meg a Szülőföld Emlékhelyként az üvegládába kis zsákokban hordott földek kerülnek be mind-mind a világ különböző pontjairól egy-egy földdarab, színük és összetételük alapján az üvegen keresztül keresztmetszetet biztosítva, nemcsak fizikai valóságában, hanem jelképesen is. A rámpa a 45,00 cm-rel mélyebben fekvő faburkolatú, nagyméretű diákszigethez vezet, mely körül vizes árok húzódik világításával és vízi attrakcióival gazdagítva a tér hangulatát. Keleti és nyugati oldalról a már említett dupla fasor húzódik végig, melynek a diáksziget felé eső része szintén rézsűtösen kapcsolódik a sziget körüli sétányhoz. A fasorban öblök kerültek kialakításra, mely öblökben alkalmi jelleggel pavilonok állíthatóak föl, illetve padok helyezkednek el. A fasorokban bújtatottan jelennek meg a mélygarázs felszíni csatlakozását biztosító lépcsőkarok, illetve a Déryné utca felé a lépcsőkaron túlmenően a mozgássérültek számára szolgáló lift is megjelenik felépítményként. A gépkocsik be és kihajtását biztosító közúti kapcsolat a Kazinczy utca felé történik és a lehajtó rámpa felett megjelenő íves betonfelület földtakarást kap, fű és bokor beültetését biztosítva. Ez a „mesterséges domb" szimbiózisban van az említett forrással és vízzuhataggal, illetve szerves része a teret szegélyező intenzív zöld beültetésének. A tér vegetációval beültetett része így több mint duplájára nő a meglévő zöldfelületeknek.

11/16

12/16

13/16

A térszint alatt elhelyezkedő mélygarázs 121 gépkocsi tárolására alkalmas. Pillérvázas szerkezetű, ahol a gépkocsik tárolásán túlmenően a már említett két feljáraton kívül egy harmadik feljárat is megjelenik a Déryné utcai gyalogosforgalmi kapcsolatra rászervezve. Ennek felszíni megjelenése az Emlékművet körülvevő facsoport Déryné utcai felőli oldalán jelenik meg. A térszínt alatti mélygarázs gépészeti rendszere mellett, a mozgásukban korlátozott emberek közlekedését biztosító lift is hangsúlyos szerepet kap, illetve ezen funkcionális egységek között a teret használók számára is szolgáló vizesblokk került megtervezésre a férfi és női funkció mellett mozgásukban korlátozott emberek vizesblokkja is kialakítást nyert...

14/16

15/16

16/16

A sétány világítása alacsonyabb kandelláberekkel történik, míg a Minorita templom felé eső oldalon a Palóczy utcát kísérve három nagyméretű kandelláber jelenik meg. Ezek lehetőséget biztosítanak a templom és a diáksziget megvilágítására.
A Kazinczy utcán a nagy posta felőli oldalon négy magas kandelláber biztosítja a közvilágítást, melyek már ismertek a Kazinczy utca - Széchenyi utca kereszteződéséből és stilizált M betű fejformájukkal Miskolcot jelképezik.
szöveg: Puskás Péter
Miskolc, Hősök tere
Építész vezető tervező: Puskás Péter
Építész tervező: Kalina János
Szerkezet tervező: Bucher József
Gépésztervező: Nagy Gábor, Horváth Gábor
Elektromos tervező: Münnich Gábor
Formatervező iparművész: Fata György
Térvilágítás tervező: Kozaróczy Kornél
Út- és forgalomtervező: Dr. Vincze János
Közműtervező: Márkus György
Táj és kerttervező: Dobos Sára
Fotók: Zsitva Tibor

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk