Egyéb cikkek

Műemlék lakóépület építészeti kialakítása, Petermann bíró utca 9.

1/13

?>
?>
Pince alaprajz
?>
földszinti alaprajz
?>
emeleti alaprajz
?>
tetőtéri alaprajz
?>
metszet
?>
metszet
?>
metszet
?>
homlokzat
?>
homlokzat
?>
homlokzat
?>
homlokzatok
?>
1/13

Műemlék lakóépület építészeti kialakítása, Petermann bíró utca 9.
Egyéb cikkek

Műemlék lakóépület építészeti kialakítása, Petermann bíró utca 9.

2006.08.16. 11:05

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Csomay Zsófia, Nagy György

1.200.000,- Ft díjazásban részesült 15. bírálati sorszámú pályamű, szerzői: Csomay Zsófia, Nagy György (CET Budapest ZRt.)

Az 1.200.000,- Ft díjazásban részesült a 15. bírálati sorszámú pályamű,

szerzői: Csomay Zsófia, Nagy György (CET Budapest ZRt.)


 
Fotók: CET Budapest ZRt.

 
Részletes bírálat

A feladatot „érzékenyen", míves gazdagsággal elemző és megoldó terv – minden részletében; - még előadásmódjában is. Olyan tervezők készíthették, akik értik a VÁR építészeti nyelvezetét, de akik ezt a nyelvet a jelen eszközeivel bővíteni merik. Értő módon nyúlnak a klasszicista házhoz is (pl. a kibontott udvari erkély esetében).

Szép gondolata a tervnek a kettős (fedett és nyitott) – kitágított udvar (szemben pl. az udvart beépítő- szűkítő tervekkel) Ez a tágítás a ház életében jelentős használati értéknövekedést eredményez.

Finom építészeti ötlet a régi és az új épület között kialakított keskeny rés.

Végiggondoltak és működőképesek az alaprajzok, bár a pincében és a földszinten kissé bonyolult „szövetek" jönnek létre – talán épp a funkcionális"megfelelés" magas igénye miatt.. A régi és új szárny lakásai egyaránt jól működnek, s nagyságrendjük is a helyhez méltó, bár pl. a régi épület lépcsőházhoz tapadó lakásának nappali-étkezője kissé kicsire sikeredett.

A szép, arányosan szerkesztett, jó arányérzékkel rajzolt homlokzatokon sokféle az anyag, s a finom, visszafogott grafika és színezés elfedi a választott homlokzati formák – megoldások vitatható voltát.

A terv egészében, azaz alaprajzi kidolgozásában, tömegképzésében, homlokzati kialakításában egyaránt jelentős értékeket hordoz.

Ezen értékei alapján a Bíráló Bizottság a pályamunkát 1.200.000,- Ft-os díjazásban részesíti.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk