Technológia

Narancs, piros, magenta

1/3

fotó: Europa Design

?>
fotó: Europa Design
?>
fotó: Europa Design
?>
fotó: Europa Design
1/3

fotó: Europa Design

Narancs, piros, magenta
Technológia

Narancs, piros, magenta

2018.09.18. 07:25

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Cég, szervezet:
Europa Design

Építészek, alkotók:
Vajta Mónika

A FrieslandCampina holland tejipari cég budapesti pénzügyi szolgáltató központjának irodaterei árulkodnak a munkatársak jó közérzetére alapozó cégkultúráról. A tágas egyterű irodákat és a kollaborációs tereket az Europa Design rendezte be a munkaerő igényeinek megfelelően.

A FrieslandCampina Service Centre EMEA Kft. új irodáját a megrendelő a nemrégiben felújított CityZen irodaház 6-7. emeletén álmodta meg. A tulajdonos a ConvergenCE által kivitelezett kiépítés projektmenedzsmentjére a Jones Lang LaSalle Kft.-t kérte fel. Az eredeti térszervezési és belsőépítészeti alapkoncepciót a Demeter Stúdió állította fel. Ebből kiindulva a végleges, úgynevezett "look and feel" berendezési és bútorozási feladatokat pedig az Europa Design végezte. A megbízó részéről az irodaprojekt vezetői Karli Róbert és az akkor SSC director, Marc Galiaard voltak, akik a fiatalos szolgáltató központ különleges elvárásait közvetítették, és hozták meg a legapróbb részletekre is kiterjedő döntéseket.

A FrieslandCampina irodáiba érkezve már a bejáratnál érződik, hogy a cég sajátos világába érkeztünk: arculatának formajegyei a belső térben rögtön visszaköszönnek. A magasfényű krion anyagból készült fehér recepciós pultnak nemcsak a színe utal a tejre, de formája is a tejkiöntőt idézi. A mögötte lévő falon pedig tejeskanna alakú, megvilágított mélyedésekbe kerültek a cég termékeinek – többek között a Pöttyös Túró Rudi - makettjei.

A tágas előteret a nagy üvegablakokkal határolt vendégváró sarokkal, a recepciós pulttal és a tárgyalóval Vajta Mónika belsőépítész tervezte. A FrieslandCampina logó hat különböző színe – narancs, piros, magenta, together-green, kék és zöld - az egész irodában megjelenik, vidámságot kölcsönözve a tereknek, és jól kiegészítve a fehér alapszínt, amely a tejfolyamra utal. Bár a FrieslandCampina Service Centre EMEA Kft. pénzügyi tevékenységet folytató független cég, ugyanazokra a gyökerekre épül, mint az értékesítéssel és marketinggel foglalkozó FrieslandCampina Hungária Zrt.

A világ egyik legnagyobb, szövetkezeti alapon működő tejipari vállalatát 1880-ban alapították Hollandiában. A Royal FrieslandCampinának világszerte 80 gyára van, termékeit a világ 100 országában lehet megvásárolni, Magyarországon például a Milli vagy a Pöttyös márka tartozik a cég portfóliójába. Tevékenysége elismeréseként a holland anyacég a holland királyi családtól a Royal címet is elnyerte.

fotó: Europa Design
2/3
fotó: Europa DesignAz erős gyökereken alapuló cégkultúra határozta meg leginkább az Service Centre irodáinak a berendezését is. A "storytelling" fal bemutatja a cég fejlődésének lényeges fejlődési szakaszait az alapítástól napjainkig, a "trendfalon" pedig a FrieslandCampina újdonságaival ismerkedhetnek meg a munkatársak. Az alaptermékekre való utalás megjelenik a tárgyalók falán a kifröccsenő tejet és a pöttyös túró rudit ábrázoló, valamint a tejből készülő sokféle termékre utaló színes falgrafikákon, a 6. emeleti konyha falán és a tárgyalókban.

Két életnagyságú tehén makettje is helyet kapott az irodában, a kávézó mellett és a műfűvel borított teraszon. A fehéren túl sokat láthatunk a zöld színt is; például a 7. emeleti kávézópult frontjára zöld fűt ábrázoló grafika került, de a munkahelyek mellett is helyet kaptak élő zöld növények, sőt zöld fal határol egy kávézósarkot és egy tárgyalót is. A zavartalan telefonálást szolgáló phoneboxok padlóját is műfű borítja. A két emeletet összekötő belső lépcső falát pedig kör alakra vágott zöld zuzmók díszítik. A vasból készült lépcsőket könnyíti hatásában a lapjára került faerezetes vinil burkolat, valamint a korlát tölgyfa kapaszkodó rétege. Az iroda egészét szürke padlószőnyeg borítja, amelyet változatossá tesznek a zebracsíkos és pöttyös minták, a logó egy-egy színét megjelenítve a tárgyalók padlóján.

Az irodabútorok kiválasztását az irodaberendezést, az Europa Design közreműködése és iránymutatása alapján a három pénzügyi osztály vezetői végezték, figyelembe véve a munkatársak igényeit. Az egyes osztályok színekben és néhány bútortípusban eltérnek egymástól, amellett hogy mindenhol egységesen érvényesül az arculatnak megfelelő stílus és berendezés. A FrieslandCampina Service Centre kérésére két zárt iroda kivételével egyterű irodák alkotják a teret, melyet több közösségi pihenő, kollaborációs és kommunikációs-tárgyaló sziget tagol. Ezáltal adott a lehetőség az elvonulásra, de a beszélgetésre, feltöltődésre is.


fotó: Europa Design
1/3
fotó: Europa Design

 

A formális megbeszéléseknek az üvegfalakkal elhatárolt, 8 fős tárgyalók adnak helyet, ahol a szőnyegpadlón, a székkárpitokon és a falon elhelyezett mágnestáblákon szintén a logó színei – a magenta, a piros és a narancs – köszönnek vissza. Az open office 6 fős "bench" munkaállomásokkal lett berendezve, fehér trapézlábas olasz Alea asztalokkal, amelyek mellett a német Wilkhahn cég nagyon kényelmes és ergonómikus, kék színű kárpittal bevont 'In' székeiben történik a munkavégzés.

Az egyes osztályok vezetőinek különböző típusú pihenőbútorokra esett a választásuk: a szabadon álló háttámla nélküli 'Allermuir Haven' padok és kis fotelek mellett félig zárt 'Actiu Longo' tárgyalószigetek is helyet kaptak a tágas térben. Azok számára, akik álló helyzetben is szeretnének megbeszéléseket folytatni, kitűnő választások a 'Wilkhahn Stand up' támaszkodó székek vagy az álló magasságú asztalokkal berendezett tárgyalók, amelyekben állva, de a magasított görgős székeken ülve is lehet beszélgetni. Emellett a telefonálások nyugodt lebonyolítását szolgálják a szintén magasított székekkel berendezett phoneboxok, amelyekben elvonulva a munkatársak nem zavarják a körülöttük dolgozókat. A mindkét szinten kialakított étkezőkben is helyet kaptak bárszékek és bárasztalok, magasított szófákkal, amelyek mögött az arculati színekből összeállított, a tejre és a termékekre utaló grafikák díszítik a falat. Az ügyvezető igazgató kérésére a recepciós munkahely is magasított, hogy szemmagasságban tudják fogadni az érkező vendégeket, ügyfeleket. Mindezek megoldása nem kis kihívás elé állította az Europa Design tervezőit az alacsony belmagasság miatt.

A pihenő, kávézó és kollaboratív terek ülőbútorai – a kis fotelek, padok és tárgyalószigetek kárpitjai – szintén a logó arculati színeiből adnak válogatást. A tágas irodai térben a sok kommunikációs és közösségi térrésznek köszönhetően a mostanában átlagosnak tekinthető 8 négyzetméternél jóval több tér jut egy munkavállalóra. Az élhető és levegős irodatér emberközpontú, ergonomikus berendezése jól bizonyítja, hogy a cégkultúrának megfelelően az irodák kialakításánál az egyik legfontosabb szempont a munkatársak jó közérzete volt.

Europa Design

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk