Épülettervek/Lakóépület

Nyaraló Balatonbogláron, Paládi-Kovács Ádám terve

1/30

Helyszínrajz

?>
Helyszínrajz
?>
Hosszmetszet a nappalinál
?>
Hosszmetszet
?>
Keleti homlokzat
?>
Déli homlokzat
?>
Nyugati homlokzat
?>
Utcai homlokzat
?>
Épület és terasz kapcsolata
?>
Épület a kert felől
?>
Épület az utca felől
?>
Épület a kerti pergola felől
?>
Homlokzat
?>
Kerti homlokzat
?>
Paládi-Kovács Ádám
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Építés közben
?>
Építés közben
?>
Építés közben
?>
Építés közben
?>
Építés közben
?>
alaprajzi alternatívák
1/30

Helyszínrajz

Nyaraló Balatonbogláron, Paládi-Kovács Ádám terve
Épülettervek/Lakóépület

Nyaraló Balatonbogláron, Paládi-Kovács Ádám terve

2013.01.21. 12:13

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Paládi-Kovács Ádám

Földrajzi hely:
Balatonboglár, Magyarország

Vélemények:
5

Nyaraló és lakóház, Balatonboglár

URL:
Paládi Építész és Mérnök Kft.

Tervezés éve:
2012

Bruttó szintterület:
131 m2

Stáblista

építész munkatárs: Szilágyi Balázs
tartószerkezetek: dr. Hortobágyi Zsolt
épületgépészet: Szalóky László
elektromosság: Gali Csaba
beruházási költség: 38 M Ft
generálkivitelező: Bérces Péter - BP Generál Kft.

Várhatóan idén elkészül Balatonbogláron egy - lakóházként is használható - nyaraló Paládi-Kovács Ádám tervei alapján. A tóhoz közeli, északról vasútvonallal határolt telek adottságai alapvetően meghatározták a déli irányban felnyíló, földszintes épület elrendezését, a külső megjelenés tekintetében pedig a vakolt felületekre és a kosaras kőburkolatra esett a választás.

Elhelyezkedés

Az épület a Balaton déli oldalán, a parttal párhuzamos harmadik utcában épül fel, ennek következtében ugyan a tó nagyon közel van, de a vízre nem nyílik kilátás. A majdnem vízszintes telket északi oldalról az utca, déli oldalról a vasút határolja. Ezen alapvető adottságok miatt az épület társasági zónáját a kert felé, déli irányba tájoltuk, a vasúti forgalom zavaró hatása miatt a pálya felé egy tömör (zajvédő funkciót is ellátó) kerítésfallal határolt pergolát helyeztünk. Az így kialakuló belső kert már intim nyugalmat és pihenést biztosíthat az ott lakóknak.

Helyszínrajz
1/30
Helyszínrajz
alaprajzi alternatívák
30/30
alaprajzi alternatívák
Alaprajzi elrendezés

Az épület részben lakóház, részben nyaraló; a tulajdonosok most elsősorban nyaralónak szeretnék használni, de később, idősebb korukban ide is költöznének. Ebből az elképzelésből kiindulva az alapkoncepciót úgy dolgoztuk ki, hogy az épület a külső lehatárolt struktúra megváltoztatása nélkül is variálható, továbbépíthető legyen. Az első változat a nyaraló funkciót erősíti, ahol a szaunához pihenő-relaxáló funkcióval előtér kapcsolódik, ha a lakó funkcióhoz szükségessé válna a második változatban ezen a területen egy vendégszoba létrehozható. A főbejárat az utcafrontról, a gépkocsi beálló mellett futó járdán közelíthető meg.

A házba belépve az előtérbe jutunk, innen nyílik a háztartási helyiség és itt alakítható ki a vendégszoba. Tovább menve érünk el a zónahatárhoz, ahol jobbra fordulva a nappaliba, balra a privát részbe jutunk. Innen nyílnak a hálószobák, és a fürdő. A nagyobbik fürdőszobát a nappali mellett helyeztük el, mivel az itt lévő szauna társasági eseményeknek is helyet adhat (közös szaunázás a barátokkal).

Épület és terasz kapcsolata
8/30
Épület és terasz kapcsolataLátványterv
15/30
LátványtervA kert felé tájolva helyeztük el a nappalit, az étkezőt és a konyhát. Az étkezőn keresztül a konyha közvetlen kapcsolatban maradt a nappalival, ezáltal a konyha is a lakás életterévé válhatott. A nappalihoz egy déli tájolású terasz kapcsolódik nagyméretű üveg tolóajtóval, amely fényt ad megnövelve és összekapcsolva a külső-belső tereket.Az épület homlokzati formálása

A tervezett épület földszintes, ahol a nappali felett, az épület hossztengelyében megemeltük a tetőt, így nagyobb belmagasságot tudunk a nappali terének biztosítani. Az épület hossztengelyének másik oldalán, az étkező-konyhánál nem szükséges ez az emelés, itt a tető a gerinctől az ereszmagasságig csökken vissza. A főbejárat kiemelése miatt a bejárat felett található a nyeregtető legmagasabb pontja, a gerinc, az épület nyugati oldalának szimmetrikusan a közepén.

Látványterv
20/30
Látványterv


Látványterv
23/30
LátványtervAz épület külső kialakításánál a megrendelő corten fémlemezben, illetve kőburkolatban gondolkodott, de olyan követ szeretett volna, amely eltér a hagyományos ragasztott vagy falazott kőburkolatoktól, így a 10 cm vastag kosaras kőburkolat lett az a megoldás, amely megtetszett a tulajdonosnak. Így az épületen a fehér vakolt felületek és a kosaras kőburkolatok váltják egymást.


Építés közben
28/30
Építés közben


Építés közben
25/30
Építés közben

A terasz felett látszóbetonból pergolát terveztünk a nappali nagy üvegfelületeinek árnyékolására, az eső elleni védelmet pedig az épület felugró tömbje biztosítja. A csapadékvíz-elvezetés vízszintes irányban rejtett esőcsatornával, függőlegesen szintén rejtetten, a hőszigetelés alatt történik.

Vélemények (5)
Pákozdi Imre
2013.01.24.
21:34

Egy mai, tanulságos baráti beszélgetés után érteni vélem, miért nem érthető a rokonszenvem ez iránt a boglári ház iránt. Ez az állítólag oly "stílustalan stílus" markánsan jellemezte a hatvanas-hetvenes évek magyar nyaraló- és középület-építészetét. Talán szocmodernnek nevezném. Szép példája a Moszkva téri metrómegálló (a legyezőház), valamint a KFKI egyik-másik épülete, a hajdani Biogál Debrecenben, a badacsonyi kikötő melletti étterem - és sok más épület, amely abban az időben ilyen, a jövő felé mutatóan szocialisztoid, lendületet sugalló formavilággal készült.

Ez a mai balatonboglári nyaraló párját ritkító kísérlet a hatvanas és hetvenes évek egyik nyaralótípusának színvonalas felidézésére. A kísérlet nem igazán sikerült, mert túl sok a formai és alaprajzi hiba. Ezeket látva, a corten lemez, a kosaras terméskő, csupán talmi, felszínes korszerűséget mímelő hivalkodások.

Az építészi szándék ugyanakkor figyelemre méltó. Volt egy kor, amelyben száz- és ezerszámra épültek az ilyen házak az országban, többnyire nyaralók, Balatonfenyvestől Badacsonyig, Földváron, Siófokon és Füreden át, de más tájakon is. Az akkori családi sikerek lenyomatai voltak; millió megalkuvás, hazugság, komoly munka, elvtársias művészi és szakemberi megfelelés árán építhetett valaki ilyet – káderdűlők stílusa volt, na. Ugyanakkor tízezer-számra nőttek fel ilyenekben a kortársaink, a mai ötvenes-hatvanas pesti és nagyvárosi „elit”. Belülről ezek a házak többnyire kiábrándítóak: például a szülői hálót kétszárnyú, katedrálüveges ajtó választotta el a gyerekszobától vagy a nappalitól, úgyhogy sejthetik, mekkora volt az elengedettség az öröm házastársi perceiben… Ugyanakkor valódi élet folyt bennük és körülöttük, meghitt, nagy kacagásokkal, lábtengóval a kertben és ultipartikkal a teraszon.

Úgy gondolom, hogy a boglári ház tervezője ennek a – talán a gyermekkorát idéző - háztípusnak akarta visszaadni a becsületét, 131 négyzetméteres alapterület és korszerű anyagok segítségével. Ez - korántsem ideológiai okokból - nem sikerült. Ugyanakkor úgy gondolom, senkinek, különösen a fiatal, szakmai gőg-fürdőben felnőtt magyar építészeknek nincs erkölcsi alapjuk arra, hogy ezt a tervet látványosan lesajnálják. Örülök, hogy a ma építésze ideológiai béklyóktól mentesen dolgozhat – és ehhez képest csodálkozom, hogyan születhet meg a tervasztalokon a 12345-ik tökegyformán letisztult, szűkszavú, kemény és puritán gondolatiságú, bődületes közhely.

 

Pákozdi Imre
2013.01.21.
16:13

Tetszik a hatvanas-hetvenes évek mára retróvá érett, "betonkávás" nyaraló-stílusa. Egyedül a tetőablak megoldását érzem lejáratottnak, de nem azért, mert rossz lenne, hanem mert tíz- ha nem százezrével látni vidéken ennek a felnyitott tetős-ablakos megoldásnak a silány, ápolatlan, faborítású változatát. Ismétlem, itt nem rossz: a stílushoz mindenesetre illeszkedik.

Kevésbé értem, miért olyan kicsi a konyha terasz felé forduló sarokablaka? Akkora teliüveg nappali ajtó büszkélkedik mellette, hogy ahhoz képest ez a kis modernkedő csík modorosan alulméretezettnek tűnik.

A színvilág tetszik, az alaprajz jó, a szövegben viszont van egy tévedés, idézem: "a telket északi oldalról az utca, déli oldalról a vasút határolja." Máshol, több helyen kiderül, hogy a vasút északról határolja a telket.

rojan
2013.01.23.
15:50

@Pákozdi Imre: A stilustalan stilus emlegetése helyett, talán, az alaprajzra kellene vetni értő pillantást. Mi ez az L alakú folyosó ( melyet a leírás még sikerként is emleget )?

Térkapcsolat? Erről már másodévben is máshogy gondolkodnak a hozzáértők.

A Fórum hibázott, amikor kritika nélkül közölte ezt a tervet

FenyvesiHK
2013.01.23.
17:48

@rojan: jesssz...

Pákozdi Imre
2013.01.23.
19:07

@rojan: Értő pillantást? Azt nem ígérhetek (bumfordi civilként, eddig csak hétszáznyolcvanöt balatoni nyaralóban fordultam elő, és még börtönben sem voltam). Hát, lássuk. Az előszoba bejárati szakasz kicsit szűk. Nem várunk különösebb teresedést, hiszen nyaralóról van szó, de a fogas, a cipőtároló azért el kellene férjen, a lecihelődés közben forgolódó háziak és vendégek túlméretes tomporáról nem is beszélve. Ez a többlet-tér valószínűleg hozzálopható lenne az előszobához a háztartási helyiség rovására, amely amúgy jó helyen van a bejárat mellett: így ui. kerti szerszámok, kinti ülőgarnitúra, locsolóberendezés is könnyen hozzáférhető módon tárolható benne. Megfontolandó a helyiség kertre nyitása, az amúgy is kimunkált talpig nyílás ajtósra módosításával. 

Jó, hogy a nappali nem közvetlenül tárul fel a házba belépéskor, és tetszenek az arányai is. Nyaralóról lévén szó, elviselhető az amerikai konyha, ami amúgy a legostobább találmányok egyike; a háziasszonyok 96,7 százaléka - miközben büszke a főztjére - szégyelli az étkezőt és a nappalit ellepő szagokat. És méltán. Valamikor, amikor még valóban értettek az igényes, de megfizethető lakásbelsők tervezéséhez (a modernizmus és az art deco időszakában), un. "szagfolyosóval" választották le a konyhát az étkezőtől, nemhogy egy helyiségbe tették volna azokat. Nyaralóban azonban, ahol a fő használati időszakban, tehát nyáron, a szellőztetés alapüzemmód, az amerikai konyha elviselhető. Dícséretes ugyanakkor, hogy az étkező és a nappali nem teli szájjal nyílnak egymásból és egymásba, hanem csatlakozó, de külön akusztikus és légteret jelentenek. 

A szobák mérete az elviselhetőség határán mozog. Egymáshoz képesti elhelyezésük elfogadható, amennyiben nincs két felnőtt háló egymás mellett. Tetszik a fürdőszoba és a szauna együttese. A szaunába való belépéshez nem kell átcaplatni a teljes fürdőszobán, olyannyira nem, hogy a paravánfal mögött akár még egy röpke pisilés is megejthető, miközben a többiek a gőzben pállanak. Nyaralóban korántsem magától értetődő, de nagyon klassz, hogy van külön WC, és bravúr, hogy ez, szükség esetén, akár zuhanyozónak is használható.

Ja, hogy L alakú az előszoba? Szörnyű. Dá-dá, kettes alá :-)

Új hozzászólás
Épületek/Örökség

BAMBI ESZPRESSZÓ // Egy hely + Építészfórum

2021.06.08. 14:43
00:07:10

A most 60 éves Bambi Eszpresszó 1961 május 1-én, a munka ünnepén nyílt meg. A Frankel Leó utca sarkán álló, id. Janáky István által tervezett Lottóház aljában helyet kapó kávézó lényegében a megnyitása óta nem változott. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében az épület és az azt legendássá tevő eszpresszó történetét is megismerhetik a nézők.

A most 60 éves Bambi Eszpresszó 1961 május 1-én, a munka ünnepén nyílt meg. A Frankel Leó utca sarkán álló, id. Janáky István által tervezett Lottóház aljában helyet kapó kávézó lényegében a megnyitása óta nem változott. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében az épület és az azt legendássá tevő eszpresszó történetét is megismerhetik a nézők.

Helyek/Városépítészet

NAPRAFORGÓ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2021.06.08. 14:40
00:07:42

Az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep a magyar építészettörténet kiemelkedő állomása, mivel ennek a kezdeményezésnek köszönhető a Bauhaus szellemiségének meghonosodása hazánkban. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának mai részében a számos különböző hátterű építész által létrehozott, mégis egységes hangulatot árasztó mintateleppel ismerkedhetünk meg.

Az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep a magyar építészettörténet kiemelkedő állomása, mivel ennek a kezdeményezésnek köszönhető a Bauhaus szellemiségének meghonosodása hazánkban. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának mai részében a számos különböző hátterű építész által létrehozott, mégis egységes hangulatot árasztó mintateleppel ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk