Épülettervek/Középület

Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ – megosztott III. díjas terv

1/8

a főbejárat - építész: Kovács Miklós

?>
a főbejárat - építész: Kovács Miklós
?>
főbejárat részlet - építész: Kovács Miklós
?>
fogadótér - építész: Kovács Miklós
?>
galéria - építész: Kovács Miklós
?>
könyvszalon - építész: Kovács Miklós
?>
rendezvényterem - építész: Kovács Miklós
?>
udvari látvány - építész: Kovács Miklós
?>
udvari látvány - építész: Kovács Miklós
1/8

a főbejárat - építész: Kovács Miklós

Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ – megosztott III. díjas terv
Épülettervek/Középület

Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ – megosztott III. díjas terv

2016.01.26. 10:30

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kovács Miklós

Ötletpályázat a Budapest III. ker. Kalászi út 5-7. szám alatti, meglévő épületben multifunkcionális közösségi központ kialakítására – Megosztott 3. díj, 6. számú pályázat

URL:
KOVATERV KFT

Tervezés éve:
2015

Stáblista

építész vezető tervező: Kovács Miklós, Kovaterv Kft. 
építész munkatárs: Matyó Edina


Letölthető dokumentumok:

A korábban képzőművészeti iskolaként működő, ám jelenleg üresen álló épület új kulturális funkciókat kap: könyvtár és rendezvényterem. Kovács Miklós és csapata különleges atmoszférájú tereket, könyvekkel borított falakat és könyvkertet képzelt el az új, Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ ötletpályázatára. 

Telepítés

Meglévő épület átalakításából adódóan a telepítés nem változik, ezt a továbbiakban adottságként kezeltük. Ami változik, az a teljes ingatlan funkcionális és térhasználata. A tervezett új hasznosítás alapvetően a városi parkban megjelenő középület koncepciójára épül, ahol a ház és az őt körülvevő szabadterek meghatározó jellemzője a nyitottság.

A jelenlegi kerítések és kerti építmények elbontása után szabadonálló beépítés érzetét keltő teresedések alakulnak ki az épületet körülvevő parkosított zöldfelületeken, beleértve a megnyitott korábbi udvart is. Az épület két főirányból is elérhetővé válik, a Kalászi út felől a tulajdonképpeni reprezentatív főbejárattal és déli irányból megnyitott rendezvény parkká átépített, Petúr utca felőli belső udvaron keresztül. Mindkét irányból megközelíthető gyalogosan, akadálymentesen a zöldfelületen kialakított lejtőkön, ill. a kerékpárral érkezők számára mindkét irányban kerékpártárolókat terveztünk. 

főbejárat részlet - építész: Kovács Miklós
2/8
főbejárat részlet - építész: Kovács Miklós

A Központ kétirányú gazdasági feltárása lehetséges a Petúr utca felől, elsősorban a nagyterem irányában a belső parkolóhelyeket is elérve, ill. az alagsorban elhelyezett könyvraktár irányában. A parkoló számítás alapján újabb parkoló szükséglet nem merült fel az épület funkcióváltásából eredően, azonban a valós parkoló helyek hiánya miatt a közterületi gépjármű elhelyezések csak a környező utcák forgalom technikai rendezése, közterületi parkoló helyek kialakítása után lehetséges, melyre tervünkben javaslatot teszünk. A Petúr utcából megközelíthetően az ingatlanon belül akadálymentes parkoló és személyzeti parkoló kialakítására teszünk tervi javaslatot.

Meglévő épület új funkcionális használata és az ehhez szükséges átépítések

A főépületen korábban keletkezett provizórikus toldások, és az ingatlanhoz tartozó kerti építmények, kerítések teljes bontása után a jelenlegi beépítettségi mutatók csökkentése érhető el, mindemellett az épület tömegek esztétikai helyreállítása is megvalósul. Az építéstörténetileg később épült, külön álló kazánházi tömb megtartását és további felhasználását javasoljuk a belső parkhoz tartozó raktározási igények befogadására.

A fentiek alapján a meglévő épületek bővítése nélkül tervezzük az új kulturális funkciók befogadását. Az épületen belül térben elkülönülő használat alakítható ki a látogatók és dolgozók, a könyvtár technológia és a rendezvény lebonyolítás számára.

galéria - építész: Kovács Miklós
4/8
galéria - építész: Kovács MiklósAlagsor

Csak az intézményt kiszolgáló háttér funkciók elhelyezése történik, megközelítése csak személyzeti használattal, a munkakörhöz tartozó jogosultsággal lehetséges. Itt kapott helyet a fizikai dolgozók szociális blokkja, a könyvtár intézmények közötti állomány mozgását és nyilvántartását kiszolgáló raktár szinti irodája, a könyvraktár, tárolóhelyiségek, valamint az épület fűtését és melegvízellátását biztosító gépészeti helyiség és az elektromos központi helyiség is.

Földszint

Az intézményt látogatók bejárati szintje, ahová akadálymentesen lehet eljutni a Kalászi utca és a Petúr utca felől is. A látogatói használat dominál a szinten, ahol a különböző funkciójú térrendszerek időben is jól elválaszthatók egymástól. A főbb tércsoportok a következők:

  • Előcsarnok, melyhez az információ és ruhatár kapcsolódik
  • Platán (rendezvény) terem, mely mobilválaszfallal, tolófalakkal két részre osztható, igény esetén kiszolgáló helyiségek, melyek a kávézó teréhez egy mellék közlekedőn keresztül csatlakoznak.

fogadótér - építész: Kovács Miklós
3/8
fogadótér - építész: Kovács Miklós

A rendezvényterem külön, un. művészbejáróval is rendelkezik, mely a gazdasági bejárat és parkolók felől közelíthető meg. Női-férfi öltöző, és raktár van itt. A rendezvényterem háttér közlekedőjéről a meglévő szerviz lépcsőn keresztül érhetők el az emeleti technikusi helyiségek.

Előcsarnok - Nyilvános Könyvtár: könyvszalon, folyóiratolvasó, gyermek- és ifjúsági könyvtár, játszókert, digitális gyűjtemény olvasó és böngésző állomások, klub, szabadpolcos kölcsönözhető gyűjtemény, valamint a kölcsönzést és keresést biztosító könyvtári szolgálat, külön felnőtt és gyermek vizesblokk kialakítását terveztük, az utóbbiban pelenkázó helyiséggel.

Emelet

Szétválasztott funkcionális terekben különülnek el a könyvtári adminisztráció és látogatói helyiségek. Ezen a szinten a nem kölcsönözhető állomány elhelyezésére tettünk javaslatot a szükséges kutató helyekkel, a csendes elmélyüléshez elengedhetetlen zugokkal. A könyvtári terekhez felnőtt oktatásra szolgáló klubhelyiséget is terveztünk. A központi közlekedőmaghoz kapcsolódik a művészeti galéria és klub, melyen keresztül megközelíthető a tetőn kialakított könyvkert.

A központban két különleges atmoszférájú teret képzelünk el, az egyik az egykori tornateremből kialakított Platán rendezvényterem, a másik a volt belső udvar helyén készülő un. Könyvszalon, mely könyvvel borított falaival és galériás terével a klasszikus könyvtárszobák hangulatát idézi. A függőleges közlekedőmagok helyét nem változtattuk. A főlépcsőház mellé javasoljuk telepíteni a központi felvonót, valamint az állomány mozgatásához szükséges könyvliftet.

rendezvényterem - építész: Kovács Miklós
6/8
rendezvényterem - építész: Kovács MiklósKert, park használata

Az intézmény meghatározó környezete széleskörű kerthasználatot tesz lehetővé a látogatók számára, ahol az egyes kert és park részek más-más befogadó képességgel várják a könyv és kultúra szeretőit:

  • tetőkert az emeleten - olvasókert a zöldtetőn kihelyezett könyves kazettákkal
  • gyerek olvasó- és játszókert mini játszótérrel a gyermekkönyvtárból elérhetően
  • épület körüli, közterületek felőli díszpark, melyben könyvkazetták kihelyezését tervezzük
  • rendezvénykert, interaktív elemekkel, internet (wifi) elérhetőséggel, belsőkert az intézmény által külső helyszínre szervezett események számára.

A zöldfelület kiegészítései és megújítása új növény telepítésekkel történik, melyből kiemelkedik a könyvtár fája. A rendezvénykertben ültetendő platán szimbolikusan jeleníti meg az intézmény megtelepülésének eszmeiségét. A gázfogadó eltakarását növényzettel tervezzük kialakítani. A rendezvényterem Kalász utcai homlokzatát vertikális növényfallal javasoljuk beborítani.

udvari látvány - építész: Kovács Miklós
8/8
udvari látvány - építész: Kovács MiklósÉpülettömeg

A meglévő épület eredeti arányait megtartjuk, a jelentősebb változások inkább a homlokzati tagoltságok és felületi megjelenítések, valamint a funkció változást követő új energetikai burok megvalósítására koncentrálódnak. Kivételt képez a könyvtárt és rendezvénytermet összekötő földszintes tömeg, melynek szerkezeti rendszere és tömege is átépül az előcsarnok kialakítása miatt. A nyugati homlokzathoz kapcsolódóan a rendezvénykertben egy acél szerkezetű un. média torony épül, mely egyben az alagsori könyvszállítás fedett áthajtóját, az emeleti tárgyaló erkélyét, valamint rendezvényeknek reklámfelületet is biztosít.

Installációs rendszerek

Teljesen új, korszerű rendszerek épülnek ki, az alagsori gépészeti helyiségben kapnak helyet a fűtés (és napkollektor által előállított) és melegvíz tárolás berendezései. Ezt a helyiség súlyponti elhelyezkedése is indokolja. A klimatizálás igényeinek biztosítására két helyre telepíthetők hűtő és légkezelő egységek: a volt kazánház tetejére a nagy terem szükséges klimatizálása, valamint a főtömeg tetejére az olvasószalonon keresztüli épület klimatizálásra.


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk