Épülettervek/Középület

Ökoturisztikai élménypark a Mecsekben

2014.09.23. 13:06

Projektinfó

Földrajzi hely:
Pécs, Magyarország

Építészek, alkotók:
Koch Péter

Vélemények:
2

Mecsek Ökoturisztikai Élménypark

URL:
NARA Stúdió Kft.

Tervezés éve:
2014

A pécsi állatkert a Mecsek oldalában, kellemes, természetes környezetben található. A létesítmény építményei elavult műszaki állapotban voltak, most viszont egy egységes koncepció részeként megújulófélben van - már tart a kivitelezés. Bemutatjuk Koch Péter és munkatársai terveit.

Az Ökoturisztikai Központ Akvárium-Terrárium, és Öko-park építészeti koncepciója

Az állatkert telke a Mecsek déli lejtőjén található bejárattól (déli oldal) észak felé legyezőszerűen kitárul. Lejtése észak-déli irányú, a felső, északi részen meredeken emelkedik. A tervezett fogadóépületet, mint főbejáratot, a telek alsó pontján képzeltük el, a mostani pénztárépület helyére. Mögötte helyezkedik el az állatkert, élménypark, melyben természetes környezetben láthatjuk az egyes állatfajokat.

A bejárati útvonal első eleme az Ökoturisztikai park, avagy Natura 2000 park. Itt lehetőség van erdei iskola jellegű oktatásra, bemutatni a természetvédelem fontosságát, megmagyarázni – nem csak gyerekeknek – a Natura 2000 védelmi filozófiát, európai gondolkodást a fenntartható életmód vonatkozásában. Az erdei környezet és a „kultúr-táj" váltakozása, de mégis egységes harmóniába foglalása fontos feladat volt a tervezés során.

A tervezés alapvetően az ökoturisztikai pályázat programját veszi alapul, annak kiírását követi. A koncepció tartalmazza:

  • ökoturisztikai központ, fogadóépület építését,
  • a natura 2000 bemutatóparkot,
  • az állatkert szabványosítását, előírásoknak, normáknak való megfelelés biztosítását, különös tekintettel a vízbázis védelmére,
  • az állatkert környezetbarát, állatbarát felújítását, korszerűsítését,
  • az akvárium-terrárium elhelyezését a turisztikai központ épületében, mely az állatkert bejáratát is adja,
  • az állatkert gazdaságosabb, korszerűbb, környezet-centrikusabb működését biztosító szolgáltatási funkciók építését,
  • az állatkert technológiai korszerűsítését, mely nagyrészt a környezetvédelmi, fenntarthatósági és megújuló energia-felhasználáson alapulnak,
  • közlekedési és parkolási korszerűsítést, mely utak, parkolók, járdák és vízelvezetések építésében nyilvánul meg,
  • közművek korszerűsítését, aminek vezérelve a környezetvédelem és az újrahasznosítás
  • bicikli útvonalak kijelölését, felújítását, létesítését, a megfelelő kiszolgáló létesítmények építésével.

Az Állatkert felújításának legfontosabb elve a vízbázis megvédése. A fokozott védelmet értelemszerűen a nagytestű, elsősorban patás állatoknál kell kiépíteni: ennek technológiája a teljes vízzárást biztosítja, maximális mechanikai igénybevétel esetén is.

A fejlesztés miatt a jelenlegi elrendezés módosításra került, ezért több állatot is át kellett költöztetni meglévő, vagy új építésű kifutókba. Ebből adódóan a meglévő állatházak bontása, bővítése, felújítása vált szükségessé.

A kifutók és állatházak méretezésénél figyelembe vettük a terület sajátosságait. Kifutók esetében törekedtünk a jogszabályban megadott minimálisnál nagyobb méretek - akár többszörösen is - kialakítására, míg a belső szállásoknál a jogszabályi minimum - a legtöbb esetben - elegendőnek bizonyult.

A nagytestű állatok kifutóinak teherautóval, kamionnal való megközelítése a jelenlegi állatkertben gondot okoz, ezért az új kifutók kialakításakor erre külön odafigyeltünk. Az állatkerten végighaladó belső, fő közlekedési utat olyan szélesre terveztük, hogy azon egy kamion, tűzoltóautó, darus kocsi, stb. is elférjen, a kanyarok se legyenek szűk ívűek, s burkolatuk elbírja a megnövekedett terhelést.

A fő közlekedési útvonalról kisebb leágazásokkal, zsákutcákkal, terekkel tettük elérhetővé a többi kifutót. Az állatházak tervezése során a funkció és a szigorú technológia betartása az elsődleges feladat. Az állatok számára meg kellett találni a legmegfelelőbb kialakítást és csak utána lehetet az épületeiket úgy formálni, hogy az építészetileg is élményt nyújtson. Ilyen élményelem a belső szállások megtekinthetőségének biztosítására a több helyen is alkalmazott, biztonsági üvegfalakon keresztül való, „meglesése" az állati menedékhelyeknek. Így akár télen is megfigyelhetők az állatok anélkül, hogy drága - látogatók számára épített (fűtött, szellőztetett, biztonságos, stb.) – építményekkel kelljen kialakítanunk az állatszállásokat. A betekintő ablakoknál figyelembe vettük a tájolást, benapozást, gondoskodtunk árnyékolásról és esővédelemről.
Mindezek figyelembe vételével egy olyan, színvonalas élménypark-állatkert kialakítására nyílik lehetőség, ami Pécs városának új szimbóluma lehet.
A funkcióbővítés több épületből, kifutóból, tereptárgyból, közlekedési útból, térből áll, ezek komplexen alkotják az átalakítási tervet.

A főépület koncepciója

Alapvetően a mecseki mészkő-képződmények formavilágát szerettem volna visszahozni a bejárati homlokzaton. Az Ángyán János utcai főbejárat felé, a városból, szerpentinen juthatunk el, ahol a rétegződött tengeri üledékes kőzet – mely a Mecsek fő alkotóeleme – több helyen is a felszínre bukkan. Ennek megfigyelése és leképzése az építészet forma-nyelvére, gerince a dizájnnak. A töredezett, de geometrikusan szerkesztett forma, titkon, kicsit szeretne organista is lenni, szakítva a most divatos „minimállal." Az organista építészetnek itt Pécsen jelentős múltja van, – persze teljesen más forma és stílusjegyekkel - készakarva akartam erre is emlékezni ezzel az architektúrával.

Az épület mérete, tömege, - a bele rejtett funkciók miatt is - nehezen oldható meg a környezetbe való elrejtés filozófiájával. Így a jelentős homlokzatmagasság egyrészt a sziklafal-szerű megjelenéssel, másrészt a teljes terepbe való besüllyesztéssel lett tompítva. Az épület hátsó fele teljesen a terepszinten van, teteje zöldtetős és funkciókkal ellátott. Lelátó, fókamedence, átrium és egyéb használati funkciók hivatottak az épületet „eltüntetni" a szem elől. A meglehetősen szabdalt, töredezett forma belül már racionálisabb, hogy az akvárium-terrárium technológiája különösebb bonyolultság nélkül is elhelyezhető legyen benne. A foyer „felveszi" a szaggatott külső homlokzat okozta berendezési komplikációkat, sőt a természettudományi múzeum funkció miatti vitrinezésnek még kedvező falfülkéket töredezettséget és tematikusságot biztosít. A belső látványosságát emeli az az attrakció, hogy a megérkezéskor már beláthatunk az emberszabású majmok játszó, tartózkodó helyiségébe, egy hatalmas üvegfalon keresztül. Ugyanígy dizájn elem az előtér felé is forduló kivilágított tengeri akváriumok sora.

Működéstechnológia

A főépület megközelítése a parkolóból, és az utcáról egyaránt rámpán keresztül történik. A főépület és a mellette levő wc-blokk tömege az állatkert felé kiszélesedő sikátort hoz létre. Innen nyílik a főépület főbejárata, ezen keresztül egy tágas, nagy légterű foyer-be jutunk. Itt jobboldalt a Dinoszaurusz-sarok, mely a világon egyedülálló Komlósaurust mutatja be - fosziliái itt Komlón kerültek elő. A bejárattal szemben a recepciós pult kapott helyet, ahol a jegyváltás, információ, ajándéktárgyak, "zoo csemege" értékesítése történik. Mivel az akvárium-terrárium és maga az állatkert külön-külön is látogatható, ezért többféle jegy megváltására lesz lehetőség. A recepciós pult mellett léphetünk be a kétszintes akvárium-terrárium részbe. A földszinten az akvárium helyezkedik el, amelyen végighaladva különféle trópusi és édesvízi állatokat ismerhetünk meg. A fókamedence falán egy üveg betekintő-nyílást helyeztünk el.

Az akváriumon végighaladva lépcsőn, illetve lift segítségével jutunk az emeleten elhelyezett terráriumba, ahol különféle rovarok, hüllők, pókok kerültek kiállításra. Az emeletre felérve, jobbra egy oktatóterem került, ahol a látogatóknak tarthatnak bemutatókat, vagy különböző továbbképzéseket a komplexum dolgozóinak. Maga a terem időszakos használatú, így nincs állandó személyzete. Az oktatóterem „foyer"-ral határos fala egy speciálisan kialakított akvárium, melyen keresztül lenézhetünk a központi térre.

A foyer bejárattal szembeni végében egy nagy üvegablakon keresztül benézhetünk a csimpánz belső kifutójába, vagy megpihenhetünk egy kávé mellett a CaféZoo kerthelyiségében. A foyer-ben elhelyezett kristályszerű vitrinekben a természettudományi múzeum kövületeit, fosziliáit láthatjuk, míg a foyer falai mellett a kiállítóvitrinekbe kőzetek gyűjteménye található.

Miután megvettük jegyünket az állatkertbe, egy biztonsági kapun keresztül jutunk ki az épületből, a központi pihenőtérbe. Rögtön balra találjuk a fő vizesblokk bejáratát. A központi pihenőtéren nagyobb csoportok is kényelmesen elférnek, várakozhatnak. Innen indulhatunk el felfedezni az állatkertet.

Az első megálló a Natura 2000-es Ökoturisztikai park, ahol a Mecsek növény- és állatvilága kerül bemutatásra. Továbbhaladva a sétányon jobbra a vízimadarak kifutója, balról a nagymacskák (puma, leopárd) kifutói láthatók. A gázlómadarak kifutója mellett lehet megközelíteni a fókamedence alatt található gépészeti helységeket. Továbbsétálva jobbra az emu illetve láma, balra a vidra, mosómedve, nyérc kifutói, és közös szállásépülete kapott helyet. A láma kifutója mögött egy ragadozómadár röpdét alakítottunk ki.

A hegyoldalon felfelé haladva először a kis-pandát tekinthetjük meg, majd elérünk az egyik fő látványossághoz, a tigris - oroszlán - víziló kifutóit magába foglaló Látogatóközponthoz. Az épületet körbejárva az állatokat a külső kifutóikban láthatjuk, az épület előterében elhelyezett üvegablakokon keresztül beláthatunk a belső kifutókba is. A látogatóközpontból felfelé haladva elérjük a medvebarlangot, melyet az aranysakál, róka, borz, farkas kifutói követnek. A farkasok kifutóját elhagyva a majomház épületei közé érkezünk. Itt több különféle majomfajtát ismerhetünk meg, a betekintés a külső és belső kifutókba egyaránt biztosított.

A majomházból közvetlenül jutunk az állatsimogató területére, ahol a háziállatok egy nagy, zárt udvarban közvetlenül is simogathatók, etethetők. Az állatsimogató épületei melletti úton továbbhaladva eljuthatunk a büféhez, fagyizóhoz és a játszótérre. A kültéri madárröpdébe a büfé előtti kiteresedésből és a simogató udvar mellett kialakított zsilipszerű bejáratokon juthatunk be. A büfé épületétől lefele indulva, jobbról először a régi majomház, majd a víziló kifutója található, melynek alján egy elágazáshoz érünk. Az elágazásnál a láma és az emu kifutóját is megnézhetjük, a terepadottságoknak köszönhetően, immár 3 méter magasról. Keleti irányba továbbhaladva balról levő kifutókban a kenguruk, nagy mara, vízidisznó, örvös pekari és lovak láthatók. A vízidisznó kifutójánál lehetőség nyílik a jobboldalt levő afrika-kifutó, illetve struccok kifutóját felülről, mintegy 3 méter magasból megnézni, illetve kicsivel odébb a bölényekre láthatunk rá. A széles aszfaltozott út itt kavicsos sétánnyá szűkül, ezen továbbmenve, a hegyoldalon lefelé haladva az előbbi kifutók térszintjére jutunk le. A sétány egy szélesebb, aszfaltozott útba torkollik, az út túloldalán elénk tárul a csimpánz külső kifutója. A csimpánz külső kifutója nem ráccsal lett elválasztva a látogatóktól, hanem egy 6,5 méter széles vizesárokkal.

A csimpánzkifutó mellett haladó utat követve jobbról a szurikáta, mongúz, tarajos sül kifutói helyezkednek el, majd egy kis kiteresedés következik, ahol a fóka, illetve krokodil tekinthető meg. A fókamedence az épület felöli részén körbejárható. Az épület északi része lelátóként lett kialakítva. A lelátótól nyugati irányban visszajutunk a központi térre illetve az Ökoturisztikai parkba. A kijutás a főépület tömege által alkotott sikátoron keresztül történik, kiengedő kapukon keresztül.

Az állatkerti dolgozók a gazdasági épületben kezdik a munkát. Tusolók is csak itt kerültek elhelyezésre, wc-k viszont több helyen is biztosítottak az állatkert területén belül, így a főépületben, a tigris-vízilóházban, illetve a gazdasági épületben levő vizesblokkok egyaránt a személyzet rendelkezésére állnak.
Az étkezés és napi munkabeosztás szintén a gazdasági épületben történik.

Koch Péter

 

Vélemények (2)
Pákozdi Imre
2014.09.25.
08:01

Just as it was designed for the Flintstone family. But not necessarily bad. Who knows, when the Stone Age or the romanticism ends...

Pákozdi Imre
2014.09.23.
14:44

Mintha a Flintstone család filmbéli otthonát és városkáját látnám - utóbbit esti kivilágításban is. De ez az egész ettől még lehet jó, végül is ki mondta, hogy akár a kőkorszak, akár a romantika, örökre oda?

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk