Technológia

Panzerhalle – laktanyából multifunkcionális központ

1/4

lead

?>
lead
?>
Panzerhalle, Salzburg - Aluköngstahl
?>
Panzerhalle, Salzburg - Aluköngstahl
?>
Panzerhalle, Salzburg - Aluköngstahl
1/4

lead

Panzerhalle – laktanyából multifunkcionális központ
Technológia

Panzerhalle – laktanyából multifunkcionális központ

2016.10.14. 13:30

A barnamezős épületek újrahasznosítására szolgál kiváló példaként az Ausztriában található egykori ipari épület újragondolása. Salzburg nyugati városrészében, az egykori Stuber kaszárnya területén található a Panzerhalle, amely valaha gépjármű-szerelőcsarnokként működött és ahol tankokat és katonai gépkocsikat javítottak. 

Az 1939-ből származó ipari épület ugyan nem számít műemléknek, jellegzetes karakterét mégis megőrizték az újrahasznosítás során. A tégla, fa és látszóbeton szerkezetekből álló épületegyüttest 2015-ben multifunkcionális központtá alakították a kortárs építészet eszközeivel.

Panzerhalle, Salzburg - Aluköngstahl
4/4
Panzerhalle, Salzburg - Aluköngstahl

A nagy mérete (10.000 m2) miatt négy részre felosztott épület újraélesztésében és friss tartalommal való megtöltésében négy környékbeli fiatal építésziroda is részt vett: hobby a., strobl architekten, LP architektur és Christoph Scheithauer. Az egyik látványos tetőtér belső kialakítására a tulajdonosok Loft&Design pályázatot írtak ki, amelyet szintén egy fiatal bécsi építész csapat, a smartvol! nyert meg.

A felújított csarnokban egészséges élelmiszereket kínáló piac, korszerű étterem, kreatív munkahelyeket üzemeltető co-working irodák, szépségszalon és egészségközpont is helyet kapott. A régi épület mellett egy 5.000 m2 alapterületű új irodaház is megépült, amely alatt és a meglévő csarnok körül összesen 500 parkolót is kialakítottak. A teraszok sorához kapcsolódó intenzív zöld felület és egy kis tó is hozzátartozik az együtteshez. A változatos szolgáltatásoknak köszönhetően sikerült „újraéleszteni" a területet és a környéken élők közérzetét javító közösségi teret létrehozni, ahol számos találkozási pont kínál - vizuális értelemben is - felfrissülést az ide látogatóknak.

A földszinten sorakozó nagyméretű kapuk korszerű, hőszigetelt acél nyílászárókkal egészültek ki, míg az eredeti kocsibeállók nagyméretű megnyitásait és a hozzájuk tartozó fa kapukat továbbra is megtartották.

Az óriási tetőfelületen felülvilágítókat és teraszokat helyeztek el, míg üvegezett átriumok juttatják a természetes fényt a mélyen fekvő belső terekbe.

Panzerhalle, Salzburg - Aluköngstahl
3/4
Panzerhalle, Salzburg - Aluköngstahl

A felújítás során a Jansen acél nyílászáró rendszereket széles körben alkalmazták. A homlokzati ajtók és ablakok esetében a Janisol HI hőhídmentes szerkezeteket választották a tervezők, hiszen ezek a nagy mechanikai szilárdság mellett kiváló hőszigetelő képességgel is rendelkeznek. A keretszerkezetekre előírt Uf-érték
1,7 W / m2K, míg az üvegezésre vonatkozó Ug-érték 0,6 W / m2K. A bevilágító udvarokat határoló fix üvegezésű felületeket Janisol VISS acél függönyfal és üvegtetőrendszerek profiljaiból alakították ki.

Az épület új funkciói

Co-working irodák, loft lakások, étterem, kereskedelem és szolgáltatások

Alkalmazott rendszerek

Jansen Janisol HI ablak- és ajtórendszerek
Jansen Janisol 2 EI30 tűzgátló rendszer
Jansen VISS függönyfal és üvegtető

HelyszínSiezenheimerstraße 39a-d, Salzburg, Ausztria
Épült1939
Felújítva

2015

Építészek

hobby a.; strobl architekten; LP architektur; Christoph Scheithauer; smartvol! Architekten ZT KG (Christian Kircher és Philipp Buxbaum);

BeruházóPanzerhalle Betriebs GmbH
KivitelezőManfred Brugger GmbH
Képek forrása Alukönigstahl és panzerhalle.at

 

Alukönigstahl Kft.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk