Épülettervek/Tervpályázat

Színesváros: Paralimpiai Központ Rigában. Az Építész Stúdió terve

1/25

Paralimpiai Központ, Riga, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió

?>
Paralimpiai Központ, Riga, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Atlétika pálya és fejépület, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Curling csarnok, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Madártávlati kép, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Multifunkciós csarnok, beltér, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Multifunkciós csarnok, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
?>
Teniszpályák és fejépület, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
1/25

Paralimpiai Központ, Riga, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió

Színesváros: Paralimpiai Központ Rigában. Az Építész Stúdió terve
Épülettervek/Tervpályázat

Színesváros: Paralimpiai Központ Rigában. Az Építész Stúdió terve

2020.02.12. 07:33
MÉD

Projektinfó

Riga, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat

URL:
építész stúdió

Tervezés éve:
2019

Stáblista

Építészet: Fialovszky Tamás, Sólyom Benedek, Kenéz Gergely, Mudry Luca, Pálfy Máté, Varga Katalin

Dosszié:

MÉD:

Egy nemzetközi tervpályázat keretei között készült el az Építész Stúdió koncepciója, melyben Lettország fővárosának egy alulhasznált negyedébe terveztek paralimpiai központot. A terv megosztott 3. díjban részesült. 

Egy nemzetközi tervpályázatra készítette el az Építész Stúdió a Paralimpiai Központ terveit, amely megosztott 3. helyben részesült. A tervpályázatban a főváros az elhagyatott, fejletlen, de viszonylag sok zöldfelülettel rendelkező Bišumuiža városrészt szerette volna hasznosítani. Egy olyan terület létrehozása volt a cél, amely sportolási és szabadidős helyet ad a sportolóknak és városlakóknak egyaránt. Ez a pályázat azért is egyedi, mert funkcionalitás és akadálymentesség szempontjából nem építettek még hasonló épületet Lettországban, ennek megvalósítása érdekében a helyi építési szabályok kidolgozása is fontos lesz. A pályázat kapcsán Daiga Dadzite, a Lett Paralimpiai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a terv nemcsak az emberek egészségén javíthat, hanem a hivatásos parasport fejlődését is elősegíti, hiszen egy helyen lesznek a napi edzéshez, versenyekhez és bajnokságok szervezéséhez szükséges funkciók. Az Építész Stúdió megosztott 3. díjban részesült koncepcióját mutatjuk. 

Paralimpiai Központ, Riga, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
1/25
Paralimpiai Központ, Riga, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió

Városi környezet

Az új Paralimpiai Központ fejlesztése lehetőséget teremt Bišumuiža városrész hosszútávú stratégiájának kidolgozására. Ezt a jelenlegi állapot helyett a történeti hagyományokra és a tágabb környezet vizsgálatára alapozzuk. Bár a beavatkozást korlátozzák a telekhatárok jogi keretei, a beruházás hatásai mégis messze túlnyúlnak azokon. Első és legfontosabb a helyszín erős természeti adottsága. A területen egykor szabályozatlanul, középen tavat alkotva futott át a Bišumuiža árok, a patakot végig sűrű növényzet szegélyezi - ez alkotja az észak-déli tengelyt. Ebben a ligetes környezetben áll a Bee kastély, mely egykor a terület központját jelentette, ugyanakkor ma már az enyészeté, ipari területekkel körbevéve. A környezet természeti és épített értékei számos lehetőséget rejtenek magukban, hiszen a terület könnyedén elérhető a város irányából tömegközlekedéssel, biciklivel és autóval is.

Curling csarnok, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
21/25
Curling csarnok, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió

Rendezési terv

A hosszútávú környezetrendezési kerettervet a Bišumuiža Sport és Rekreációs park víziója határozta meg. Ennek részeként jön létre a Paralimpiai Központ, a patak mentén sport és rekreációs területként megújuló természeti környezet különös figyelmet fordít az akadálymentességre, a pusztuló Bee kastély pedig kulturális központként új szerepet kap. A Paralimpiai Központ új épületei városias centrumot hoznak létre a terület súlypontjában. A színes tömegek a patak mentén fogják közre az új rendezvény teret. A házak egyszerű alakját a funkcionális rend lekövetése hozza létre, a színes homlokzatok teszik őket egyedivé és különbözővé. A hotel vertikális jelként, a multifunkciós csarnok részeként jelöli meg központot, az egész parkból és az autópálya irányából is.

A központtól távolodva a városias terek helyét átveszi a természetes környezet. A területet a patak mentén futó-, bicikli- és sétaútvonalak hálózata szövi át. A park felső élétől, a tömegközlekedési kapcsolatoktól futnak a déli csücskéig. Megfontolandónak tartjuk az úthálózat távlati folytatását egy autópálya alatti átjáróval, tovább javítva a rekreációs park elérhetőségét. Bár az autós megközelítés fontos a központ működése szempontjából, a park gépjámű mentesítését legalább ilyen fontosnak tartjuk. A parkolókat ezért a Gulbju utca mentén, a terület határán helyeztük el, így minden létesítmény könnyen elérhető anélkül, hogy belépnének az övezetre. A parkolók egységesítése a különböző események során a flexibilis felosztást is lehetővé teszi.

Teniszpályák és fejépület, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
25/25
Teniszpályák és fejépület, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió

Környezetrendezés

A tájépítészet gerincét a Bišumuiža árok és a terület méretes fái alkotják. A patak újraszabályozásával természetes, megközelíthető vízpartok alakulnak ki. Egyedül a főtérnél készül épített, városias rendezés a meder mentén. Hogy a terület természetes kortalanságát megőrizzük, az utakat és parkolókat úgy szerveztük, hogy a lehető legtöbb fát megtarthassuk. A természeti környezet és színes házak kiegészítéseként szolgáló környezetrendezés egyszerű és elegáns, felxibilis teret biztosít a kültéri rendezvényeknek.

Szerkezetek

A sportlétesítmények vegyes szerkezettel készülnek, a monolit vasbeton alsó szintekre nagy fesztávolságú ragasztott fatartók ülnek. A földszinteken, ahol az alaprajzok tagoltabbak, a monolit szerkezet logikus választás, míg a nagyobb fesztávú sporttermekben és a hotel ismétlődő struktúrájánál az előregyártott faszerkezetek alkalmazása előnyösebb, gyors és környezettudatosabb építkezést eredményez. A faszerkezetek az egyszerű belsőtéri geometriát is barátságosabbá teszik. A fenyő természetes megújuló nyersanyaga Lettországnak így magától értetődő választásnak tűnik. Az előregyártott szerkezetek színezett faburkolata a tradicionális lett építészeti hagyományokat idézi.

Multifunkciós csarnok, beltér, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió
23/25
Multifunkciós csarnok, beltér, Paralimpiai Központ, nemzetközi tervpályázat megosztott 3. hely. Építészet: Építész Stúdió

Kompozíció

Az egyszerű, derékszögű rendszerben szerkesztett épületeket egymáshoz képest finoman elfordulva helyeztük el, erősítve egyedi karaktereiket, összhangban a természeti környezet mozgalmasságával. Funkcionálisan minden épület egyedi, de közös rendezőelveik egységbe foglalják őket. A patakra merőleges megnyitások átjárhatóvá teszik a földszinteket, nyitott, vonzó tereket létrehozva. A szerkezeti rendszer kettőssége is közös, melyet a választott színek különböztetnek meg egymástól. Az egyik fő rendező elv egy olyan főtér közrefogása volt, ahova belépve közvetlen vizuális és gyalogos kapcsolatot teremtünk az összes létesítménnyel.

Építész Stúdió


szerk.: Fürdős Zsanett

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk