Programok

Polaroid poézis és az építészet

1/1

?>
1/1

Polaroid poézis és az építészet
Programok

Polaroid poézis és az építészet

2020.04.10. 11:00

Eseményinfó

Építészek, alkotók:
BORD Építész Stúdió

Esemény kezdete:
2020.04.17. 15:00
Esemény vége:
2020.04.17. 15:30

A BORD Építész Stúdió Építészet és irodalom előadássorozatában az instant-analóg fényképezés történetébe, művészetébe és a digitális világban való értelmébe tekinthetnek be az érdeklődők április 17-én a virtuális térben.

A BORD Építész Stúdióban rendszeresen szerveznek inspiráló előadásokat a kollégák számára, a járványügyi helyzetre való tekintettel ezt a szokást most virtuálisan kiterjesztik: minden érdeklődő csatlakozhat a beszélgetésekhez. Az Építészet és irodalom témakörben Weiner Sennyey Tibor költő, író előadásait hallgathatják, nézhetik meg az érdeklődők. Az április 17-i téma a Polaroid poézis: az instant-analóg fényképezés története, művészete és értelme a digitális világban.

Weiner Sennyey Tibor költőt, írót és amatőr instant fotográfust mindig foglalkoztatta a különböző művészeti ágak kölcsönhatása. Az analóg fotózással 18 évesen kezdett el foglalkozni, édesapja halálakor, aki fényképész volt. A gyászmunka régi gépekkel, romlott filmekre való fotózást jelentette. 1999-től ez a fotózás titkos hobbi, csöndes úri passzió maradt, csak néhány sorozatot publikált belőle, mint Az idő urai – a zsennyei fák és Az irodalom órásmesterei – íróportrék

2019-ben meghívták a Gyenis Tibor pécsi képzőművész vezette krapanji alkotótáborba, ahová egy kis polaroid géppel és néhány kazetta filmmel érkezett. A táborban elsősorban polaroiddal kísérletezett, főleg egymásra exponált művész portrékkal, majd elment és megkereste Hamvas Béla fügefáját Korcula szigetén, amiről egy esszét és tíz darabból álló polaroid sorozatot készített. Innentől vált visszafordíthatatlanná az írás és a fotózás összefonódása. Elkezdte az ihlet pillanatait lefotózni és a versek egybemosódtak a képekkel.

Közben elmélyedt a Polaroid-történetében, különböző régi gépeket próbált ki és rájött, hogy édesapja igazat mondott gyerekkorában, amikor azt mesélte, hogy az instant fotózásnak van egy különös, misztikus és elfelejtett magyar vonatkozása. Komoly nyomozás vette kezdetét, amelynek teljes történetét, technikai hátterét, lelki mozgatórugóit a BORD Építész Stúdió kérésére tartott online előadáson meséli el. 

Facebook esemény itt érhető el.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk