Épülettervek/Hallgatói terv

Pop-up virágbolt - Nagy Márton I. díjas terve

1/8

Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton

?>
Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton
?>
Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton
?>
Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton
?>
Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton
?>
Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton
?>
Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton
?>
Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton
?>
Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton
1/8

Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton

Pop-up virágbolt - Nagy Márton I. díjas terve
Épülettervek/Hallgatói terv

Pop-up virágbolt - Nagy Márton I. díjas terve

2016.08.02. 10:30

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Nagy Márton

Hallgatói ötletpályázat a Budapest, XIX. kerület Temető közben 4 db virágárusító pavilon elhelyezésére

Tervezés éve:
2016

Stáblista

építész tervező: Nagy Márton

Budapest Főváros XIX. kerület Önkormányzata pályázatot írt ki a Temető közben található területre virágárusító pavilonok megtervezésére, amely méltó a jövőben megépülő stadionhoz és környezetéhez. Nagy Márton I. díjas terve innovatív szerkezeti megoldásokkal és gazdaságos kivitelezéssel nyerte meg Bíráló Bizottságot.

Építészeti koncepció

A tervezési terület két szögesen eltérő funkciójú létesítmény határán található, a formai kialakítás és a telepítés során fontos szempont volt, hogy a temető és a stadion funkcióját elválassza egymástól. A tömeg megfogalmazásánál fontos a határ kijelölése ezért az építmény nyitva tartáskor kettéosztja a teret. Az építmény „arca" (délkeleti oldal) elsődlegesen a temetőt látogatókat hivatott kiszolgálni, míg az épület "háta" (északnyugati oldal) vizuális blokádként szolgál a parkoló felől.

Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton
6/8
Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton

A zárt állapotában egy 4x4x3 méteres tömb, amelynek parkoló felől teljes felülete zöldhomlokzattal rendelkezik és esztétikusan oldja a markáns függőleges elválasztást. A homlokzat egy olyan polcrendszerből áll, amelyet kaspóba ültetett növények díszítenek és némi pénzért cserébe el is lehet vinni, amennyiben a bolt zárva van.

A transzparens szerkezeteket védő oldalfal felnyitásával egy új tér jön létre, amely ponyvával fedett és helyet ad az épület külső eladóterének. A növények kihelyezésére szolgáló bútorok görgőkkel rendelkező rétegelt fenyő táblákból állnak és mobilitásuknak köszönhetően nem szükséges a termék ki-be rakodása.

Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton
7/8
Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton

A nyitott tér oldalfala 1 cm átmérőjű kör keresztmetszetű foglalatokkal rendelkezik ezzel lehetőséget biztosít mobil pálcák vagy polcok elhelyezésére, amelyre koszorúkat lehet akasztani vagy más árut lehet kihelyezni.

A pavilon anyaga

Az épület anyagválasztásánál meghatározó szempont volt a költséghatékonyság, a vandálbiztosság és az egyszerű szerkezeti felépítés. A pavilon fő tartószerkezete gomba- és tűzvédelmi bevonattal ellátott fenyő, a találkozásoknál acéllemez csavarozással. A tartószerkezet között kőzetgyapot kitöltés található párazáró fóliával ellátva. Az építmény burkolata laminált rétegelt fenyőtábla. A mobil falszerkezet acél zsanérral kapcsolódik a fő tömeghez, az alja görgőkkel ellátott.

Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton
8/8
Pop-up Flowershop - tervező: Nagy Márton

A transzparens felületek tömör polikarbonátból állnak, amelyek alsó és felső része a fa tartószerkezethez rögzül. A mobil falak zárása biztosítja a tömeget a vandalizmussal szemben. A lapos tető tartószerkezete élére állított pallókból áll továbbá ez biztosítja a lejtés kialakítását is. A lapos tető vízszigetelése műanyag lemez, ami OSB építőlemezen nyugszik.

 


Részlet a zárójelentésből

A terv legfőbb erénye, hogy a pályázati kiírásban szereplő szempontokra külön-külön is nagyon érthető és újszerű megoldásokat alkalmaz.

Karakteres arculat, átalakuló környezethez méltó építészeti minőség:

A tervezett pavilonok mind kinyitott, mind zárt állapotukban visszafogott, egyszerű tömeget mutatnak, nem „harsognak", de a funkció kielégítésére maximálisan alkalmasak. A megjelenítés nem szervesen illeszkedik a stadion jövőbeli arculatához, de a kortárs anyaghasználat és formálás nem teszi mégsem elütővé a területen a kis építményeket.

Flexibilitás:

A pavilonok ki-be nyithatósága a kulcs-ötlet, és a használat szempontjából is jó gondolat. Az üzemeltetés, vagyonvédelem szempontjából kifejezetten előnyös megoldás.

Szerelhetőség és szállíthatóság:

Kis építménnyé összezárható egy-egy egység, mely könnyűszerkezetes kialakítása miatt akár egyben is elszállítható.

Egyszerű, innovatív megoldások szerkezetben és anyaghasználatban: a ponyvával fedett külső térrész kialakítása a kinyitható oldalfalakkal szellemes, a görgök által egyszerűen kezelhető – megfelelő vasalatok és esetleg motor szükséges lehet.

Szimpatikus és gesztus értékű a pavilonok parkoló felőli homlokzatainak mintás zöld falként való kialakítása.

Tartósság, ellenállóság, gazdaságosság:

az alkalmazott anyagok és szerkezetek megfelelőek, kielégítik a fenti követelményeket.

Az üzemelés során javasolt korlátozni az árusok terjeszkedésének határait, hogy a beépítés látványa mindig a megálmodott rendezettségben mutatkozzék.

A pályaművet a Bíráló Bizottság a karakteresen egyedi megjelenése és építészeti gondolatai miatt I. díjban részesíti.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk