Épülettervek

Porózus szövet

1/4

?>
?>
?>
?>
1/4

Porózus szövet
Épülettervek

Porózus szövet

2006.03.26. 09:16

Projektinfó

Földrajzi hely:
Tokió, Japán

Építészek, alkotók:
Hamada, Mitsuru

Mitsuru Hamada japán építész kilátója nyerte a 2006-os Steedman ösztöndíjat

 

A Washington Egyetem Steedman ösztöndíját 2006-ban Mitsuru Hamada japán építész kapta. A Steedman ösztöndíj 1925 óta létezik, az első világháborúban meggyilkolt James Harrison Steedman mérnök emlékére létrehozott alapítványnak köszönhetően. Az első helyezettnek járó 30.000$ pénzjutalommal minden második évben egy-egy fiatal építész külföldi tanulmányait és kutatómunkáját támogatják (s ez a legértékesebb ilyen támogatás az Egyesült Államokban).

A Tokióban élő Hamadát 23 ország 148 pályázója közül választották ki. Az idei kiírás az építészetet, a technológiát és a természet élményét integráló, kb. 1.500 nm-es pavilon-kilátó tervezésére szólt. Hamada terve nagy, Ziggurat-szerű szerkezet az egykori Edo bástya helyén, Tokió központjában. Az 1638-ban, Tokugawa sógun emlékére emelt, de 19 évvel később tűzvész áldozatává vált 58 méter magas citadella helye máig űrt képez a város sűrűsödő szövetében.

Hamada „Porózus szövet" nevű projektje az egykori bástya költői felélesztése. A szintén 58 méter magas, finoman elkeskenyedő, nyitott épületet 100 rendszertelen, szögletes nyílás jellemzi, ami a látogatókat szemlélődésre invitálja. A kilátót a környezet kíméléséért a helyszínen kitermelt, és cementtel, homokkal és vízzel kevert földből készült tömbökből építenék meg.

Második helyezett: David Mathias (Egyesült Királyság)
Harmadik helyezett: Sascha Oroz (Horvátország) 

A zsűri tagjai:
Iñaki Abalos (Abalos & Herreros), Renata Sentkiewicz (Abalos & Herreros), Marcelo Ferraz, Phil Holden, Stephen Leet, Ripley Rasmus építész professzorok 

Forrás:
www.steedmancompetition.com

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk