Épülettervek/Tervpályázat

A Múzeumi Negyed - Múzeum Liget családi élménypark - ötletpályázatának eredménye

2013.10.03. 14:35

2013. október 3-án reggel kiderült, hogy kiket díjazott a Bíráló Bizottság a Múzeumi Negyed épületeinek elhelyezésére kiírt ötletpályázaton. A beérkezett 47 pályaműből a kiíró Szépművészeti Múzeum csaknem 20 millió forint értékben vásárolja meg a legjobbnak ítélt pályázatokat. 

A Szépművészeti Múzeum júliusban írt ki nyílt ötletpályázatot a Városligetbe tervezett Múzeum Negyed épületeinek elhelyezésére és az ezzel összefüggő környezetalakítási feladatokra. Az ötletpályázat, amelynek leadási határideje szeptember 9. volt, a Városliget komplex megújítását célzó Liget Budapest projekt része. A tervek szerint az öt múzeumi épületre vonatkozó nemzetközi építészeti tervpályázatot 2013 végén írják ki, a felhívásnál figyelme veszik az elhelyezési ötletpályázat díjazott terveit.

Az ötletpályázat díjazottjai:

A bírálóbizottság döntése alapján rangsorolás nélküli,
megosztott I. helyezésben és egyenként 3 000 000 Ft díjazásban részesült

 • a 13. számú pályamű, a Philaemon 2003 Kft. - Farsang Zsolt, Bolla Ákos, Berkeczi István, Molnár G. Levente, Bodnár Viktor munkája
 • a 16. számú pályamű, a Triskell Épülettervező Kft. - Horváth Zoltán, Terdik Bálint, Izmindi Réka, Kovács Ákos, Viczai János munkája
 • a 42. számú pályamű, a Kollektív Műterem Kft. - Kovács Zoltán, Csontos Gyula, Madari Gabriella Katalin munkája

A bírálóbizottság döntése alapján rangsorolás nélküli,
megosztott II. helyezésben és egyenként 2 000 000 Ft díjazásban részesült

 • az 1. számú pályamű, a Szateki Kft. - Szabó Zoltán, Bokányi Imre, Csík Zsolt munkája
 • az 5. számú pályamű, a Napur Architect Kft. - Ferencz Marcel DLA, Détári György, Boda Szabolcs, Neumann Zsuzsanna, Porosz Géza, Ivanics Zoltán munkája
 • a 36. számú pályamű, a Tarka Kft. - Lévai Tamás, Jószai Ágnes munkája

A bírálóbizottság döntése alapján rangsorolás nélküli,
kiemelt megvételben és egyenként 1 000 000 Ft díjazásban részesült

 • a 6. számú pályamű, az XYZ Kft. - Vizér Péter, Mosonyi Robin Balázs munkája
 • a 18. számú pályamű, a Korzó Tervezési Stúdió - Grabner Balázs, Terhes Dénes, Noll Márton, Ercsényi Balázs, Kiss János munkája
 • 37. számú pályamű, az Építész Stúdió Kft. - Hőnich Richárd, Nagy Iván, Latkóczy Dóra Anna, Oszlányi Soma Péter (Építész Stúdió Kft.); Mohácsi Sándor, Csizmadia Dóra, Szöbölödi Anita, Takáts Dániel, Reith Anita (S73 Kft.); Miks Imre, Mészáros Zsófia (Artmind Kft.); Rhorer Ádám (Közlekedési Kft.) munkája

A bírálóbizottság döntése alapján rangsorolás nélküli egyenként 500 000 Ft értékű megvételben részesült

 • a 22. számú pályamű, az Anterra Építőipari Zrt. - Takács Viktor, Buzássy Tamás, Posztós Ágnes, Dreiszker Dóra, Wettstein Miklós munkája
 • a 34. számú pályamű, a LEN Architects Kft.- Román László munkája
 • a 41. számú pályamű, Pásztor Ádám - Pásztor Ádám, Zikkert Zoltán, Bojti Anna munkája


A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG ÖSSZETÉTELE 

A Bíráló Bizottság szavazati jogosultságú tagjai: 
Elnök Baán László miniszteri biztos (Szépművészeti Múzeum)
Társelnök Nagy Ervin országos főépítész (BM)
Szakmai titkár Rostás Zoltán projektigazgató (Szépművészeti Múzeum)
Tag 4. Barta Ferenc Zugló főépítésze (Zuglói Polgárm. Hiv.)
Tag 5. Bálint Imre elnök (Budapesti Építész Kamara)
Tag 6. Cselovszki Zoltán elnök (Forster Gyula Központ)
Tag 7. Fekete György az MMA elnöke
Tag 8. Finta Sándor Budapest főépítésze (Bp. Főpolg. Hiv.)
Tag 9. Kemecsi Lajos főigazgató (Magyar Néprajzi Múzeum)
Tag 10. Sáros László György elnök (Magyar Építőművészek Szövetsége)
Tag 11. Szalkai Adrienne tervezési igazgató ( FŐKERT)
A BB póttagja: Ritoók Pál igazgató (Építészeti Múzeum)


A Szakértői Bizottság tagjai: (szavazásra nem jogosultak) 
Szakértő (művészettörténész, igazgató Fotográfiai Múzeum) Baki Péter
Szakértő (művészettörténész, igazgató, Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum) Fabényi Júlia 
Szakértő (zeneművész, a BMC igazgatója) Gőz László
Szakértő (művészettörténész, igazgató, Építészeti Múzeum) Ritoók Pál 
Szakértő (művészettörténész, kurátor) Rockenbauer Zoltán 
Szakértő. (főtitkár, Liget Köztársaság) Kovács Balázs
Szakértő (urbanisztikai szakértő) Nagy Béla 
Szakértő. (közlekedés, BKK strat. fejl. igazgató) Somodi László
Szakértő (jogi szakértő) dr. Várady Szilvia
Szakértő (közbeszerzési szakértő) Kerekes Anita
Szakértő (pályázati szakértő) Péter Zsolt
Szakértő (pályázati szakértő) Rompos Richárd

A Kormány 2013. július 2-án megjelent határozatával döntött az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesre vonatkozó koncepció második ütemeként a Városliget átfogó hasznosítási koncepciójáról. Ennek értelmében a Kormány egyetért azzal, hogy a Múzeum Negyed létrehozásával összhangban, azzal egyidejűleg, a 2014–2020 közötti időszakban megvalósuljon a  Városliget egészének megújítása, családi kulturális-szabadidős élményparkká történő átfogó fejlesztése, önálló turisztikai és szabadidős arculatának, márkájának kialakítása és az ehhez szükséges fejlesztések végrehajtása.


A most kiírt ötletpályázat a Ligetben felépítendő múzeumi épületek (az Új Nemzeti Galéria - együtt a Ludwig Múzeummal -, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Magyar Fotográfiai Múzeum valamint a Magyar Építészeti Múzeum) optimális elhelyezését célozta.
 
Az elképzelések szerint a múzeumok nemzetközi építészeti tervpályázatát – a most kiírt elhelyezési ötletpályázat alapján véglegesített helyszínekre - 2013 végén írják ki. A beruházás a tervek szerint jelentős részben az Európai Unió 2014-ben kezdődő, következő költségvetési ciklusában rendelkezésre álló források segítségével valósulhat meg, 2018-as befejezési határidővel.
 
A Városliget átfogó, több mint egy évszázada nem látott léptékű fejlesztése révén megújuló, illetve létrejövő új városi tér (Liget Budapest) kialakítása komplex célt szolgál. Kiemelt cél, hogy a Liget Budapest egy olyan európai rangú családi élményközpont legyen, amely a kontinensen egyedülálló komplexitású intézményi hálóval rendelkezik, s amely a kulturális fogyasztás és szabadidő eltöltés új dimenzióit nyitja meg egy ezirányú tradíciókkal rendelkező városi térben.  Ezzel összefüggésben a cél, hogy a fejlesztés révén egy olyan új intézmény-együttes és márkanév jöjjön létre, amely Európa egyik legvonzóbb városi családi turisztikai desztinációjává válhat.
 
A Liget Budapest fejlesztés központi eleme a Múzeumi Negyed létrehozása, amely történeti kontinuitást teremt a már több mint száz éve itt álló, kiváló múzeumi és művészeti intézmények és 21. század elejének - európai rangú építészeti megformálásban létrehozandó - új kulturális intézményei között.
 
A fejlesztés célja, hogy olyan együttműködő, egymás hatását erősítő intézményháló jöjjön létre, amely segíti a kulturális javakhoz való sokrétű és széleskörű hozzáférést, valamint a szabadidő eltöltésének sokszínű lehetőségét. Mindezt úgy, hogy a kultúra, a kikapcsolódás, a gasztronómia, az ismeret- és élményszerzés intézményei és szolgáltatásai egymást erősítve és kiegészítve, magas minőségi színvonalon legyenek elérhetőek minél több ember számára.
 
A fejlesztés céljainak a Kormány döntése értelmében a Városliget használati értékének növelésével, a zöldfelületi és közlekedési rendszer megújításával, a zöldfelület biológiai aktivitásának növelésével együtt kell megvalósulniuk.

(forrás: Szépművészeti Múzeum sajtóanyaga)