Épülettervek/Hallgatói terv

Panoráma modul bárhová

2016.09.27. 09:30

Sághegyi Adél Laura terve egy olyan modul, amely könnyen adaptálható meglévő épületekre, alkalmazható külön épületként, de lehet egy kész lakás belső tere vagy akár többlakásos épületté is, mivel egy lépcsőházra felfűzve sorolható a kialakítása.

A tervezési feladat során egy teljes panorámás lakás kialakításával foglalkoztam, a tervezés helyszíne fiktív, inkább egy sorolható modult szerettem volna kialakítani, minthogy konkrét helyhez kössem. 

Koncepció

A tervezett belső tér egy 7x7 m alapterületű és 4,5 m belmagasságú, körben üvegfalakkal határolt tér. A tervezési koncepcióban két főre terveztem a lakást.

A terv lényegi része, hogy a tér közepén egy zárt blokkban helyeztem el a konyhát, valamint a hálószoba és mosdó funkciókat, amik nagyobb intimitást igényelhetnek. A tárolókat a nappaliban, étkezőben és dolgozó térben a padlóban és a mennyezeten elrejtett beépített tároló rendszerrel láttam el, ennek köszönhetően, teljesen bezárható minden eszköz, amitől a lakás teljesen üresnek hat, a beépített "dobozt" kivéve. Ezen túl a tér szabadon alakítható, az éppen aktuális funkciók felnyitásával.

A padlóból a tárolók két módon nyílnak, az egyik egy hagyományos zsanéros felnyitási rendszer, ehhez a lehető legkisebb padlóburkoló elemet használtam, így nagyobb a teherbírásuk és kisebb a lehajlásuk, valamint alkalmasak járófelületnek is.

A másik fajta egy hidraulikus rendszer, ezzel nyithatók a tárolók és az íróasztal. A hidraulikus rendszer 5 cm-en elfér a szekrény alatt, és kihúzott állapotban biztosítja a szekrény stabilitását is.

A bejárattal szemben, a boxban található egy nagy beépített szekrény. A hálóban egy 160x200cm-es ágy található, amit két oldalról tolóajtóval tudnak megközelíteni, a helyiségben emellett beépített szekrény és éjjeliszekrény is található.

A hálószoba túlsó falán található a konyha, ami teljesen lezárható egy rétegelt lemez lehúzásával. A konyha mellett beépített hűtőszekrény és kamraszekrény található. A fürdő a lakás hátsó részéből nyílik, a blokk teljes megkerülésével. Itt található egy zuhanyzó, üvegajtóval, mosdó szekrénnyel és egy wc.

A beépített fix blokk felső 70 cm-ében perforált lemezt alkalmaztam, aminek köszönhetően a mennyezetben elvezetett gépészet szellőzni tud, valamint az egész lakás légcseréjét működtetni tudja, rejtett módon. A perforált lemez mögötti világítás este hangulatos fényt kölcsönöz. A világítás ezen kívül csakis a doboz és a mennyezet csatlakozásánál egy 5 cm-es csatornában kap helyet, vonalszerűen, a konyhapult fölött található még világítás, valamint az ágykeret és az éjjeli szekrény tetején sávosan.

Belső mobilitás

A padlóba süllyesztett funkciók közül a nappali foglalja a legnagyobb helyet, valamint nyitott állapotban megszűnik a box körüljárhatósága. A nappali egy sarokkanapéból áll, amihez 2 lépcsőfok vezet le.

A hálószobával szemben egy felhúzható komódrendszer található, ami külön-külön mozgatható, hidraulikusan. Ez főleg ruhák tárolására alkalmas, ajtós és fiókos nyitással.

A lakás hátsó részében található az iroda-rész, ahol egy íróasztal húzható fel a padlóból, aminek egy része beépített irodaszekrény. A további tárolóhely a padlóban külön, zsanérosan felnyitható. Ezek közül az étkező ülőhelye is felnyitható, aminek kinyitásával az alsó felület párnázott a kényelmes ülésért.
Az ülőhely felnyitása után egy magasítással a lábrész 30cm-en található a kényelmesebb ülésért.

A mennyezet hasznosítása a nappalinál kettős, elsősorban lenyílik egy 1 cm-es rétegelt lemez és az ablak előtt zárul le, ezzel biztosítva az árnyékolást. Ezután lenyithatóak egy másik lemezre szerelve a TV és egyéb szórakoztató eszközök.

A fürdő előtt található egy, a mennyezetből lenyíló szekrény, amiben a funkcióhoz szükséges kiegészítők kqphatnak helyet, valamint ez határolja le a teret nyitott állapotban és összefüggő falfelületet biztosít.

Az irodánál is szükség van a konyhától és étkezőtől való lehatárolásra, ezért itt teljesen lenyitható a mennyezet burkolata, amivel teljesen leválaszható a mozgalmasabb funkciótól a 2,10x2,50 m-es munkatér.

A legfontosabb mennyezet felhasználás az étkezőnél történik, ahol felülről húzható le az étkező asztal, két részletben, külön mozgatva. Teleszkópos rúd biztosítja a megfelelő magasságban történő elhelyezését. Ez az asztal lehet akár a konyhapult kiterjesztése, valamint a süllyesztett étkezőhöz az asztal, de álló étkezőpultként és bárpultként is funkcionál az alsó ülőhely felnyitása nélkül.

Ezeken a funkciókon kívül a gépészeti elvezetés teljes mértékben a mennyezetben, illetve a falak perforált nyílásain át történik, így a szellőztetés, az elektromos áram és a fűtés is.

Anyag és színhasználat

Az anyaghasználat szerint az egész belső teret rétegelt lemezből alakítottam ki. Ehhez függőleges felületeken és burkolatként 1 cm vastag lemezt alkalmaztam, vízszintes felületen, a teherhordás érdekében pedig 2 cm-es lemezt.

A fürdőben a lemezek impregnált felületet kaptak, a nedvességterhelés miatt.

A lakás túlnyomó részén a lemez saját színét használom a padlókon és a mennyezeten. Ezen kívül a fix blokk fehérre festett és felületkezet rétegelt lemezből készül. 

A lenyíló elemek alatt előtűnnek fekete felületek, amik hasonló felületkezeléssel készültek, mint a fehérek. Az ágy, kanapé és a konyhában található kárpitok egyaránt feketék. A nappali blokk teljesen fekete a fényelnyelés miatt.

Bútorterv

A hálószobával szemben egy felhúzható komód található, ami hidraulikusan mozgatható. Ez főleg ruhák tárolására alkalmas, ajtós és fiókos nyitással. A mozgató rendszer 5 cm helyigényű, ez főleg a hidraulikus pumpa miatt ilyen nagy.  A nagyobb teherbírás érdekében egy talplemezen csúszó tartószerkezet csatlakozik a bútor aljához, ennek a felületének növelésével a teherbírás és stabilitás is nő.

Sághegyi Adél Laura