Technológia

Ragyogó jövőkép: napfény a belső terekben

1/4

COELUX technológia

COELUX technológia

COELUX technológia

COELUX technológia

?>
COELUX technológia
?>
COELUX technológia
?>
COELUX technológia
?>
COELUX technológia
1/4

COELUX technológia

COELUX technológia

COELUX technológia

COELUX technológia

Ragyogó jövőkép: napfény a belső terekben
Technológia

Ragyogó jövőkép: napfény a belső terekben

2014.05.19. 11:58

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Brüsszel, Belgium

Képzelje el, hogy egy ablak nélküli szobában ül, de mégis úgy érzi, mintha a napfény simogatná az arcát. Ez az egyedülálló élmény lehetővé válik az uniós finanszírozású COELUX projekt segítségével, amely projekt a napfény légkörön át történő diffúziójának és továbbításának szimulálásával teremti újjá a természetes fény fizikai és optikai hatásait, zárt térben.

Kórházi betegek, irodai dolgozók és ingázók az elsők között élvezhetik majd a COELUX technológiájának áldásos hatását, amely zárt térben teremti meg a szabad tér élményét.

A projekt szerepelt a márciusban Brüsszelben tartott 2014 évi Innovációs Konferencián bemutatott tizenkét innovatív technológia között, hamarosan pedig az 58 milliárd euró értékű világítástechnikai világpiacból is részesedhet.

COELUX technológia
1/4
COELUX technológia

A legújabb, energiatakarékos LED-technológia és a kifinomult, csúcstechnológiával készült ablakrendszerek nanoszerkezetű anyagokat használó optikai rendszerének ötvözésével a COELUX tehát nem csupán forradalmi újítás lehet a kortárs világítástechnikai- és design-piacon, hanem még az emberek életminőségének javításához is hozzájárulhat Európában és azon kívül is.

„A COELUX-szal bárhol, bármikor élvezhetjük a napfény áldásos hatását" – nyilatkozta Paolo Di Trapani professzor, projekt-koordinátor, az olaszországi Comóban működő Insubria Egyetem fizikusa, akit az elmúlt 10 évben folytatott kutatásai során a természetes fény újjáteremtésének vágya vezérelt. „Mintha egy parfüm illatát, vagy a trópusi nap színét próbálnánk meg szavakkal érzékeltetni, olyan nehéz leírni a COELUX hangulatjavító hatását, ami a technológia által teremtett végtelen térérzetnek köszönhető. A projekt során bizonyosságot nyert, hogy még a klausztrofóbiás személyek is derűsnek és nyugodtnak érezték magukat a COELUX világítás hatására, annak ellenére, hogy hosszabb ideig tartózkodtak egy mindössze néhány négyzetméteres, ablaktalan szobában." A technológia tulajdonosa az olaszországi Insubria Egyetem spin-off vállalkozása, a CoeLuc Srl.

A fény egészségre és jóllétre gyakorolt hatását egyre nagyobb mértékben ismerik el

Az ENSZ bejelentette, hogy 2015 lesz a Fény Nemzetközi Éve - a nemzetközi szervezet így kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a fény milyen pozitív hatással lehet az egészségre és az komfortérzetre. A meleg, mesterséges, közvetlen napfény megvilágítja és kiemeli a tárgyakat, vonzóbbá és kellemesebbé teszi az otthonokat és a közterületen található helyiségeket. A fény és árnyék játéka érzékletesebbé teszi a tárgyakat, és megváltoztatja az emberek viszonyát az őket körülvevő környezethez.

COELUX technológia
4/4
COELUX technológia

A COELUX fényterjesztési technológiája pozitív hatással lehet bárkire, aki nem jut elég napfényhez. Elsősorban az egészségügyi iparágnak szánják, de a kiskereskedelemben, a vendéglátásban, múzeumokban, reptereken, földalatti közlekedésben, gyógyfürdőkben, sportlétesítményekben, mozikban, irodákban és ipari környezetben is hasznos lehet. A rendelkezésre álló tér korlátozottsága vagy a szélsőséges éghajlati viszonyok miatt – pl. Kanadában vagy az Egyesült Arab Emírségekben – a föld alatti helyiségekben dolgozó vagy élő személyek számára különösen előnyös lehet ez a technológia. Ugyanez vonatkozik az Egyenlítőtől legtávolabb, az Északi-sarkhoz vagy az Antarktiszhoz közel eső vidékek lakóira, akik az év nagy részében rendkívül kevés természetes fényhez jutnak.

Hogyan működik?

A COELUX három kulcsfontosságú összetevőből áll:

  • A legújabb energiatakarékos LED-technológia előidézi a napfény spektrumát
  • A kifinomult optikai rendszer az „égbolt" és a „Nap" közötti távolság érzetét kelti
  • A mindössze néhány milliméter vastag nanoszerkezetű anyagok előidézik az atmoszférában lezajló Rayleigh-szórás teljes folyamatát

Ezeket az összetevőket egy csúcstechnológiájú ablakrendszerben ötvözik, ami rengeteg felhasználási és design-lehetőséget kínál a beltéri épített környezet számára. A COELUX három beállítási lehetőségének köszönhetően a felhasználók megtapasztalhatják Észak-Európa, a Földközi-tenger és a trópusok fényviszonyait.

Termékfejlesztés és kereskedelmi forgalmazás

A 7. Kutatási Keretprogramban a COELUX kutatási projekt 2,5 millió eurós támogatást kapott az Európai Uniótól. Di Trapani professzor megerősítette, hogy „az uniós finanszírozás tette lehetővé a kutatásba és fejlesztésbe történő befektetést, és a termékbemutatással kapcsolatos kiadások fedezését. Ráadásul felbecsülhetetlen segítséget jelentett abban, hogy más befektetőket is meggyőzzünk arról, hogy csatlakozzanak és támogassák a projektet. Minden KKV-nak ajánljuk, hogy igényeljenek uniós finanszírozást, hiszen ez komoly lehetőségeket nyithat meg előttük."

A COELUX technológia várhatóan 2014 végén kerül forgalomba, jelentős üzleti lehetőséget biztosítva a projektben résztvevő partnereknek és számos európai vállalkozásnak, amelyek a gyártásban, termékbemutatásban és megvalósításban vesznek részt. A globális világítástechnikai piac értéke mintegy 58 milliárd euró, amiből ez a forradalmi innováció jó eséllyel részesedhet, ezzel pedig fellendíti az európai versenyképességet, munkahelyeket teremt, és ily módon hozzájárul az európai polgárok jólétének javításához.

Michael Jennings, az Európai Bizottság kutatásért, innovációért és tudományokért felelős biztosának, Máire Geoghegan-Quinn-nek a szóvivője a következőket nyilatkozta: „A nanotechnológia életünk számos területére – mint például az energia, közlekedés, orvostudomány, élelmiszerbiztonság, egészség és életminőség – van pozitív, vagy akár forradalmi hatással. A COELUX kiváló példája annak, hogy a tudomány hogyan tud valóra váltani egy nehezen megvalósítható, egyszerű ötletet, a napfény újrateremtését. Nyilvánvalóan hatalmas változást hozhat sok ember életében."

COELUX technológia
2/4
COELUX technológia

A COELUX-ról

A COELUX® az Európai Unió által a 7. Kutatási Keretprogramból (FP7) finanszírozott kutatási projekt. Az Európai Bizottság a COELUX-ot a márciusban Brüsszelben tartott 2014 évi Innovációs Konferencián bemutatott tizenkét kiemelt innovatív technológia között mutatta be. A COELUX három kulcsfontosságú összetevőből áll: a napfény spektrumát előidéző legújabb LED technológia; az égbolt és a Nap közötti távolság érzetét keltő kifinomult optikai rendszer; és a mindössze néhány milliméter vastag nanoszerkezetű anyagok, amelyek előidézik az atmoszférában lezajló Rayleigh-szórás teljes folyamatát. Ezeket az összetevőket egy csúcstechnológiájú ablakrendszerben ötvözik, ami rengeteg felhasználási és design-lehetőséget kínál a beltéri épített környezet számára. A COELUX a következő szereplők közötti együttműködés eredményeként jött létre: a COELUX, amely a világítási technológia tulajdonosa (Olaszország), a Next Limit Technologies, amely a Maxwell Render fotorealisztikus renderelő program tulajdonosa (Spanyolország) és az Ekspobalta, amely a COELUX nagymértékben történő beépítéséért felel világszerte (Litvánia) valamint a kutatási partnerek: Griffin Software Srl, (Románia), Eidgenössische Technische Hochschule (Svájc), Bartenbach GmbH, Aldrans (Ausztria) és Comonext Scpa (Olaszország).

További információ a COELUX-ról.

Az európai kutatás és innováció finanszírozásáról

Január 1-jén az Európai Unió elindította új, hétéves kutatás- és innováció-finanszírozási programját Horizon 2020 néven. Az EU a hétéves program során közel 80 milliárd eurót fektet kutatási és innovációs projektekbe annak érdekében, hogy növelje Európa gazdasági versenyképességét, és tágítsa az emberi tudás határait. Az EU kutatási költségvetésének nagy részét olyan, a mindennapi élet szempontjából fontos területek fejlesztésére fordítja, mint az egészségügy, a környezetvédelem, a közlekedés, az élelmiszeripar és az energiaipar (a részletes táblázatos kimutatást lásd lent). A gyógyszeripari, űrkutatási, autóipari és elektronikai ipari vállalatokkal folytatott kutatási együttműködések célja a magánbefektetések ösztönzése a jövőbeli növekedés elősegítése és a magas képzettséget igénylő munkahelyek létrehozása érdekében. A Horizon 2020 az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a kiváló ötletekből piacképes termékek, folyamatok és szolgáltatások szülessenek.

forrás: sajtóközlemény

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk