Épületek/Lakóépület

Ráncfelvarrás — Egy budai családi ház átalakítása

1/15

Ráncfelvarrás előtt

?>
Ráncfelvarrás előtt
?>
Ráncfelvarrás előtt
?>
helyszín
?>
földszint alaprajz - építészet: Ferdinánd Árpád
?>
emelet alaprajz - építészet: Ferdinánd Árpád
?>
metszet - építészet: Ferdinánd Árpád
?>
Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
?>
Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
?>
Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
?>
Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
?>
Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
?>
Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
?>
Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
?>
Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
?>
1/15

Ráncfelvarrás előtt

Ráncfelvarrás — Egy budai családi ház átalakítása
Épületek/Lakóépület

Ráncfelvarrás — Egy budai családi ház átalakítása

2010.11.25. 14:44

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Ferdinánd Árpád

Vélemények:
7

Letölthető dokumentumok:

Mi történik, ha az épület tömege a szigorú szabályozás miatt nem bővíthető tovább? Marad a kozmetikázás, amely azonban Ferdinánd Árpád budai családi háza esetében a külső teljes megújulását jelentette.

Budán az ötvenes évek szűk és nehéz levegőjében épült egy kis földszintes ház a domboldalon, szinte az erdőben. Tervezője ismeretlen. A hetvenes évek gulyáskommunizmusának időszakában már emeletráépítéses bővítésre is futotta. Ekkor született a rút kiskacsa, rengeteg - az avatatlan szem előtt rejtve maradó - jó adottsággal. (Tervező: Pados Antal) Ezeket a kihasználatlan építészeti lehetőségeket a ház akkori gazdái nem vették észre. Teltek-múltak az évek, eső áztatta, viharok tépázták (egy fenyőt szó szerint ki is csavart a szél), fagy rongálta.

 

 

Ráncfelvarrás előtt
1/15
Ráncfelvarrás előtt

Ráncfelvarrás előtt
2/15
Ráncfelvarrás előtt

helyszín
3/15
helyszín

földszint alaprajz - építészet: Ferdinánd Árpád
4/15
földszint alaprajz - építészet: Ferdinánd Árpád

emelet alaprajz - építészet: Ferdinánd Árpád
5/15
emelet alaprajz - építészet: Ferdinánd Árpád

metszet - építészet: Ferdinánd Árpád
6/15
metszet - építészet: Ferdinánd Árpád

Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
7/15
Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád

Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
8/15
Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád

Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
9/15
Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád

Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
10/15
Ráncfelvarrás után - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád

 

 

Egyszer csak eljött az idő a megújulásra. Bővítésről, ráépítésről szó sem lehetett a szabályozás miatt, tehát maradt a külső-belső ráncfelvarrás, mint a beavatkozás lehetséges maximuma. Szerkezetileg a legfontosabb feladat - a két külön lakrész egybenyitása mellett - az épület végén lévő lépcső elbontása és az új lépcső központi pozícióba történő helyezése volt. A külső homlokzat és a lapostető utólagos hőszigetelése (ez a botox) kissé módosította a földszint és az előreugró emelet magasságának egymáshoz való arányát, főként a szigetelés miatt magasított attika révén. A tervezők újragondolták a nyílászárók elhelyezkedését, több helyen új ablakokat nyitottak, de a főhomlokzaton elegendőnek ítélték a régi ablakok parapetbontással való növelését.

 

Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
11/15
Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád

Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
12/15
Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád

Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
13/15
Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád

Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád
14/15
Budai családi ház felújítása - építészet és fotó: Ferdinánd Árpád

 

 

A tömegen belül is új, belső arányok jöttek létre az angol-vörös festett homlokzati betétek kialakításával: ez lett a rúzs. Ezzel a plasztikai sebészeti beavatkozás véget is ért. Felmerült még a kitűnő panorámával rendelkező lapostető hasznosítása, amely egyelőre teraszként funkcionál – a jogszabályok betartása mellett tervbe van véve egy későbbi árnyékoló felépítmény építése is: a szintterület azonban nem növelhető tovább.


Budai családi ház átalakítása

vezető tervező: Ferdinánd Árpád
építész munkatárs: Horváth Katalin
szakági tervezők:
tartószerkezet: Facskó Gergely
épületgépészet: Lencsés János - Levél Kft.
épületvillamosság: Nagy Gábor - Yurosignal Kft.
kerttervezés: Zentai Katalin
generáltervező: Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda Kft.; blog

tervezés éve: 2008-2009
kivitelezés éve: 2009
bruttó szintterület: 220 m2
beruházási költség: 35 millió Ft
generálkivitelező: Szín-ker Kft.

Vélemények (7)
bennyboy
2010.11.28.
21:03

szerintem is szerencsétlen a hozzányúlás majd minden lényegi eleme, a régi

épület sokkal jobban fest, igaz annak is vannak hibái.

- a piros folt rossz arányú, ha ez, akkor már tovább kellett volna vinni legalább a következő ablakig.

- a régi nyílászárók szürke színe sokkal elegánsabb volt, mint az új dió színű

- a régi, erőssebb vakolat struktúra és szín sokkal inkább összhangban volt a hasított kő pillérekkel, a mostani simább és harsány fehér színű vakolat miatt a pillérek "leesnek" a házról, teljesen idegen elemei lettek. amúgy az eredeti felállásban sem stimmel számomra ez a kőburkolatos pillér, valószínűleg azok is egy korábbi   átalakítás elemei, de közel sem biztos.

- a vízszintes osztású korlátelemek szembetűnően veszekednek az eredeti függőleges osztású kerítéssel, ez esetben is rossz döntés született.

úgyhogy a műszaki megújulás feltehető sikerei mellett az esztétikum kárára történt a felújítás, de még így is egy szerethető ház egyszerű tömegformálásával, nagyvonalú belső tereivel...

bb

polly
2010.11.26.
13:21

Nekem az eredeti sokkal jobban tetszik...

csonti
2010.11.26.
19:38

@polly: Én is így gondolom. Redőnyök és parabola nélkül. Az átalakításon a vörös szín felesleges hivalkodás egy eredetileg szerény épületen.

robi
2010.11.25.
17:17

35 millióból akár újat is lehett volna építeni egy ronda kocka polírozása helyett.

sponcsak
2010.11.25.
20:58

@robi: Azért ugy érzem, hogy a felujitok kihoztak azt a maximumot, amit ebbol a kockabol ki lehetett.

sanyiahegyről
2010.11.26.
08:20

@sponcsak: ez a vörös festés végtelenül .... khm ... kisstílű

sponcsak
2010.11.26.
15:59

@sanyiahegyről: Na ugyan miért? Mert kevésbé unalmas?

Új hozzászólás
Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk