Épülettervek/Tervpályázat

Református templom, ifjúsági központ és parókia épület, Nagykovácsi

1/19

?>
?>
?>
?>
helyszínrajz
?>
földszinti alaprajz
?>
emeleti alaprajz
?>
?>
?>
metszetek
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/19

Református templom, ifjúsági központ és parókia épület, Nagykovácsi
Épülettervek/Tervpályázat

Református templom, ifjúsági központ és parókia épület, Nagykovácsi

2006.12.22. 11:48

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Nagy Tamás DLA

Dosszié:

A 6. bírálati sorszámú pályamű Szerzők: Nagy Tamás DLA vezető építész tervező Munkatársak: Pintér Anita, Harmos László

A Bíráló Bizottság 200.000 Ft megvételben részesítette a 6. bírálati sorszámú pályaművet

Szerzők: Nagy Tamás DLA vezető építész tervező
Munkatársak: Pintér Anita, Harmos László

 

 

A pályamű részletes bírálata 

 

Egységesen szerkesztett épületegyüttes, kellően differenciált terekkel, karakteres építészeti megjelenésseI, mely egyszerre modern és építészeti hagyományokat őrző. Telepítésében városias jelleget mutat, amire a környező terület beépítési vázlata is utal. A főút felőli átlátások, a hangsúlyos, a református hagyományokat követő, különálló zömök harangtorony, a tömegek együttes érzékelése nagyvonalú megoldást ad. Az együttes feltárása kedvező, jól szakaszolható, bár a templom terület belső részén van. Építészeti megfogalmazása inkább a német protestáns hagyományokat tükröz, ugyanakkor téglaarchitektúrája a nagykovácsi környezetben nem idegen. Kialakításából adódóan racionálisan kivitelezhető. A terv megvételben részesült.

 

 

 

Műleírás

A Nagykovácsi Református templom és közösségi centrum koncepcionális megfogalmazásánál azt a kettős célt tartottuk szem előtt, hogy az együttes egyszerre legyen VÉDETT SZIGET és a külvilág felé NYITOTT LELKI és SZELLEMI központ. Fenti célok térbeli modelljét a protestáns erődtemplom transzparenssé tételében találtuk meg. Így alakult ki az a szabályos, négyzet alakú beépítés, melyet egy ÁTTÖRT FAL vesz körül. A körítő falon belül az egyes funkcióknak szállást adó épületeket úgy rendeztük el, hogy azok különböző nagyságú és rendeltetésű udvarokat, kerteket jelöljenek ki.

Az együttes bejáratát a parkoló és a gyalogos út felől egy visszaugratott fogadótérrel alakítottuk ki, melynek a fából szerkesztett harangláb ad vertikális hangsúlyt. A kapun áthaladva a központi fekvésű templomudvarba jutunk, ahonnan az összes épület megközelíthető. Az udvar közepére kutat terveztünk. A templom-épület, mint a leghangsúlyosabb eleme az együttesnek, a beépítés súlypontjában, a legnagyobb tömegű épület.

A templom alapszerkesztésében a tradicionális falusi református templomok elrendezését követtük, szószék oltárt terveztünk. A gyülekezeti termet az orgonakarzat alatt úgy helyeztük el, hogy az könnyen összenyitható legyen a templomtérrel. A templom előteréből nyílik az az üvegezett falú helyiség, melyből a gyermeküket vigyázó anyukák követni tudják az istentiszteletet.
Szintén az előtérből lehet elérni a gyülekezeti termet, a teakonyhát és a mosdó csoportot. Ide kapcsolódik a gondnoki iroda és a lelkészi hivatal. Innen lépcső vezet fel a karzatra, mely alatt a ruhatárat helyeztük el. A földszinten 180-200, a karzaton 50-60 ember tud leülni. A gyülekezeti teremhez és a lelkészi hivatalhoz kapcsolódó kis kert a csöndes, elmélyült beszélgetések színtere lehet.

A beruházás második ütemeként megvalósuló közösségi házat két tömegre bontottuk: részben, hogy tömege ne konkuráljon a temploméval, másfelől ez újabb ütemezési lehetőséget jelenthet. Az első épületet kis nyaktaggal kapcsoltuk a templom előteréhez, de az épület közvetlenül is kinyílik a templom-udvarra. Ebben az egységben helyeztük el az étkező, teázó helyiséget és a melegítő konyhát. Az étkezőt úgy képzeltük, hogy az az étkeztetésen kívüli időben is jól használható legyen klubélet számára (büfé, teázó). A melegítő konyha gazdasági kiszolgálása egy, a parkolóból nyitott külön kis kapun keresztül biztosított.

A közösségi ház második épületének földszintjén a két kisebb (20 fős) és egy nagyobb (40 fős) terem található a szükséges előcsarnokkal és mosdókkal. Itt helyeztük el az irodát is, mely egyben jó ellenőrző pont az egész épületegyüttes számára, tekintettel arra, hogy közvetlen a bejárat mellett található. A közösségi háznak is van egy saját kertje: elsősorban a fiatalok számára – itt lehet zajosabb jétákokat is játszani. Az emeleti színtereken a segédlelkészi lakást és a 2 ill. 4 fős vendégszobákat helyeztük el. Folyosó helyett egy tágasabb társalgót alakítottunk itt ki, ahol a falakat végig könyvespolcok borítják – így az szabadpolcos olvasótérként használható. Az építkezés utolsó fázisaként valósulna meg a parókia, mely szintén a templom-udvarról közelíthető meg. A harangtorony árnyékában van hely egy gépkocsibeállónak, ahol a lelkész tud parkolni. A parókia földszintjén a konyha-nappali-dolgozó kapott helyet, az emeleten az igényelt három hálószoba. Mindkét szinten mellékhelyiségekkel természetesen. A parókia és templom között található a lelkész saját kertje.
A főbejárat mellett helyeztük el a harangtornyot, melyet tiszta fa konstrukciónak képzeltünk.

A felhasznált anyagok és szerkezetek:

Síkalapozás, Porotherm felmenő falak, vasbeton pillér erősítéssel. A Porotherm blokkból épített falak kívül 12 cm fagyálló kisméretű téglaburkolatot kapnak, melynek dörzsölt, festett felületképzést gondoltunk. A födémek monolit vasbeton szerkezetek, a templomtér lezárása sűrűgerendás fafödém. A nyílászárók mázolt faszerkezetek, hőszigetelt üvegezéssel. A belső ajtók fém tokkal és HPL laminált ajtólappal készülnek, a közösségi ház három klubhelyisége között mobil válaszfal készül. A külső ajtók fenyő szerkezetek.
A fedés egyenes záródású cseréppel kettős fedés, a bádogos munka: vörösréz. A belső burkolatok: kemény mészkő az előterekben és a templomtérben, hajópadló vagy parketta a gyülekezeti teremben, irodákban és a klubszobákban, ill. vendégszobákban. A mosdókban kerámia burkolat készül. A belső kiképzésben a puritán formálás és a nemes egyszerűség dominál.

Az épületek fűtését önálló, központi fűtéssel képzeltük, épületenként saját cirkóval. A templomtérben és annak előterében padlófűtést terveztünk, a többi helyen radiátoros fűtést. Az udvarok, kertek kialakításában is az egyszerűség és a jól használhatóság elvét követtük. A fogadótér hasított kemény mészkő burkolatot kap, a templom-udvarban gyep lenne, az épületeket összekötő négyzetes „kerengő" jráda gyephézagosan rakott hasított kőburkolatú. Az épületegyüttes utolsó elemének elkészültével e járda fölé árnyékoló pergola készülne fából, fa oszlopokkal.

Az együttes megjelenését karakteresen meghatározza az a négy hársfa, mely a négyzetes beépítés négy sarkába lenne ültetve. Ezek előnevelt, viszonylag nagy fák, hogy már az építés első fázisában jól látható jelei lennének a végleges szándéknak. A templom-udvar közepén egyszerű, kőtömbökből kialakított kút vagy medence elhelyezését javasoljuk, mely a kolostor-udvarokhoz hasonlóan, az élet forrását szinbolizálná. A parókiához közvetlenül kapcsolódó kert a lekész-család pihenését szolgálja, de zöldséget, fűszert is lehet itt termeszteni. A gyülekezeti teremhez kapcsolódó „csöndes kert" beszélgetések helyszíne, itt csak gyep és néhány kerti szék lenne a fa alatt. Az ifjúság számára egy nagyobb sarokkert készült: itt lehet ping-pongozni, kosarazni, zajosabb együttléteket megtartani. Ez is gyeppel borított terület.

A parkolókat az erre a célra kijelölt területen helyeztük el, itt a közlekedőút aszfaltozott, a parkoló-állások gyeprácsos kialakításúak. 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk