Technológia

Rekordévet zárt a Market

1/2

Évösszesítő infografika - forrás: Market Zrt.

Hirdetés
?>
Évösszesítő infografika - forrás: Market Zrt.
?>
1/2

Évösszesítő infografika - forrás: Market Zrt.

Rekordévet zárt a Market
Technológia

Rekordévet zárt a Market

2017.02.16. 09:30

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország, _Magyarország

Cég, szervezet:
Market

Története eddigi legsikeresebb évét zárta a 21 éves Market Építő Zrt., amely tavaly 86 milliárd forintos rekord árbevételt ért el. Már látszik, hogy meghatározó projektje a FINA 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínét jelentő Dagály Úszóaréna a vállalási határidő előtt két hónappal korábban készül el, ami nemzetközi szinten is egyedülálló a maga 20 hónapos építési idejével. 

2016-ban végre az egész hazai magasépítő-ipar erős évet zárhatott. A piacvezető Market Zrt. is jól teljesített, összesen 86 milliárd forintos forgalmat ért el. A vállalat 2016-ban összesen 51 nagy projekten dolgozott, egyszerre jellemzően 30-35 helyszínen végzett munkát párhuzamosan. Tavaly a 46 versenypiaci megrendelés adta az árbevétel nagyobbik részét, azonban, ahogy a szektor egészében, úgy a Market forgalmi adatain is érezni lehetett, hogy immár a közbeszerzések nagyobb aránya jut az építőiparon belül a magasépítő-iparnak. Az elmúlt évtizedben a hangsúlyos infrastrukturális beruházások (út-, vasút-, csatornaépítések) miatt a mélyépítő-ipar dominált a kormányzati megrendeléseknél, de 2016-ban már több volt az oktatási, vagy sportcélú közösségi fejlesztés. Ezért ahogy a piac más szereplőinél, úgy a Market Csoport életében is meghatározóbbá váltak a közbeszerzéseken elnyert közösségi munkák. Mindez továbbra is csak a forgalom egyharmadát jelenti, az elmúlt 21 évben, a kifejezetten a versenypiaci megrendelésekben erős vállalkozáscsoport bevételeiből 90 százalék volt a magánpiaci projektek aránya.


Vezetői értékelés

A kiemelkedő eredményeket hozó üzleti évet Scheer Sándor vezérigazgató így értékelte: „Büszke vagyok minden munkatársamra, mert egész évben határidőre és magas minőségben tudtuk elvégezni az általunk elvállalt feladatokat. A magas forgalom és a sok sikeresen befejezett projekt mellett ez az üzleti év is azt bizonyította, hogy az építőiparban könnyű év nincsen. 2016-ban elsősorban a fizikai munkások körében jelentkező munkaerőhiány jelentett számunkra kihívást. Ennek fényében különösen örömteli, hogy a projektjeinken sikerült az ütemezéseket tartanunk, és többek között olyan nagy nemzetközi sikereket hozó projekteken is eredményesen dolgozhattunk, mint a CEU új, ultramodern kampusza, vagy az MCS Vágóhíd Mohácson. De említhetném még a V17 irodaházat, az Apollo gumigyárat vagy a Nestlé új állateledel-gyárát is." – mondta a vezérigazgató.


Versenyszféra

A tavalyi év versenypiaci munkái közül kiemelkedett, a Scheer Sándor által is említett MCS Vágóhíd Mohácson, ahol már tesztelik is az összesen 20 milliárd forintos beruházással elkészült hipermodern vágóhidat, amely Csányi Sándor élelmiszer-ipari érdekeltségébe tartozik. A vágóhíd kapacitásai akár egymillió sertés feldolgozására is alkalmasak. A Market építi a Magyar Telekom új székházát is, éppen a szintén a társaságcsoport nevéhez fűződő Groupama Aréna mellett.

A termelőkapacitások fejlesztései közül kiemelhető az Audi autógyár, az Apollo gumiabroncsgyár, illetve a Nestlé gyártóüzemének építése, ahogyan a 2016-os év nagyobb projektjei közé tartozott a BILK L2 raktárépülete, a DHL logisztikai központja, illetve a kazincbarcikai Ongropack gyár beruházásának elindítása. A Magyarországon újra életre kapó iroda- és szállodafejlesztésekből is kivette a Market a részét, amit a Váci Greens irodaház, a Hotel Moments, a Párizsi Udvar Hotel, illetve a Clark Hotel fejlesztése is bizonyít.


Közösségi projektek

A közösségi projektek közül meghatározó volt a Dagály Úszóaréna. A 2017-es FINA vizes világbajnokság fő helyszíne már az eredeti vállalási határidő előtt elkészül. Közleményünk megjelenésének idején gyakorlatilag már csak a befejezés, az átadás-átvétel zajlik a helyszínen. Óriási munkáról van szó, ahol csúcsidőben közel ezren dolgoztak egyszerre a helyszínen. Nem véletlen, hogy a Market Csoport összesített létszáma tavaly 720 főre nőtt, 86 új munkavállaló csatlakozott a vállalathoz. A tavalyi évre szintén jellemző volt a sok oktatási projekt, így a CEU Nádor utcai épülete (ez a belvárosi kampusz az UNESCO világörökségi területen található), a Brit Nemzetközi Iskola, illetve a MOME új épülete.


Piaci helyzet, jövőkép

A magasépítő-ipar legtöbb szegmense 2016-ban beindult. Az építőiparban jelentkező munkaerőhiány miatt ugyan megváltozott a szektor költségszerkezete, felértékelődött a megbízhatóság, a rendelkezésre állás, a határidők betartása. A Market Csoport e trendben egyértelműen haszonélvező, mert a magasépítő-ipar minden részében aktív, és mind forgalmát, mind az elvégzett feladatok specialitását, komplexitását, illetve minőségét tekintve is évek óta piacvezető.

A 2017-es esztendőre előretekintve Scheer Sándor derűlátó. Az optimista vállalatvezető szerint sok a pozitívum, amelyről így vélekedett: „2017-ben a magasépítő-ipar továbbra is növekedhet. A fejlesztéseket uniós források is segítik, fővárosunk feljövőben van, folytatódhat a lakásállomány - éveken át elmaradt - megújítása. Bízom abban, hogy 2017-ben, ha szerény mértékben is, de társaság-csoportunk is ismét növelni tudja a forgalmát és hatékonyságát."


Támogatások

A Market Csoport 2016-ban is erejéhez mérten támogatta a hazai kulturális és sportéletet:

 • Segítséget nyújtott a Polónyi István építőmérnök munkásságát bemutató Vonalak és felületek című kiállítás létrehozásához.
 • Támogatta a Magyar Úszó Szövetséget a Magyar Szinkronúszó Szövetséget, Déczi Balázs motorversenyzőt, valamint a Videoton és az FTC utánpótlás csapatait.
 • A Domestos Iskolamosdó Felújítási Program keretein belül öt iskola mosdóinak felújításában vett részt, ami ezer hátrányos helyzetű, zsákfalvakban élő kisgyermek higiéniai körülményeit javította.


Díjak

A társaságcsoport szakmai munkája 2016-ban is számos elismerésben részesült:

 • A Kollázs Brasserie & Bar nemzetközi EHDA(European Hotel Design Awards) díjat kapott.
 • A Takata Gyártóüzem és Logisztikai Központ az Építőipari Nívódíj Ipari létesítmény kategóriájában lett nyertes.
 • A CEU új kampusza a 2016-os Év Homlokzata díjat kapta meg középület kategóriában.
 • A Hűvösvölgyi Villa elnevezésű projekt elnyerte a Budapesti Építész Kamara Nívódíjának elismerő oklevelét.
 • A Market Építő Zrt. a Nógrád Megye Gazdaságáért Díjat érdemelte ki, mert mint vállalat a tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult Nógrád megye gazdaságának fejlődéséhez és a megyében élők foglalkoztatásához.


Érdekességek

A Market Csoport összesen 181 ezer négyzetméternyi, tavaly átadott projektjéhez hatalmas munka- és anyagmennyiségre volt szükség. Ennek szemléltetését segítik az alábbi érdekes adatok:

 • A Market Csoport 2016-ban 10 millió kilogramm acélt használt fel, nagyjából annyit, mint amennyiből az Eiffel-torony épült.
 • Összesen 35 millió méternyi kábelt épített be, ez a hossz közel ötszöröse a Budapest – New York távolságnak.
 • Annyi földet mozgatott meg, amellyel egy szabványos méretű focipálya területére 80 méter magas földhalmot lehetett volna felhordani.
 • A 14,2 millió kilogramm feldolgozott betonacél 9000 személyautó súlyával volt egyenlő.


Évösszesítő infografika - forrás: Market Zrt.
1/2
Évösszesítő infografika - forrás: Market Zrt.


forrás: sajtóközlemény

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk