Programok

Romtemplom konferencia Zsámbékon

1/2

fotó: Nógrádi Tímea

?>
fotó: Nógrádi Tímea
?>
fotó: Nógrádi Tímea
1/2

fotó: Nógrádi Tímea

Romtemplom konferencia Zsámbékon
Programok

Romtemplom konferencia Zsámbékon

2017.01.31. 08:53

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Zsámbék

Helyszín:
Zsámbéki Művelődési Ház

Esemény kezdete:
2017.02.17. 11:00
Esemény vége:
2017.02.17. 16:00

Magyarország ikonikus jelentőségű műemléktemplomának ügye kerüljön az országos közvélemény és a döntéshozók fókuszába – e cél érdekében folytatódik február 17-én az a párbeszéd, amely körbejárja a templom- és kolostorrom rekonstrukciójának fontos kérdéseit. Ezúttal a legendás műemlék jelentőségét és szerepét vizsgáljuk a város, a térség és az ország szempontjából.

Romtemplom konferencia / 2.

A 2016. május 20-án megrendezett első Romtemplom konferencia, alaphangulatát Ráday Mihály 26 évvel ezelőtt készített riportfilmje alapozta meg. A riportfilmnek a Romtemplom 1991 évi részleges felújítása volt a témája, amely Sedlmayer János nevéhez kötődött. A filmben, a tervező a tervét ellenző szakmai közvélemény neves képviselőinek kérdéseinek kereszttüzében állt. Többek között Melocco Miklós és Makovecz Imre mondta el az akkori beavatkozással kapcsolatosan a lesújtó véleményüket, ahogy az általában lenni szokott: utólag. Talán a felújítás sikertelensége is hozzájárult ahhoz, hogy azóta sem mer senki a romhoz hozzányúlni, bár már régóta többen kongatják a harangokat, hogy ha így megy tovább.

A hasonló jelentőségű ügyek mindig is konfliktusokkal terheltek voltak, és mint ahogy kiderült az első konferencián is, ma is sokféle nézőpontból lehet megközelíteni a problémát. Az eredményt úgy lehet összefoglalni, hogy akár rom marad, akár vissza építjük olyanná, amilyen eredetileg lehetett, vagy a megmaradt elemek hű megóvása mellett mai építészeti eszközökkel történő kiegészítés mellett döntünk, a templom megőrzése mindenki számára nagyon fontos. Ugyanakkor a templom jelenlegi környezetével, a kolostor rommal, a tágabb kapcsolatokkal nem foglalkoztak a résztvevők.

Nézzük meg a templomot távolabbi nézőpontból is, és kezdjük meg a párbeszédet arról, hogy mit jelent ma, és mit jelenthet holnap a templom- és kolostorrom egy felújítást követően Zsámbéknak, a Zsámbéki-medencének, Budapestnek és az országnak! Mit jelent az egyházi élet szempontjából? Mire kell figyelni, hogy egy ekkora létesítmény, az örökségvédelmi és a társadalmi elvárásoknak való megfelelés mellett gazdasági értelemben is fenntartható legyen. Fel vagyunk-e készülve ennek az összetett problémának a megoldására, felismerjük-e, hogy csak részben állékonysági vagy műemlékes kérdés a templom jövője?

Nem lehet a felkészülést elég hamar elkezdeni, hiszen nekünk, akik a majdani létesítmény fenntartásáért felelősek leszünk, is fel kell nőnünk a feladathoz. Tudnunk kell, hogyan töltsük meg tartalommal, miből fogjuk fenntartani, üzemeltetni, hogyan illesszük be Zsámbék mindennapjaiba hogyan tehetjük még sikeresebbé és látogatottabbá az ország egyik büszkeségét! A témának az is különös aktualitást ad, hogy a város a fejlesztési és rendezési dokumentumait meg kívánja újítani, egyúttal folytatni kívánja a megkezdett közösségi tervezést, a városközpont fejlesztését, és dolgozni kíván a város turizmusfejlesztésén is. A meghívott előadók a témának ismert szakemberei. Szeretnénk tehát a megrendezendő konferenciával a város és a templom-projekt fejlesztésének ügyét összehangolni, és tudatosan irányítani.

Horváth László, polgármester

Időpont: 2017. február 17., 13 óra
Helyszín: Zsámbéki Művelődési ház (Etyeki út 2.)


fotó: Nógrádi Tímea
2/2
fotó: Nógrádi Tímea


A konferencia programja

12:00 – 12:50 Regisztráció
12:40 – 13:00 Horváth László Zsámbék Város polgármestere
Köszöntő, a Romtemplom-kreatív pályázat eredményhirdetése és díjátadása
13:00 – 13:20 Soóki-Tóth Gábor M.Sc. MRICS, városfejlesztési szakértő - Merre tovább Zsámbék?
13:20 – 13:40 Dr. habil Alföldi György DLA, egyetemi docens, tanszékvezető helyettes, BME Urbanisztikai Tanszék, MTA TTáb elnöke - A történelmi városközpontok fejlesztésének kihívásai
13:40 – 14:00 Holnapy Dénes Márton O. Pream., plébános, Keresztelő Szent János születése plébánia, a Premontrei Rend alperjele - A Premontrei Rend Zsámbékon
14:00 – 14:20 Dr. Puczkó László M.Sc., egyetemi docens, Budapesti Metropolitan Egyetem - Turizmusfejlesztés – élményfejlesztés – projektfejlesztés
14:20 – 14:40 Buzás Gergely archeológus, igazgató, Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma, Visegrád - Örökség és fenntarthatóság

14:40 – 15:00 Szünet

15:00 – 17:00 Kerekasztal-beszélgetés
Moderátor: Alföldi György
Résztvevők: Soóki-Tóth Gábor, Holnapy Dénes Márton, Puczkó László, Buzás Gergely, dr. Nagy Gergely, Incze Zsolt, Marthi Zsuzsa

Előadások tervezett témái

  • Soóki-Tóth Gábor: Zsámbék Város fejlesztési lehetőségei, mik a legfontosabb üzenetek a város önmeghatározáskor, ha a térségi szerepét és fejlesztési potenciálját tekintjük. Mennyire meghatározó ebben a Romtemplom szerepe? Hogyan lehet fejleszteni egy ilyen speciális ingatlant, hogy az eltartsa önmagát?

  • Alföldi György: Mik Zsámbéknak, mint történelmi településnek a sajátosságai, kik azok a szereplők, akik a város központjának fejlesztését meghatározhatják, hogyan tudja a közszféra motiválni őket. Mit jelent egy városka életében egy országos és nemzetközi jelentőségű műemlék? Lehetőség vagy nehézség?

  • Holnapy Dénes Márton: A Premontrei Rend és a város együttműködésének múltja, a megvalósított vagy folyó projektek, programok, milyen célokat kíván megvalósítani a jövőben a Rend, mit jelent a Romtemplom a rend életében?

  • Puckó László: Zsámbéknak milyen turizmusfejlesztési szegmensre célszerű fókuszálnia, ha szeretné önmagát úgy meghatározni, hogy vonzó legyen a célközönsége számára, és ebben mi lehet a Romtemplom szerepe? Mik a legfontosabb feladatok turizmusfejlesztési szempontból, hogy fenntartható módon fejlesszük a várost és a Romtemplomot.

  • Buzás Gergely: Milyen a fenntartható műemlék, van-e ellentmondás a műemlékvédelem és fenntarthatóság között, mi a fontosabb, az eladhatóság, vagy a szakszerűség, és hogyan húzható meg e kettő között az ideális határ?

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk