/ MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet
Épülettervek/Középület

Steven Holl nyerte a hangzhou-i turistaközpont pályázatát

1/4

helyszínrajz

?>
helyszínrajz
?>
Steven Holl első díjat nyert terve
?>
Steven Holl első díjat nyert terve
?>
Steven Holl első díjat nyert terve
1/4

helyszínrajz

Steven Holl nyerte a hangzhou-i turistaközpont pályázatát
Épülettervek/Középület

Steven Holl nyerte a hangzhou-i turistaközpont pályázatát

2010.03.08. 06:16

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Steven Holl, Li Hu

Földrajzi hely:
Hangzhou, Kína

A helyszínen lakótornyokat és egy nemzetközi városi kiállítóközpontot hoznának létre, művészeti galériával, éttermekkel és előadóművészeti helyszínekkel. Az elrendezés a hagyományos kínai shan-shui (hegy és víz) koncepció alapján készült, és a város valamint a Nyugati-tó egymással való viszonyát veszi alapul.

A Steven Holl Architects nyerte el a kínai Hangzhou város oxigén- és kazánüzemének helyszínén történő rekreációs fejlesztésre kiírt pályázat első díját. A kilenctagú nemzetközi zsűri a második díjat a Herzog & de Meuron, a harmadikat a David Chipperfield Architects tervezőirodának ítélte. A nemzetközi zsűri tagjai Thom Mayne, Wolf D. Prix, Ralph Lerner, Terence Riley, Adolf Krischanitz, Rusio Barbara, Zheng Shilling, Pan Gonkai és Wang Jianguo voltak.

 

helyszínrajz
1/4
helyszínrajz

Steven Holl első díjat nyert terve
2/4
Steven Holl első díjat nyert terve

 

 

A Steven Holl által készített rendezési terv szerint a helyszínen lakótornyokat és egy nemzetközi városi kiállítóközpontot hoznának létre, művészeti galériával, éttermekkel és előadóművészeti helyszínekkel. Az elrendezés a hagyományos kínai shan-shui (hegy és víz) koncepció alapján készült, és a város valamint a Nyugati-tó egymással való viszonyát veszi alapul.

 

Steven Holl első díjat nyert terve
3/4
Steven Holl első díjat nyert terve

 

 

A tervezési terület központjában a Föld és Víz torony áll majd, amely a vízi és hegyi zóna függőleges gyújtópontjaként funkcionál. A helyszín északi része rekreációs vízszalagokból áll, különböző lakóháztípusokkal és az ún. Lámpa-toronnyal, amelyet a Nyugati-tó környékére jellemző kőlámpák inspiráltak. A víz felett a tüzet jelképező fotovoltaikus üveg függönyfalak gyűjtik majd össze a nappali fény energiáját, amellyel aztán sötétedés után a toronyházak egy-egy homlokzatát megvilágítják, hogy az a vízben tükröződkön. A terület déli részén lejtős füves felületeket alakítanak ki, és a víztükör felett egy dodekahedron rácsostartó "lebeg" majd, amelyben szálloda, éttermek és kávézók kapnak helyet.

 

Steven Holl első díjat nyert terve
4/4
Steven Holl első díjat nyert terve

 

 

A tervek szerint a minimálisan helyreállított gyár vázán belül építészek és művészek új kísérleti építészeti szerkezeteket hoznak majd létre, melyekben kávézók, bárok, kiállító- és előadóterek találhatók majd. A tervezésért Steven Holl, és pekingi irodájának vezetője, Li Hu felel majd. Steven Holl építészirodája több kész épületet is jegyez már Kínában, ilyen a nemrég díjat nyert Linked Hybrid Pekingben vagy a Shenzen-ben épült Horizontal Skycraper, illetve dolgoznak a Triaxial Field pavilonon, ami a Hangzhou-ban található Xixi mocsár természetvédelmi területére készül, valamint a Chengdu-ban felépítendő háromszázezer négyzetméteres, vegyes funkciójú, Sliced Porosity Block városközpont tervein.

forrás: Steven Holl Architects
Plótár Fatime fordítása


Shan-Shui Hangzhou

vezető tervezők: Steven Holl, Li Hu
projekt építész: Garrick Ambrose, Human Tieliu Wu, Lan Wu
építész munkatársak: Francesco Bartolozzi, Rychiee Espinosa, Nathalie Frankowski,Kelvin Jia, Fiorenza Matteoni, Lautaro Pereyra, Filipe Taboada, Asami Takahashi, Dimitra Tsachrelia

tervezés éve: 2009

bruttó szintterület 275.000 m2

megrendelő: Hangzhou Urban Planning Documentation Center

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk