Emberek/Interjú

Szerencsések vagyunk, mivel a magyar tervezők mindig nyitottak az újdonságokra

2014.11.19. 14:27

Cikkinfó

Szerzők:
Lányi András

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Cég, szervezet:
Assa Abloy

A Média Építészeti Díja Épület kategóriájának díját idén az ASSA ABLOY Hungary adja át. Lányi András a cég ügyvezető igazgatóját, Ónody Csabát és Dömötör Álmost, vezető tervezési tanácsadót kérdezte a díjról, a tervezéssel kapcsolatos kihívásokról és a jövő évi trendekről.

Lányi András (ÉF): A Média Építészeti Díja Épület kategóriájának elismerését Önök adják át idén. Miért ezt a kategóriát választották?

Ónody Csaba (ÓCs): Megtiszteltetés számunkra, hogy az épület kategória díját mi adhatjuk át, támogatva így az épület tervezőjét is. A legfontosabb érték számunkra a szakmaiság, amely a tervezők esetében az épület típusától függetlenül érvényesülhet, ezért is örülünk annak, hogy ebben a kategóriában különböző épülettípusok versengenek egymással. Fontosnak tartottuk, hogy a szakma és a zsűri által legjobbnak ítélt épületet díjazzuk, mivel a kivitelezés legalább annyira fontos része az épületnek, mint maga a tervezés. Számunkra az jelenti az igazi örömöt, amikor már működés közben látjuk az elkészült építményt.

ÉF: Itthon az ASSA ABLOY a zár- és beléptető rendszerekről ismert leginkább. Mi az, amit még nem ismerünk?

ÓCs: Az ASSA ABLOY Hungary valóban a zár- és beléptető megoldásokról ismert elsősorban, de az idén 20 éves csoport több mint 80 gyárában számtalan olyan biztonságtechnológiai eszköz készül, amely az emberek személyi és vagyonbiztonságát garantálja. Több ponton záródó zárbetéteinkkel és főkulcsrendszereinkkel segítünk a biztonságos otthoni zárrendszer kialakításában, vagy például említhetném az egyik innovatív megoldásunkat, a digitális ajtókitekintőt, mellyel azt is visszanézhetjük, hogy ki járt nálunk, amíg mi távol voltunk.

Ipari megoldásaink között a beléptető rendszerek mellett ajtócsukók, menekülési útvonalat biztosító vasalatok, pánikzárak és lakatok is megtalálhatók. Szállodai beléptetőink akár online rendszerbe is integrálhatóak az általunk kínált széfekkel és minibárokkal együtt.

Kibővült tűzgátló üzletágunk pedig komplett megoldást nyújt tűzgátló rendszerek kiépítéséhez. A cégcsoporthoz nemrég csatlakozó lengyel Mercor, horvát Metalind és szlovák Hasil ajtógyártók révén kiváló minőségű tűzgátló ajtókat kínálunk hő- és füstelvezető rendszereink mellé.

ÉF: Milyen tervezői hozzáállás segíthet magasabb műszaki színvonalhoz?

Dömötör Álmos (DÁ): Fontosnak tartjuk, hogy egy épület magán hordozza az adott kor technológiai színvonalának jegyeit. Ehhez elengedhetetlen, hogy az építészek rendelkezésére álljanak azok a műszaki információk, amelyek nélkülözhetetlenek a korszerű épületek megtervezéséhez. Az innovatív technológiák bevezetése mindig kihívást jelent, de sosem öncélú, mivel mindig a használat határozza meg az igényeket. Szerencsések vagyunk, mivel a magyar tervezők mindig nyitottak az újdonságokra.

ÉF: Milyen típusú termék betervezését várják az építészektől?

: A mi célunk, hogy az épület megismerését követően segítsünk megtalálni az építészeknek az épületbe leginkább illő megoldást, amelyre az optimális használathoz és a költséghatékony üzemeltetéshez szükség van. Példaként említeném Budapest legzöldebb irodáját, a Green House-t, mely nemrégiben World Gold minősítést nyert a FIABCI versenyén. Ebben kulcsszerepe volt azoknak az innovatív fejlesztéseknek, melyek az alacsony energiafelhasználást, s ezáltal a környezettudatos megvalósítást tűzték ki célul. Az ingatlanfejlesztési projektben mi is részt vettünk: a hagyományosan alkalmazott zárfogadókkal és síktapadó mágnesekkel szemben az általunk telepített megoldással az irodaházi ajtók egyszerre funkcionálnak tűzgátló, vészkijárati és normál beléptető pontként úgy, hogy alapesetben semmilyen áramfogyasztást nem generálnak. Ez éves szinten több százezer forint megtakarítást jelent. Az iménti példából is jól látható, hogy alapvetően csak nyitottságra van szükség az építészek részéről az újszerű műszaki megoldások iránt.

ÉF: Hogyan segíti az ASSA ABLOY az építészek munkáját?

: Minden esetben tervezési tanácsadást és konzultációt nyújtunk, amivel időt és energiát takarítunk meg az építészek számára. Vegyük például egy ajtó kiválasztását: ma már olyan összetett feladatoknak kell megfelelniük, hogy a velük szemben támasztott követelmények felállítása és összehangolása szinte külön tervezési feladatnak tekinthető. Ha meghatároztuk az ajtó funkcióit, akkor még mindig legalább három egymástól különböző, jó megoldást tudunk adni. A füstjelre nyíló ajtókra például 26 különböző műszaki megoldást dolgoztunk ki. A cél, hogy minden épület esetében megtaláljuk ezek közül a legmegfelelőbbet.

Az ASSA ABLOY tanácsadói már a nyílászáró tervezésnél, a konszignálásnál, a műszaki specifikációnál, majd az árbecslésnél és árajánlatadásnál, illetve az alternatívák kidolgozásánál is segítenek az építészeknek. Ami igazán fontos, hogy egy tervező által megfogalmazott építészeti elképzelés megvalósításáról beszélgetve olyan megoldási javaslatot tegyünk, ami korszerűségével elnyeri a tervező és a megbízó tetszését is.

ÉF: Hogyan tud az ASSA ABLOY kapcsolódni az okos épületekhez és smarthome-okhoz?

ÓCs: Az ASSA ABLOY fejlesztései elsősorban biztonságtechnológiai szempontból igyekeznek támogatni a napjainkban egyre népszerűbb smartoffice-okat és smarthome-okat: legkorszerűbb beléptető rendszereink például IP alapon működnek, vagyis az egyes modulok a hálózaton keresztül, titkosítva kommunikálnak egymással. Emellett csakúgy, mint más smarthome eszközök, igyekszünk megkönnyíteni és kényelmesebbé tenni a mindennapokat. Erre jó példa a korábban említett digitális ajtókitekintő, amellyel utólag is visszanézhetjük, hogy ki járt nálunk, amíg nem voltunk otthon. A kiváló képminőségnek köszönhetően ideális megoldás gyengén látók és idősek számára is, kisgyerekes családokban pedig a gyermek könnyedén megnézheti, hogy ki áll az ajtó előtt, akkor is, ha még nem éri fel a kukucskálót. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a korszerű technológiák mellett még a hagyományos eszközökre is szükség van.

ÉF: Mit gondol, leválthatják a telefonos alkalmazások a hagyományos kulcsokat és beengedő kártyákat?

ÓCs: A technológia már most rendelkezésre áll, mind hardveres, mind szoftveres szinten. Forgalmazunk például olyan irodai és szállodai zárakat, amelyek NFC-kompatibilis mobiltelefonok segítségével vezérelhetők. Ez egy szálloda esetében azt jelenti, hogy a vendégeknek be sem kell jelentkezniük a recepción, egyszerűen megkaphatják SMS-ben a foglalási visszaigazolásukat, valamint a titkosított elektronikus szobakulcsot és a szobaszámukat. A mobiltelefonnal való nyitás az irodaházak esetében is kényelmesebb és hatékonyabb megoldást jelent, ezért is választotta a szolgáltatott irodákra specializálódott Performance Buildings rendszerintegrátor mobil beléptetést biztosító megoldásunkat müncheni szolgáltatott irodákba.

ÉF: Milyen ágazati újításokra és újdonságokra lehet számítani? Milyen újdonságokkal jelentkezik az ASSA ABLOY jövőre?

ÓCs: A legfontosabb előrelépés számunkra a tűzgátló ajtók magyarországi bevezetése, melyeknél egyedülálló módon az ajtók és a bennük alkalmazott vasalatok is ASSA ABLOY gyártmányok. De legyen szó nagyméretű ipari kapukról, automata toló-, nyíló- vagy forgóajtókról, esetleg egyedi méretű speciális ajtókról, minden helyzetre megtaláljuk a legjobb megoldást.

ÉF: Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat legújabb változásaira milyen választ adnak az Önök termékei?

: Örülünk az OTSZ változtatásainak, hiszen ez azt jelzi, hogy a jogalkotók is fontosnak tartják, hogy a szabályozások lépést tartsanak a technikai fejlődéssel. Részünkről rendelkezésre állnak a megfelelő műszaki megoldások, azonban arra is szükség van, hogy az OTSZ módosítás alkalmával a megfelelő kérdések kerüljenek előtérbe a tűzbiztonság, a menekülési útvonalak, a füstelvezetés és tűzgátlás témakörében.

ÉF: Hogyan sikerült eddig az ASSA ABLOY idei éve, és mik az elvárásaik a közeljövőre?

ÓCs: Az építőiparban dolgozók számára jól ismert nehézségek ellenére a 2014-es évet is sikerrel fogjuk zárni. Jövőre is az olyan speciális megoldásokban szeretnénk tovább erősíteni, mint az ipari biztonságtechnikai zárak, a vezeték nélküli beléptető megoldások, illetve az építészeti szempontból fontos tűzgátló megoldások, például üvegajtók vagy üvegfalak. Emellett fontos célunk, hogy tanácsadóként még hatékonyabban segítsük a tervezők munkáját is.

Lányi András

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Épületek/Középület

KILÁTÓ A GALYATETŐN // Egy hely + Építészfórum

2021.08.26. 18:23
00:05:34

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk