Emberek/Interjú

"Szerintem több pénzt kellene a fiatalok oktatásába fektetni"

1/11

fotók: Nagy Zsuzsa

?>
fotók: Nagy Zsuzsa
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/11

fotók: Nagy Zsuzsa

Emberek/Interjú

"Szerintem több pénzt kellene a fiatalok oktatásába fektetni"

2006.12.22. 13:15

"A kint-tartózkodástól sokat vártam, de amit kaptam az ezt is felül múlta... Kíváncsi voltam, hogy a holland építészet hogyan jutott el ilyen magas szintre, érdekelt mi a titkuk és válaszokat is kaptam." Nagy Zsuzsa Leonardo-ösztöndíjas építészhallgatóként dolgozhatott a Snitker/Borst Architecten-nél

A győri Széchenyi István Egyetem Leonardo da Vinci II programja keretében az MTK-ÉKI Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék ösztöndíj-programot hirdetett az egyetem építészmérnök hallgatói számára. Már bemutattunk több sikeres utat bejárt hallgatót, most folytatjuk a kalandozást. 

Nagy Zsuzsa Amszterdamban járt, élt és tanult 39 hetet, s remekül érezte magát a Snitker/Borst Architecten-nél. 

ÉF: Mi volt az elsődleges célod az ösztöndíjjal?

Nagy Zsuzsa: Kipróbálni magam, hogy hogyan állom meg a helyem egy másik kultúrában, idegen környezetben, idegen nyelvet beszélve.

ÉF: Mit vártál és ehhez képest mit kaptál kint és idehaza a programtól?

Nagy Zsuzsa: Nagy lelkesedéssel és optimizmussal kezdtem bele és mivel már jártam az irodában a program megkezdése előtt, (állásinterjú-szerű beszélgetésen voltam náluk) nagyjából tudtam, mire számíthatok. Tetszett az iroda ahova kerültem, a sok fiatal munkatárs nyitottsága, a munkáik és a holland építészet maga. A kint-tartózkodástól sokat vártam, de amit kaptam az a várakozásomat is felül múlta... Kíváncsi voltam, hogy a holland építészet hogyan jutott el ilyen magas szintre, érdekelt mi a titkuk és választ kaptam. Nagyon jó csapatjátékosok, mindenre nyitottak, jó szervezők és ők tudatosan szépítik az országukat. Annak ellenére, hogy gazdaságilag sokkal fejlettebbek, mint mi, ők mégis alaposabban átgondolják mit, hova, mennyiért építenek és ezt nagyon magas színvonalon kivitelezik.
Az iroda egy igazi multikultúrális csapat, együtt alkotott három holland, egy indonéz, egy francia, egy urugváji, egy svéd, egy szerb, egy német, egy olasz és egy magyar. A gyakorlat alatt nemcsak szakmailag, de emberileg is fejlődtem, sokkal befogadóbb lettem.

ÉF: Gondolom  egy ilyen közegben jócskán fejlődhetett a nyelvtudásod?

Nagy Zsuzsa: Angolul beszéltünk, ami kicsit nehezen ment az első két hétben, mert sajnos itthon nem használjuk nagyon a nyelvtudásunkat és idő kellett az átálláshoz, de utána minden rendben volt. Mivel ők nagyon jól beszélnek angolul, kényelmes volt azt használni és így nem is alakult ki semmi kényszer, hogy hollandul tanuljak. Azért pár szót és kifejezést persze megtanultam, de ez nem mondható nyelvtudásnak.

ÉF: A többiek eddig mind azt mesélték, hogy jelentősen belefolyhattak a napi munkába az irodában. Nálatok ez hogy történt?

Nagy Zsuzsa: Szinte mindenben részt vettem, úgy gondolták csak akkor lehetek hasznos munkaerő, ha az irodai munka minden területén részt veszek. Először makettoztam és/vagy Photoshop-pal és Artlantis-szal dolgoztam fel látványterveket. Mivel ők nem használnak ArchiCad-et, így megtanultam az ő álltaluk használt programot, a VectorWorks-t, majd az elsajátítása után önálló feladatokat kaptam. Nagyon jól esett a mérhetetlen nagy bizalom, türelem és kedvesség, amit kaptam, ha gondom volt kérdeztem. Főleg 3D modelleztem és látványterveket készítettem. Büszke vagyok arra, hogy az iroda akkori futó munkái közül az RMB projekt egész 3D modelljét én készítettem el, ez szerintem sokat elmond róluk. Felmérték miben vagyok a legjobb és abban hagytak érvényesülni, a jó munkavégzéshez mindent megkaptam bizalmat, segítőkészséget és jó munkamorált.

ÉF: Mit gondolsz, segít majd a jövőben neked bármiben is a külföldi gyakorlatod?

Nagy Zsuzsa: Nem tudom, bízom benne. Azt tudom csak, hogy én milyen sokat profitáltam belőle.

ÉF: Akkor úgy kérdezem, hogy mik a terveid az iskola elvégzése után, maradsz Győrben, vannak ott lehetőségei egy fiatal építésznek?

Nagy Zsuzsa: Én mindig optimista vagyok, remélem tudok majd Győrben elhelyezkedni, de sajnos azt tapasztalom, hogy a Pest-centrikusság még mindig nem oldódik. Az minden esetre bíztató, hogy egyre több építészirodától látni jó építészetet és sok közöttük a fiatal építész munkája. Szerintem ezek az épületek formálni tudják a közízlést és remélhetőleg egyre nagyobb igény lesz itthon is a jó építészetre.

ÉF: Hogy érzed, mennyire nyitottak az irodák rátok, fiatal tanoncokra?

Nagy Zsuzsa: Egy kezdőből rövid idő alatt teljes értékű munkatárs válhat, ha kap lehetőséget és bizalmat és persze van benne kitartás és lelkesedés. Senki sem kezdi úgy, hogy mindent tud, de ez egyetlen egy lehetőséggel megváltozhat. Szerintem már itthon is észrevették ezt.

ÉF: No és mit tesz ehhez hozzá az egyetemi képzés? Úgy értem, miben vagytok ti erősek, győriek?

Nagy Zsuzsa: A Széchenyi István Egyetemen 2000-től van építész egyetemi képzés, a lelkes és szakmailag elismert tanároknak köszönhetően rövid idő alatt magas szintre fejlődött és ma méltán sorolható a legjobbak közé. Az egyetemen szívesen hallgatnék kortárs építészetet és formatervezést, építészet filozófiát és egyedi épületszerkezetekben való gondolkodást is, de sajnos ez pénzügyi akadály.
Ami hiányosságokat  tapasztaltam, - ezt az alapján mondom, hogy Hollandiában a gyakorlatozhattam, ugye - az főleg a magyar alapoktatásban keresendő, szerintem több dolgon is kéne változtatni már az általános iskolai képzésben. Azt figyeltem meg, annak ellenére, hogy egy magyar bárhol megállja a helyét és jó alapokkal rendelkezünk, van néhány nagyon lényeges hiányosságunk: pl. nyelvtudás, önmenedzselés, formaismeret. Szerintem több pénzt kéne a fiatalokba fektetni, mert ők ennek az országnak az előremozdítói.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk