Épülettervek

Tájképi játszókert Thaiföldön - bemutatjuk az Atelierarchitects pályaművét

1/8

Játszótér Thaiföldön, alaprajz - AtelierArchitects

?>
Játszótér  Thaiföldön, alaprajz -  AtelierArchitects
?>
Játszótér  Thaiföldön, metszet -  AtelierArchitects
?>
Játszótér  Thaiföldön, metszet - AtelierArchitects
?>
Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects
?>
Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects
?>
Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects
?>
Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects
?>
1/8

Játszótér Thaiföldön, alaprajz - AtelierArchitects

Tájképi játszókert Thaiföldön - bemutatjuk az Atelierarchitects pályaművét
Épülettervek

Tájképi játszókert Thaiföldön - bemutatjuk az Atelierarchitects pályaművét

2011.03.29. 13:01

Projektinfó

Letölthető dokumentumok:

Az Open Architecture Network által kiírt Play For All pályázat célja egy innovatív játszótér megtervezése volt - távol-keleti helyszínre. Hazánkból az Atelierarchitects csapata - Kiss-Gál Zsuzsanna, Kiss-Gál Gergely, Petró Margó és Debreczeni Péter - vett részt a nemzetközi megmérettetésen. A The Landscape Garden elnevezésű koncepciójuk alapját a bambuszerdő átformálásával létrehozott, helyben megtalálható anyagokból kialakított játszó-szigetek, erdőrészletek képezik.

A pályázatról
A Play for All pályázatot az Open Architecure Network építészeti szervezet írta ki tavaly ősszel. A regisztráció 2010. november 24-én zárult, és 2011. január 7-ig kellett a pályamunkákat interneten keresztül feltölteni a szervezet honlapjára. Az Open Architecture Network rendszeres együttműködésben az Architecture for Humanity építészeti szervezettel olyan projekteket támogat és gyűjt világszerte, ahol az építészet társadalmi szerepvállalása megmutatkozik. A pályázat, amin elindultunk, olyan innovatív játszótér megtervezéséről szólt, amelyet a nyertes csapatnak a helyszínen fel is kell építeni a szervezőkkel együtt. A honorárium voltaképpen az utazási költséget fedezi nagyjából.

 

Játszótér  Thaiföldön, alaprajz -  AtelierArchitects
1/8
Játszótér Thaiföldön, alaprajz - AtelierArchitects

Játszótér  Thaiföldön, metszet -  AtelierArchitects
2/8
Játszótér Thaiföldön, metszet - AtelierArchitects

Játszótér  Thaiföldön, metszet - AtelierArchitects
3/8
Játszótér Thaiföldön, metszet - AtelierArchitects


 

A Play for All pályázat támogatja és segíti a fejlődő világban élő gyermekek fejlesztésére vonatkozó innovatív és fenntartható terveket. A nyertes pályamunka tehát megépül majd a Mae Sot nevű helyen, a Thaiföld és Burma határán álló, menekült gyermekek oktatásával foglalkozó iskola udvarán. A pályázat eredménye február első hetében vált nyilvánossá, a nyertes csapat a Monster Playground fantázianévvel futó pályamunka lett (tervező: Mike Lau).

A pályázati kiírásban az elvárások között kiemelt hangsúlyt fektetett a kiíró a megépíthetőségre és a használt anyagok minőségére, sőt a kiírás melléklete volt egy költségekkel is ellátott, helyben könnyen beszerezhető anyaglista, ez alapján kellett dolgozni. A kiírás különösen támogatta a különböző méretű autógumik használatát, hiszen ezeket ingyen meg tudják szerezni a szervezők, és az ottani időjárási feltételekben kifejezetten helytáll az anyag.

 

Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects
4/8
Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects

Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects
5/8
Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects

 

 

A koncepció
A játszótér-javaslatunk egy olyan tájkép-szerű kert terve, amit a gyermekek maguk fedezhetnek fel. A terv voltaképpen egy kicsinyített verziója egy mesterséges, ámde organikusan alakuló játékos tájnak, erdőnek. A Bambusz erdőben egy természetes tisztás és különböző erdőtípusok alkotják a játékteret. Ebbe az erdőbe beletagolódnak a terepen meglévő fák is.

A rendelkezésre álló területet a felfedezés és megfigyelés tájképévé alakítottuk át, mert úgy gondoljuk, hogy ez a tulajdonság az egyik legfontosabb az életben, és a játékterünkkel ezt akartuk a gyermekek számára megvalósítani. Minden igazán érdeklődő ember tudása, véleménye, ítélőképessége és elméje folyamatos fejlődésben van. A terv a kiírásban megadott méretű bambusz rudakat használja, mint fő építőelemeket a tájkép megalkotásához. Ezzel az egy anyaggal számos eltérő teret, tértípust, játékokat hozhatunk létre. Ez komplexitást és variálhatóságot teremt a játszó gyerekek számára, akik felfedezhetik az egy anyag eltérő használatából adódó változatosságot. Az erdő tovább növekedik és új fajok, új anyagok tűnnek fel: a használható anyagok közül az eukaliptusz gerendát, az autógumit és a levéltető-panelt választottuk, mint az erdő különböző fajtáit.

 

Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects
6/8
Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects

Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects
7/8
Játszótér Thaiföldön - AtelierArchitects

 

 

A táj természetesen növekedik, saját szigeteit, ösvényeit, tipikus erdőszerű formáit létrehozva. A tervben négy fő részre oszlik az erdő: a the Rubber Islands gumiszerű szigetformákra, a the Eucalyptus Dunes főként fa szerkezetű dűnékre, a the Bamboo Forest fő erdőterületre és a the Bamboo Spatial Labyrinth bambuszból kialakított térbeli labirintusra. A különböző területeket a the Glade nagy tisztás és a the Pathway ösvény köti össze és választja el egymástól. Minden erdőszelet elsősorban ugyanabból a fő elemből, a bambuszból alakul ki, majd az új faj, a megjelenő új anyag alakítja saját képére az egyes tereket és adja a tájkép-részlet sajátos hangulatát.

A konkrét játékokat a dűnék és szigetek tartalmazzák, tehát ezen elemel között a gyerekek különböző hintákat, csúszdákat, hanggeneráló játékokat találnak, stb. Minél beljebb merészkednek azonban a gyerekek az erdőben, annál kevésbé konkrét és meghatározott terekben és játékok közt találják magukat, ahol egyre inkább saját felfedezéseinek köszönhetően, saját képükre formálhatják az adott teret és játékokat. A projekt felépítése során a gyermekek folyamatos részvételére van szükség, akik maguk alakíthatják például az erdő konkrét határait, meddig tartson a tisztás, ily módon részesei lehetnek a tájkép létrehozásának. A pályázati anyagunk a the Landscape Garden néven megtalálható az eredményeket bemutató weboldalon is.

A pályázat díjazottjai

Nyertes:
Monster Playground - Mike Lau

Dicséret az innovációért:     
Rubbertree - Annemarie van Splunter, W. Ham, Peter Verhaar
Bosque de Bambu - Ken Sei Fing, Katia Dei Fong

Dicséret a design-ért:
Waves and Dunes - Paulo Carnier
ThaiRland - Ji Sun Sandy Lee

Dicséret a megépíthetőségért:
Animal playground - Helena Lillo Thill
Nature Playscape - Leon Smith


The Landscape Garden - Play For All játszótér-pályázat

építész tervező:  Kiss-Gál Zsuzsanna, Kiss-Gál Gergely, Petró Margó, Debreczeni Péter - Atelierarchitects

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk