/ ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó / ÉPÍTÉSZFESZTIVÁL 2024 – AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY! / Május 25-26., A38 Hajó
Épületek/Középület

Tóparti látomás / BL Yachtklub és apartmanegyüttes, Balatonlelle

1/44

főépület

villaegyüttes

klubépület

?>
?>
?>
?>
főépület
?>
villaegyüttes
?>
klubépület
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/44

főépület

villaegyüttes

klubépület

Tóparti látomás / BL Yachtklub és apartmanegyüttes, Balatonlelle
Épületek/Középület

Tóparti látomás / BL Yachtklub és apartmanegyüttes, Balatonlelle

2007.12.10. 12:15
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Haba Péter

Építészek, alkotók:
Borsay Attila

Földrajzi hely:
Balatonlelle, Magyarország

Vélemények:
3

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

A messze földön híresnek hitt magyar tenger települései napjainkban ébrednek mély álmukból: bár a pozitív változás szembetűnő, az esetek többségében „második pillantásra" lehull a lepel az új vagy felújított épületekről, parkokról, utcafelújításokról. Megjelentek azonban az első fecskék: az utóbbi időben felépült néhány olyan szálló, sportcentrum, szórakozóhely, melyek már nem csak helyi, de országos szinten is jó színvonalú épületeknek számítanak.A sort a Borsay Attila és munkatársai tervei szerint készült balatonlellei BL Yachtklub és apartmanegyüttes bővíti.

A balatoni nyaralások visszatérő élménye a még romjaikban is varázslatos békebeli villák hangulatával elegy hullámlemez-gagyi, valamint az erősen változó színvonalú Kádár-kori szállodák világa. A messze földön híresnek hitt magyar tenger települései napjainkban ébrednek mély álmukból: a lepattant bódék helyébe sikkes pavilonok kerülnek, a töredezett aszfaltot kétes értékű viakolor, a beton virágtartókat fadézsák váltják fel. Bár a pozitív változás szembetűnő, az esetek többségében „második pillantásra" lehull a lepel az új vagy felújított épületekről, parkokról, utcafelújításokról: kiderül, hogy a fejlesztések csak a vásári csillogás egy kevésbé kínos szintjét ütik meg. Csöbörből vödörbe. Az anyagok egy fokkal jobb minőségűek, a tervezés is valamelyest átgondoltabb, de ennyi nyilvánvalóan nem elég ahhoz, hogy néhány éven belül ne induljon meg a lassú romlás.

 

1/44

2/44

3/44

 

Megjelentek azonban az első fecskék: az utóbbi időben felépült néhány olyan szálló, sportcentrum, szórakozóhely, melyek már nem csak helyi, de országos szinten is jó színvonalú épületeknek számítanak. A belsőépítészetben megjelentek a trendi budapesti kávéházak dizájnját követő minimalista stílusú éttermek, szállodai előcsarnokok, klubhelyiségek.

 

főépület
4/44
főépület

villaegyüttes
5/44
villaegyüttes

klubépület
6/44
klubépület

 

A sort a balatonlellei BL Yachtklub és apartmanegyüttes bővíti. A Borsay Attila és munkatársai tervei szerint készült komplexum három nagyobb egységből, a parttal párhuzamosan húzódó négyemeletes főépületből, a merőleges sorokba rendezett villaegyüttesből és a kikötővel szemben elhelyezkedő klubépületből áll. A főépület telepítésének fő célja a lehatárolás: mintegy falat képez a főút és a villáknak helyet adó park között. Hosszan elnyúló tömegét a főút felőli oldalon a külső folyosók, a tóra néző homlokzaton az apartmanok tágas erkélyei, illetve a negyedik emeletet alkotó penthouse-ok sávjai tagolják.

 

7/44

8/44

9/44

10/44

11/44

12/44

13/44

14/44

15/44

16/44

17/44

18/44

 

A beruházó igénye volt, hogy az építészek az együttes összes apartmanja számára zavartalan balatoni kilátást biztosítsanak. Ebből adódott az épületek diagonális (90 fokban elforgatott) elrendezése. Ez a megoldás több szempontból is szerencsésnek bizonyult: egyfelől az együttes összképét rendkívül változatossá, mozgalmassá teszi, izgalmas átlátásokat nyit, másfelől a használók számára intimitást is ad, hiszen a szomszédos villákban lévő lakások a diagonális elrendezés révén mintegy hátat fordítanak egymásnak (vagyis a hálókat, kiszolgálótereket rejtő zártabb homlokzatok néznek délre, a nagy főépület irányába). A ritmikus látványt a villák tömegformáinak sajátos tagolása is fokozza: míg a tóparti oldalon üvegfalakkal megnyíló, mégis plasztikus homlokzatok jelennek meg, addig a hátsó részek síkban maradnak, csak a nyitott lépcsőházak kapuszerűen felmagasodó kerete jelent dinamikusabb formajátékot.

 

19/44

20/44

21/44

22/44

23/44

 

A villaparkban tett séta váratlan térélményeket rejt: a látogató mozgásával párhuzamosan a villasorok harmonikaszerűen hol összezáródnak, s szinte egyetlen nagy térfalat alkotnak, hol eltávolodnak, hogy magányos villaként tűnjenek elénk. A házsorok között futó nagyvonalú allékat kissé mereven zárja le a főépület, bár az utat a földszinten kialakított átjáró révén átengedi magán. Ennek ellenpontjaként az allék az ellenkező irányban a nyílt víztükör, a végtelen horizont felé futnak. A park dús zöldjeivel és a tó türkizével éles kontrasztban áll a villák élénk vöröse. A kissé feszült, vibráló színvilág az épületek visszafogott formáit élettel telíti, az együttesnek vidám, derűs hangulatot kölcsönöz.

 

24/44

25/44

26/44

27/44

28/44

29/44

30/44

31/44

32/44

33/44

34/44

35/44

36/44

37/44

38/44

 

Az egyemeletes, L-alaprajzú klubépületet szinte teljes egészében zöld üveg burkolja. Csak egyetlen helyen töri meg a homlokzat feszes síkját a kikötőre néző loggia, másutt a külvilág felé színtelen üvegfalakkal megnyíló terek tagolják a látványt. Ez utóbbiak bemélyedő, negatív formáknak tűnnek – mintha a ház tömör masszájába vájták volna őket. Az egyik ezek közül az emeleten elhelyezkedő fürdő, melynek nagyvonalú üvegfalai a Balaton panorámáját tárják elénk.

 

39/44

40/44

41/44

42/44

43/44

 

Az épületegyüttes inkább finom részletekben, semmint tobzódó formai truvájokban élő belsőépítészeti kialakítása is a tervezőcsoport munkája. Jól látható, hogy bár az építészek tudatosan távol tartották magukat a különféle építészeti divatoktól, a sablonos stiláris fogásoktól, az összkép mégis tagadhatatlanul a 21. század első évtizedére jellemző. A szín- és anyagválasztások, a homlokzati kompozíciók, a telepítés sajátosságai mind ezt sugallják. Miközben a park a kopasztörzsű, szélfútta fenyőkkel, a lankás domborzattal, a murvával felszórt járdákkal megőrizte a Balaton-part sajátos miliőjét, egyszersmind olyan elegáns környezetet is teremtett, mely az országnak ezen a részén sokáig szinte elképzelhetetlen volt. Mint egy látomás...

Haba Péter

A cikk az ATRIUM 2007/6. számában jelent meg.
fotó: Bujnovszky Tamás


BL Yachtklub és apartmanegyüttes, Balatonlelle
Generál tervező: MCXVI Építészműterem
Felelős tervező: Borsay Attila - MCXVI
Vezető tervezők: Borsay Attila és Szokolyai Gábor
Építész tervezők: Almer Orsolya, Borsay Attila, Borsos Melinda, Bődi Imre, Erdélyi Linda, Klimaj Lívia, Schiller Ádám, Szokolyai Gábor - MCXVI
Belsőépítész tervezők: Fülöp Veronika, Szokolyai Gábor, Tárcza Edina - MCXVI
Statika: Surányi György, Zajzon Judit – M.Plan kft.
Alapozás: Gát Géza – CET Budapest - Rt.
Épületgépészet: Detre Zsolt – Detre bt.
Külső közmű: Tászler László – Tónus kft.
Épületvillamosság: Kovács Zsuzsanna – Inter Ház Tech mérnökiroda
Épületfelügyeleti rendszer: Németh János – Thermo Control
Biztonságtechnika: Szilágyi Szilárd – Techno Security
Trafó tervező: Rudi György – R R Sió bt.
Kerttervezés: Balogh Andrea, Majoros Csaba – 4D
Uszoda technika: Tuss Miklós - TussPool
Öntözés: Szűcs Sándor - GanzHydro
Talajmechanika: Lipowsky Rudolf – Lipowsky mérnökiroda
Geodézia: Kovács Sándor
Épületszerkezettan: Handa Péter – Stratus project
Út: Rohrer Ádám – Közlekedés kft.
Akusztika: Kotchy András
Konyhatechnológia: Kuruczné Szabolcs Gizella
Tűzvédelem: Gombik Károlyné
Üvegtechnológia: Szittya Zsolt – Hőszig kft.
Aluminium szerkezetek: Dömötör Álmos – AluKönigStahl, Kronavetter István – ALUKOL
Világítás: Farkas Péter – BeLight
Vakolat: Ságer Ernő - BauMit
Költségvetés kiírás: Kijátz Valér
Kikötő: Alexy Rezső
Makett: Parády Nelly, Szőke Mariann
3D animáció: Répás Ferenc

Tervezés éve: 2005
Megvalósulás éve: 2006-2007

Beruházó: CIB Leasing rt. - Nagyné Vas Éva
Független mérnök: Zátrok Attila – PeZa-Ber kft.
Projekt manager: Zórándy Miklós - SiteArt
Bonyolító: Szilágyi István – Szilágyi építési mérnökiroda
Értékesítés: Perczel Attila – ATA Ingatlan
Generál kivitelező: Grabarics kft. - Kertai Csaba

Vélemények (3)
Műkedvelő
2008.01.25.
12:45

Nincs azzal semmi baj, úgy tűnik, hogy még yachtklub is lehetne, ha a Balaton partjára épült volna.

Műkedvelő
2008.01.24.
10:20

Az a baj, hogy a "formai truvájoktól" való tartózkodás, a konfliktuskerülő magatartás (stílusoktól való elhatárolódás) a József Attila lakótelep architektúrában merül ki. Noha a terv átgondoltságát és minőségét nehéz vitatni.

beton
2008.01.24.
10:28

@Műkedvelő: mi a gond a József Attila lakótelep architektúrájával ?

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.