Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épülettervek/Hallgatói terv

Trió-tábor - Mizsei Anett diplomaterve

1/27

Helyszín

?>
Helyszín
?>
Alaprajz és homlokzat
?>
Homlokzatok és metszetek
?>
Falmetszet és látványtervek
?>
Belsőépítészet - I.
?>
Belsőépítészet - II.
?>
Metszetek
?>
Metszet
?>
Részletterv, bútorozás
?>
Falnézet
?>
Részletterv, bútorozás
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Falmetszet
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Makett
?>
Szuadó- völgy
?>
Szuadó- völgy
1/27

Helyszín

Trió-tábor - Mizsei Anett diplomaterve
Épülettervek/Hallgatói terv

Trió-tábor - Mizsei Anett diplomaterve

2013.09.24. 08:45

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Mizsei Anett

Földrajzi hely:
Magyarország, Mecsek

Vélemények:
1

Trió-tábor - barlangászati központ a Szuadó-völgyben

Tervezés éve:
2013

Stáblista

konzulens: dr. habil. Rétfalvi Donát DLA
opponencia: Dévényi Tamás 

Letölthető dokumentumok:

Mecsek, Szuadó-völgy - a feltáratlan barlangjáratok kutatására és a látogatók részére szervezett overallos barlangtúrák kiindulópontjaként szolgáló épület egyszerre land-art, műtárgy és ház. Mizsei Anett (PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar) diplomaterve.

Ember és barlang viszonya a történelem során időről időre változott. Ami kezdetben menedék, búvóhely, otthon volt, az idővel szakrális, majd védelmi funkciót kapott. Temetkeztek, bort érleltek, ásványokat bányásztak bennük. Napjainkban - habár szórványosan még ellátják egykori funkciójukat - a barlangokat elsősorban természeti értékként tartjuk számon, melyek hazánkban egyébként felfedezésük pillanatától fogva automatikusan védelem alatt állnak. A barlangászat ma extrém sport, de annál jóval több is. A természet eme izgalmas szegmensének megismerésére és megismertetésére barlangászok és kutatók, biológusok és geológusok vállalkoznak.

Szuadó- völgy
27/27
Szuadó- völgy

A helyszín tulajdonképpen egy patakmeder, melyben az elmúlt húsz év során három új barlangjáratot fedeztek fel: a Trió-barlangot, a Gilisztás-nyelőt és a Szuadó-barlangot. Ezek további kutatása, valamint látogatása az orfűi központból kiindulva igen nehézkes, elérésük körülbelül egy órai gyaloglással lehetséges csak. Mindemellett a hasznosítási jogot birtokló Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület lassan kinőtte a 90-es években létesített orfűi irodát. Az úgynevezett overallos barlangtúráztatás, a közösségi programok, a táborok, előadások, vetítések kiszolgálására egyszerűen nem elegendő már az ottani épület. Kívánatosnak láttam tehát az overallos barlangtúrák kiindulópontját, valamint a három barlangot kutató barlangászok szállás- és munkahelyét kiemelni ebből a központból, és a barlangok közelében egy megfelelő létesítményt tervezni. Elképzelésem helyességét az SZKBE részéről Országh János geográfus levelében megerősítette.

Alaprajz és homlokzat
2/27
Alaprajz és homlokzat

A hely és a funkció vizsgálata során három használói csoportot különítettem el, s a tervezés során e csoportok mozgatása, kiszolgálása volt a vezérfonal.
A központ megközelítse az Orfűt Péccsel összekötő szerpentin mentén fekvő parkolóból a kék kereszt turistaúton dél felé indulva lehetséges. Az erdei földutat az avar közt lassanként kövezett ösvény váltja fel, jelezve, hogy közeledünk az épülethez. A túrázó akadálytalanul továbbhaladhat a lassan támfallá váló, kő mellvéddel ellátott szakaszon, kisétálhat a központ tetején kialakuló zöldtetőre, majd folytathatja útját a kék kereszt vonalán. Ahogy eltávolodik a háztól, a kövezett ösvény lassan ismét belevész az erdei talajba.

Látványterv
13/27
Látványterv

A látogató, aki - bár nem hivatásos barlangász - szeretné felfedezni ezt a csodás föld alatti világot, a patak völgyébe aláereszkedve a központ látogatói szárnyának bejáratához érkezik. Itt találkozik túravezetőjével, a kör alaprajzú csapatépítő térben megismerkedhet leendő túratársaival s a barlanglátogatás legfőbb szabályaival. A résztvevők megkapják overalljukat, s a lépcsőzetes folyosón elindulhatnak a felszín alatti kaland felé. Itt kialakul a sorrend, amelyet a túra végéig tartaniuk kell, s kinek-kinek feladata a legjobb tudása szerint segíteni az előtte-mögötte haladót a nehezebb szakaszok teljesítésében. A látogatói szárnyat körülbelül 15, legföljebb 20 fő egyidejű használatára méreteztem. A központból könnyedén elérhető a Szuadó-barlang, illetve ennek járóráccsal fedett aknáján keresztüllépve a patakvölgyben található két másik barlanghoz is néhány perces sétával eljuthatunk.

Látványterv
14/27
Látványterv

A barlangász, aki munkavégzés, továbbképzés vagy kutatás céljából érkezik, szállást, mosdási és főzési lehetőséget, valamint a felszíni dokumentációs munka céljára dolgozóhelyet talál a nagyobb méretű szárnyban. Saját használatukra szolgál a látogatói szárny zöldteteje, amely kizárólag a barlangászok épületrészéből érhető el. A központ 4 fő ellátására alkalmas, ennek oka, hogy a kutatócsoport általában három fős, s a szabály szerint mindig kell, hogy legyen egy felszíni kapcsolattartó, aki tudja, mikor, hányan és hova mentek dolgozni, így egy esetleges balesetnél a segítség érkezése a lehető leggyorsabban biztosítható.

Homlokzatok és metszetek
3/27
Homlokzatok és metszetek

Az épület tervezése során analógiás módszerrel dolgoztam. Ennek során valamilyen elő vagy élettelen természeti képződmény szerkezeti, funkcionális vagy esztétikai rendjét vesszük alapul, s emeljük át a tervbe, annak szolgai másolása nélkül. Analógiaként az édesvízi zöldalgákat választottam. Ezek a parányi, fotoszintetizáló növények a patakkal együtt alábuknak a víznyelő barlangokba, s megdöbbentő mélységben is túlélnek, dacára annak, hogy oda már semmilyen fény nem érhet le. Formai szépségük, füzérszerűen összekapcsolódó szerkezetük mellett ez tette szimbolikus értékűvé számomra ezeket a kis barlangi kalandorokat.

Az említett analógián kívül a terep, a szintvonalak szépsége is rendkívül inspirálóan hatott. A kezdeti skicceken megjelenő hosszan elnyúló, sejtek sorolásából kialakuló tömegre a munka során fokozatosan hatni kezdtek a völgyben dolgozó tektonikus erők, s felgyűrve a szigorú, egyenes támfalakat és pengefalakat, kialakult a lágy, íves forma. Félig a talajba süllyesztve az épület egyszerre műtárgy, ház és egyfajta land-art objektum.

Belsőépítészet - I.
5/27
Belsőépítészet - I.

Kevés megnyitással, puritán, a belsőben is megjelenő kőfelületekkel dolgoztam, illetve válaszfalként a zöldalgák felnagyított, mikroszkopikus képeivel festett vesszőfonat felületekkel és bútorokkal. A fonott bútorok ma már egyáltalán nem csak klasszikus formavilágban érhetők el. Épp ellenkezőleg. Szabad formálásuk minden eddiginél jobban foglalkoztatja a bútortervezőket és designereket világszerte. Óriási előnyük, hogy könnyedén elkészíthetők helyi anyagokból, Pécs környéki iparművészek, kézművesek közreműködésével.

A szerkezetek, építőanyagok megválasztásakor is törekedtem a helyi, természetes anyagok alkalmazására. Így esett választásom a gabion falszerkezetre. Időtálló, tartós és legfőképpen szabadon formálható, így kiválóan alkalmas az épületem kialakítására. Vasbeton födémek, áthidalók és keretszerkezetek egészítik ki és merevítik a házat. A zöldtető - bár szerkezetileg elválik a természetes talajtól - optikailag a domboldal folytatása.

Makett
21/27
Makett

Egy időszakos használatú erdei menedékház esetében a gépészet és infrastrukturális ellátás mindig igen kényes kérdés. A tiszta víz vételezésére a helyszínen található Bagoly-forrás alkalmas. Megvizsgáltam a geotermikus energia hasznosításának lehetőségét, azonban a szondák lefúrása a még feltérképezetlen barlangjáratok miatt vállalhatatlan megoldásnak bizonyult. Habár a barlangi levegő akár hasznosítható is lenne hőcserélővel fűtésre-hűtésre, az eljárás olyan módon megváltoztatná a sajátos barlangi mikroklímát, ami végzetes volna az itt jelenlévő élővilág számára. Járható útnak a bioetanollal üzemelő mikroturbina beépítése tűnik, amely egyszerre termel áramot, gőzt, forró vizet és hideg vizet, gyakorlatilag minimális károsanyag-kibocsátás mellett. Kerozintól a biogázon, földgázon, szemétégető hulladékgázán keresztül egészen a mezőgazdasági melléktermékként keletkező bioetanolig jóformán bármivel üzemeltethető, tehát pont az ideiglenes használathoz szükséges rugalmasság jellemzi. A barlangászok lakószintjén a bejárati zónában elhelyeztem egy kisméretű bioetanol kandallót is, amely az érkező megfáradt, átfagyott kutatók számára a fényt és otthonos meleget áraszt.

A szennyvízkezelésre bio ülepítős illemhelyek szolgálnak, melyek kis mennyiségű iszapra és tiszta vízre bontják a szennyvizet. Az így keletkező víz már gyakorlatilag visszaengedhető lenne a természetbe, esetünkben a zöldtető locsolására használható. A vastag földrétegen átszűrődve további tisztulási folyamatok mennek végbe, s a természetes erdei talajjal csak az innen távozó valóban tiszta víz érintkezik.

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2013.09.24.
20:21

Egyszerűen nagyon jó. Illeszkedik a tájhoz, a feladathoz, mindkettőnek magától értetődő szolgája, miközben megjelenésében jól sűríti mind a táj, mind a funkció  sajátosságait.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk