Egyéb cikkek

Új Idősek Otthona létesítése a XVIII. kerületben

1/14

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/14

Új Idősek Otthona létesítése a XVIII. kerületben
Egyéb cikkek

Új Idősek Otthona létesítése a XVIII. kerületben

2007.11.16. 10:00

Cikkinfó

Letölthető dokumentumok:

II. díjban részesült pályamű szerzői: WALK! Építészeti és Grafikai Szolgáltató Bt. vezető tervezők: Dénes György, Dudics Krisztián, Vízvárdi András, Simon Orsolya

II. díjban részesült pályamű
szerzői: WALK! Építészeti és Grafikai Szolgáltató Bt.
vezető tervezők: Dénes György, Dudics Krisztián, Vízvárdi András, Simon Orsolya

 

1/14

2/14

3/14

4/14

5/14

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

12/14

13/14

 

 


Részletes bírálat:

Telepítés
A környezeti adottságokat lényegében negatívan értékeli, azt a következtetést vonva le, hogy az épületnek „a környezetére nyitott, a városrész életében pozitív, közösségformáló szerepet is betöltő magként" kell beilleszkednie. A célkitűzést a bírálóbizottság csak részben tudja elfogadni – természetesen nem cél mindezek ellenkezője – de legalább ilyen fontosnak ítéli az Otthonban életük végéig lakó emberek érdekeit építészeti eszközökkel is képviselni. Ilyen szempontból a pályamű „tagolt térstruktúra" koncepciója vitatható (a „privát szféra" terei kifelé fordulnak, a „közösségi zóna" terei a belső udvar köré szerveződnek). A tervezési programban megadott funkciókat a tervező részben alápincézett, földszint + emeletes belsőudvaros, jelentős mértékben magastetős épülettömegben helyezi el, komoly szociális szakmai hozzáértést tanúsítva. A belső udvar ellenére az elrendezés a tömbösített rendszerek előnyeinek egy részével is rendelkezik, azok hátrányai nélkül. Főbejáratát az Alacskai út felől nyitja, a belső udvart DNy felől határoló közlekedő kiszélesítésével kialakított előcsarnokra kapcsolódva. A Ganz Ábrahám utca felől gazdasági bejáratot alakít ki, mely egyben a szint alatti gk. tároló megközelítését is adja. A gazdasági bejárat jól differenciált, mind a pinceszinten telepített funkcióegységeket, mind a földszintieket jól tárja fel. Az épületszárnyak melletti és a közöttük lévő területeket jól hasznosítja, különböző funkciójú kertrészeket alakít ki. Gépkocsikat csak a térszint alatt helyez el, ami kicsit kétséges megoldás, bár az előírásokat kielégíti.

A 2 ágyas szobaegységek jó méretűek. A nagyobbiknál a 3,3 m szélesség és 6,5 m mélység többféle ágyelrendezést is lehetővé tesz. A gyengéje ennek a szobának a terasz, erkély hiánya. A kisebbik – teraszos – 2 ágyas szoba 5,1 m mélysége már nem teszi lehetővé a berajzolt kórházi jellegű ágyelrendezés megváltoztatását, vagy a jó méretű és optimális elhelyezésű beépített szekrényeket fel kell áldozni. A 4 ágyas szobák 5,05 m szélesek, 7,40 m mélyek, a homlokzati fal közepén részben benyúló terasz tagolja. Mivel ezek a szobák csak a földszinten tervezettek, ahol lényegében ágyban fekvő gondozottak lennének, elfogadható a kórházi ágyelrendezés. Kevéssé fogadható el viszont az, hogy az emeleten tervezett 2 ágyas szobák felének nem jut terasz, illetve az, hogy ahol mégis van, ott 1,15 m széles. Itt is alapkövetelmény lenne az 1,5 m fordulókör biztosítása. A szobákhoz tartozó vizesblokkok megfelelő méretűek, az előtér visszahúzása a folyosó felől funkcionálisan előnyös.

A gondozási egységek mindig egy szinten helyezkednek el, középfolyosóra szervezettek. A középfolyosók hossza a demens egységnél 42 m, a másik kettőnél csaknem 73 m. Itt a lépcső és a legtávolabbi szobaajtó között 45 és 50 m távolság adódik. A középfolyosók a földszinten társalgókkal, teakonyhával tagoltak, teraszhoz kapcsolódnak. Ezek a bevilágító, kitekintő felületek ritmikusan tagolják a hosszú középfolyosókat, amit fokoz – és kicsit már zaklatottá is tesz – a szoba előterek visszahúzása. Az emeleten a kétágyas szobák száma nem teszi lehetővé a hatásos oldalsó bevilágítást, ezért itt felülvilágítós rendszert javasolnak a tervezők, amely a nyári időszakban csak árnyékolással fogadható el. Az épületen belül a gondozási egységek a szakmai szempontokat figyelembe véve jól telepítettek. A földszinti demens és tartósan ágyban fekvő gondozottak szobái közvetlen kertkapcsolattal tervezettek.

A közös használatú terek részben a földszinten, részben az emeleten jól méretezettek, ugyanez vonatkozik a közös közlekedő területekre is. Kétségesnek látszik viszont a nagy folyosóhosszakra tekintettel a lépcsők és liftek kis száma, különös tekintettel a tűzvédelmi, kiürítési szempontokra! Mind a földszinti, mind az emeleti közlekedő rendszer lehetővé teszi a személyzet számára az átrium teljes belső körbejárhatóságát. A gazdasági kiszolgáló funkciók a pincébe telepítettek, melynek egy része (konyha, gk. tároló) a terepszint lesüllyesztésével természetes megvilágításhoz, részben szellőzéshez jut. A kiszolgáló funkciók jól megoldottak, túlzott méretűnek a 48 fh-es szint alatti gépkocsitároló látszik.

Az igazgatás-adminisztrációnak a földszinti demens részleg fölötti elhelyezése, kapcsolata a gazdasági lépcsőházhoz, felvonóhoz jó. Ügyesen térnek át itt a tervezők a földszinti középfolyosós rendszerről a kettős folyosós rendszerre, mely további – a gondozottak által használt funkciók telepítését is lehetővé teszi.

A homlokzatok a műszaki leírás szerint játékos ritmusú bemélyített teraszokkal, változatos tetőidomokkal tagoltak. Mindez „az emberi szemmel befogadhatatlan tagolatlanság elkerülését is szolgálja." A bíráló bizottság véleménye szerint az épület tömegképzése zavaros, a lapostetőre applikált tetőformák nyugtalanítóak és előnytelenek. Fokozottan igaz ez az imaterem külön gonddal megformált tömegére. A függőleges homlokzatfelületek tagolódása a belső tartalom kivetüléseként értelmezhető, elfogadható. Az anyaghasználattal egyet lehet érteni. A gazdasági, ápolási egységei gondosan, szakszerűen tervezettek.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk