Épületek/Lakóépület

Új lakóház a Paulay Ede utcában

1/17

Paulay u. 65.

?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
Paulay u. 65.
?>
1/17

Paulay u. 65.

Új lakóház a Paulay Ede utcában
Épületek/Lakóépület

Új lakóház a Paulay Ede utcában

2008.09.01. 11:43
MÉD

A telek különlegessége, hogy a Liszt Ferenc tér felé az utcai beépítési vonal mintegy 3 méteres visszaugrásával „sarokház" jelleget ad az épületnek. A beforduló teraszok igyekeznek ezt kihasználni, a közterületen vizuális kapcsolatot teremteni a környék attrakciójaként számon tartott térrel.építész: Bánáti Béla – Bánáti + Hartvig Építész Iroda

Előzmények, tervezési program
A tervezési terület a Budapest, VI. kerület, Paulay Ede utca 65. sz. alatti, 29392 helyrajzi számú telek. Az építtetővel közösen kialakított tervezési program szerint a beruházás célja új beépítés kialakításával, a beépítési keretek közötti maximális szintterület elérésével magasabb igényeket kielégítő lakóépületet létrehozása volt.

A tágabb környezet, a Liszt Ferenc tér közelsége, valamint az RRT elképzelései a Paulay Ede utca távlati fejlesztéséről további inspirációt adtak az átlagosnál magasabb igényű lakókörnyezet kialakításához. Ennek jegyében a lakóház forgalmát recepció irányítja, a belső udvarban intenzív zöldfelület, a tetőkön a lehető legnagyobb területen tetőterasz és zöldtető készült, a pincében a közösségi életet szervező terek (fitness-blokk) lettek létrehozva.
A közterülethez legközelebbi, a lakások számára kevésbé alkalmas területeken irodákat terveztünk, amelyek az alaprendeltetése szerinti lakóházba a legkönnyebben integrálhatóak.

 

Paulay u. 65.
1/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
2/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
3/17
Paulay u. 65.

 

Alapadatok
Telek területe: 1016 m2, a nettó alapterület pedig összesen: 6862 m2 + 290 m2 terasz/erkély.

A beépítés
A telek a Paulay utca közterületén kívül öt különböző telekkel érintkezik. A csatlakozó épületek magassága nagyon különböző: míg a baloldali szomszédos utcai épület (Paulay u. 67.) földszint + 3 emelet, addig a jobboldali (Paulay u. 63.) földszint + 4 emelet, a hátsó telekhatáron (Liszt Ferenc tér 4.) levő épületszárny pedig 26,5 méteres tűzfalat mutat a telek felé. A terület feltárása mind közlekedési, mind közmű szempontjából a Paulay utcáról történik.

 

Paulay u. 65.
4/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
5/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
6/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
7/17
Paulay u. 65.

 

Alaprajzi kialakítás
Az „U" alakú épülettömeg csuklópontjaiban, eredendően „sötét" helyeket elfoglalva kapott helyet a két lépcsőház. Ilyen módon az épület két, egymástól független, lifttel kiegészített, füstmentes lépcsőházra fűzött lakóház, fogatolt, illetve középfolyosós alaprajzi elrendezéssel. A Paulay Ede utca felé eső lépcsőház és lift a 3 pinceszintet is ellátja, míg a másik lépcsőházi magnál csak a lift megy le a három pinceszintre (mélygarázs, tárolók és a fitness-blokk a lakók részére).

A földszinti padlóvonal és az utcai járdavonal azonos szinten található. Az utcai szárnyat a lehajtórámpa, egy kétszintes iroda és a lakóház bejárata foglalja el. Az épület bejárata nagyvonalú, egy tágas előcsarnokon, recepción át juthatunk el a lépcsőházig, illetve a belső udvarra. Ebből a térből nyílik az utcai irodai rész, valamint egy az udvarra néző irodák közül.

 

Paulay u. 65.
8/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
9/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
10/17
Paulay u. 65.

 

Az udvaron áthaladva a hátsó lépcsőházat fedetten érjük el. Az épület hátsó traktusába további három irodát terveztünk, melyek közül kettő a lépcsőházból tárható fel, a Paulay Ede utca 63. felé eső harmadik irodaegység pedig a belső udvarról nyílik. Az elsőtől az ötödik emeletig közel azonos kialakítású szintek találhatók, csak a hátsó szárny kétszintes lakásánál található változás az általános emelethez képest. A lépcsőházból folyosón keresztül tárhatók fel a különböző méretű és alaprajzi kialakítású lakások. Többségükben – az épület adottságaiból adódóan is – amerikai konyhás elrendezésűek. Az utcai szárnyba reprezentatívabb, három-négyszobás egységek is kerülnek, nagyméretű teraszokkal kiegészülve.

A VI-VII. emeleten részben, az utcai szárnynál kétszintes lakásokat terveztünk, ami a közlekedőrendszer gazdaságosabb kihasználását eredményezi. Az alsó szinten a nappali helyiségcsoport, a fölsőn a hálóblokkok található. A tetőtér utcai vonalának visszahúzásával nagyméretű teraszokat tudtunk kapcsolni a fölső lakásokhoz. A VI. emeleten, az összekötő szárny hátsó felében egy külön tömegként kezelt lakást terveztünk, saját tetőterasszal. Zöldtetővel kiegészített közös használatú tetőterasz kialakítására is volt lehetőség, ami a lakóház közösségi életét szervezheti.

Homlokzatok, tömegformálás, anyaghasználat

Az utcai szárnynál az RRT által előírt és a tervtanács által támogatott lényeges kívánalmat teljesítettünk a legfölső szint teraszkontúrja, a zárópárkány és a gerincmagasság jobboldali szomszédhoz való illesztésével. A térbeli foghíj kiküszöbölése, a beépítési vonal tartása és a hátsó szomszédos épületek tűzfalaihoz való illeszkedés szintén ilyen feltételek voltak. Az alacsonyabb baloldali szomszédos épület felé a beépítés visszalépcsőzik, terasszal kapcsolódik a Paulay utca 65. sz. házhoz.

 

Paulay u. 65.
11/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
12/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
13/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
14/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
15/17
Paulay u. 65.

Paulay u. 65.
16/17
Paulay u. 65.

 

A telek különlegessége, hogy a Liszt Ferenc tér felé az utcai beépítési vonal mintegy 3 méteres visszaugrásával „sarokház" jelleget ad az épületnek. A beforduló teraszok igyekeznek ezt kihasználni, a közterületen vizuális kapcsolatot teremteni a környék attrakciójaként számon tartott térrel. Az általános homlokzati felületen a majdani sétáló utcára hangolódó kisebb erkélyeket hoztunk létre.

A homlokzat két alsó szintje külön életet él a garázslehajtóval, az irodai és lakóházi bejáratok nagyméretű üvegfelületeivel. A galérián levő irodákat üvegfal világítja meg a szerkezeti raszter adta pillérek ritmusa mögé bújva. Az üvegfal az utcai szárny belső udvari homlokzatán is végigfut.

Az épületet csak az utcai szárnyon fedi egyszerű kontyolt nyeregtető, amely a teraszok fölé nyúlik ki. Ez alatt, az utcai homlokzati síktól mintegy 3 métert visszahúzva – az utcai járószintről már alig láthatóan – húzódik az VI. emelet, amely rétegelt lemezburkolatot kap. Az utcáról már egyáltalán nem láthatóan, de a homlokzat részét képezik a növénnyel borított zöldtetők.

Az udvari szárnyak lapostetős fedésűek, terasztetőként vagy zöldtetőként kialakítva. A homlokzatok az utcainál látható formavilágot mutatják: sík, vakolt fehér felületek, üveg mellvédek. Kissé megnövekszik a zöld fontossága, az udvar szintjén és a tetőkön is szerepet kapnak a kertépítészeti eszközök, berendezések, padok, lámpák, szökőkút. Anyaghasználatot és felületképzést tekintve a homlokzaton nyers, egyszerű és természetes anyagokat alkalmazunk.

Bánáti Béla



Építészet: Bánáti Béla vezető tervező, Kiss Noémi, Nyitrai Zoltán projektvezetők – Bánáti + Hartvig Építész Iroda
Építész munkatársak: Tóth-Szabó Balázs, Petruskáné Csordás Mónika, Vass Zoltán, Nagypál Viktor, Fullár András
Statika: Kovács Csaba – Reticolo Statika
Épületgépészet: Farkas Tamás – Reliplan Bt.
Elektromos: Glavatity Gábor, Bán László, Horváth Gábor – Softline Bt.
Mélyalapozás: Petik Árpád, Sztancsik László – Petrik és Társai Kft.
Srinkler: Németh Róbert – Meldetechnik Kft.
Tájépítészet: Lendvai Gábor, Tihanyi Dominika - UILandscapeArchitects
Vízzel kombinált kerámia plasztika eggyüttes: Szabó Edit szilikáttervező művész

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk