Épülettervek/Hallgatói terv

Új városnegyed Solymárra

1/7

lead

?>
lead
?>
Solymári lakásszövet - tervező: Nonn Zsuzsanna
?>
Solymári lakásszövet - tervező: Nonn Zsuzsanna
?>
Solymári lakásszövet - tervező: Nonn Zsuzsanna
?>
Solymári lakásszövet - tervező: Nonn Zsuzsanna
?>
Solymári lakásszövet - tervező: Nonn Zsuzsanna
?>
Solymári lakásszövet - tervező: Nonn Zsuzsanna
1/7

lead

Új városnegyed Solymárra
Épülettervek/Hallgatói terv

Új városnegyed Solymárra

2016.10.28. 10:30
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Solymár

Építészek, alkotók:
Nonn Zsuzsanna

Solymári lakásszövet

Tervezés éve:
2016

Stáblista

építész: Nonn Zsuzsanna

konzulens: Makrai Sándor

Dosszié:

MÉD:

Alacsony, intenzív beépítésű, vegyes kerthasználatú solymári lakóépület-együttest alkotott Nonn Zsuzsanna, aki diplomatervével a Hauszmann-díj mellett az International Design Student 2016 pályázatán is első díjat nyert.

Solymár a budai agglomeráció már-már összenőtt, végtelen kertvárosának része. Az ide költözők többsége ingázik, esténként és hétvégén tartózkodik otthon, nagy saját kert fenntartása ezért kedvezőtlen számukra, de az önállóság nyugalmára vágynak. A sűrűbb szövetszerű beépítés ezeket az igényeket elégíti ki: a kertek átrium méretűek, könnyen fenntarthatóak. A területfelhasználás intenzív, a lakóutcák kisvárosi léptékűek. 

Solymári lakásszövet - tervező: Nonn Zsuzsanna
4/7
Solymári lakásszövet - tervező: Nonn Zsuzsanna

A közlekedő utak rövidek, jól használható gyalogos átkötések keresztezik a hosszirányú utcákat. A patakpart megközelítésének lehetősége a közös zöldfelületeket és magát a patakot is bevonja a lakónegyed mindennapi életébe. A telepítés és az új utcahálózat érzékenyen megőrzi a terület szerény hagyományát, a mezőgazdasági területen ma meglévő parcella-osztás jellegét és a kanyargós dűlőutat.

Solymári lakásszövet - tervező: Nonn Zsuzsanna
5/7
Solymári lakásszövet - tervező: Nonn Zsuzsanna

A hosszú nadrágszíj-parcellák irányában nyúlnak be a tervezett vegyesforgalmú utak, mellettük az épületek észak-déli tengelyű sávjai a hagyoányos fésűs beépítést idézik. Ez az elrendezés a lakóházaknak megfelelő tájolást is biztosít, a belső kert felé megnyíló homlokzatok hol keleti, hol nyugati tájolásúak, de mindig napfényesek. A kertek különböző zöld területekre osztottak amely segíti az aktív használatot. A területre több helyről is rálátni, amely a környezetétől igen eltérő képet mutat, ezzel egy új rendszer városi rendszer jönne létre, amely mégis igazodik a térség beépítési hagyományaihoz.

 


 

International Design Student 2016

A "Rethinking The Future" szervezet, melynek nevét talán a "Jövő újraértelmezéseként" lehetne fordítani, a fenntartható fejlődést a legújabb nemzetközi építészeti design oldaláról vizsgálja. Az építészet feladatának az emberi szükségletek kielégítése mellett a környezettel való teljes harmónia megteremtését tartja. Küldetését: ennek az új "építészeti nyelvnek" kidolgozását pályázatok kiírásával és díjazásával teljesíti be.

Az idei International Design Student pályázatukra a világ minden tájáról beküldött hallgatói tervek közül a lakóépület kategóriában az első díjat Nonn Zsuzsannának ítélték. A diplomamunka alacsony, intenzív beépítésű, vegyes kerthasználatú solymári lakóépület-együttes a BME Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszékén készült, de a terv az idén Hauszmann-díjban is részesült.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk