Gazdaság

Üvegbeton - egy multi tenyerelne rá 2004 legjelentősebb találmányára

1/3

?>
?>
?>
1/3

Üvegbeton - egy multi tenyerelne rá 2004 legjelentősebb találmányára
Gazdaság

Üvegbeton - egy multi tenyerelne rá 2004 legjelentősebb találmányára

2007.06.30. 12:38

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Losonczi Áron

Bekövetkezett az, amitől tartani is lehetett: a magyar építőipari innováció egyik legérdekesebb darabját, az üvegbetont megkívánta egy multinacionális cég. Az együttműködésről szóló nyolc hónapos tárgyalás után szélnek eresztették Losonczi Áront, a feltalálót, majd elkezdték a termék gyártását.

Előhívás közben fényt kapott az üvegbeton
Egy multi tenyerelne rá - a Time szerint - 2004 legjelentősebb találmányára
Részletek a Népszabadság cikkéből.

3/3

Egy bomba ötlet egy anyagi források tekintetében nem túl acélos lábakon álló friss diplomás magyar egyetemistától. A "képlet" után szinte borítékolható volt, hogy nem lesz egyszerű dolga Losonczi Áronnak, ha a saját elképzelései szerint akarja alakítani a fejleményeket a világszerte nagy visszhangot és elismerést kiváltó fényáteresztő beton (Litracon) körül. A közelmúltban ugyanis egy európai központú multinacionális vállalat elindította "saját" üvegbetongyártását és -forgalmazását. A cég az áttetsző betont - minden jel szerint - a Losonczi Áron által kidolgozott eljárással készíti. A feltaláló által indított szabadalomvédelmi eljárásnak ugyanis még nincs vége, egyelőre nincs a csongrádi fiatalember kezében az iparjogvédelmi papír.

- Alighanem arra számítanak, hogy elfogy a pénzem, és így lesz vége a történetnek, de akárhogy is gondolják, biztosan kitartok. Már csak azért is, mert a hazai és külföldi megrendeléseknek köszönhetően stabil lábakon áll a vállalkozásunk - teszi hozzá Losonczi. Mint mondja, már számos tehetősebb megrendelő tartja presztízskérdésnek, hogy Litracon fal épüljön a házába, villájába. Jelenleg a Corvinus Egyetem új campusát építik, ott a központi recepciós pult, valamint a nagyelőadó katedrája készül majd üvegbetonból.

1/3

A folyamatos gyártás mellett Losonczi és cége dolgozik egy újabb, a Litraconéhoz hasonló, ám lényegesen olcsóbb eljáráson - nagyon biztató eredményekkel. A tervek szerint az előállítási költséget drasztikusan szeretnék leszorítani, mivel a Litracon jelenleg kifejezetten drága anyag: öt centiméteres vastagságban egy négyzetméter ára 300 ezer forint. (Például a Corvinus campusán épített két betontömb is több millió forintba kerül, ráadásul a megvilágításhoz szükséges lámpák még egyszer ennyibe kerülnek.)

2/3

Az elmúlt fél év fejleményei ellenére Losonczi igen optimista, biztos a történet kedvező kimenetelében. Abban is legalább ennyire hisz, hogy az új találmány a Litraconhoz hasonló sikereket hoz. Hozzátette: annyira azért már nem lesz naiv, mint az elmúlt években, azaz csak akkor adja ki a kezéből a találmányát, amikor már mindenben megállapodtak egy - reményei szerint - tőkeerős partnerrel.

forrás: nol.hu; képek: epiteszforum.hu

A Holcim sajtóközleménye az ügyben

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk