Nézőpontok/Kritika

Vállalás

1/1

?>
1/1

Vállalás
Nézőpontok/Kritika

Vállalás

2009.10.13. 05:35

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Mónus János

Vélemények:
10

Dosszié:

Az építész szakma sarkalatos pontja az építészeti verseny és annak elbírálása. (...) mindent megteszek azért, hogy az „építészeti verseny" új alapokon szerveződhessen a jövőben. • Mónus János építész írása.

Szakmánk sarkalatos pontja az építészeti verseny és annak elbírálása.

Nem taglalnám, hogy honnan és hova jutottunk el e téren, szinte már nem is érdemes.

Tisztújítás vár a Magyar Építész Kamarára, a Magyar Építőművészek Szövetségére, az Országra.

Gyanítom, hogy egyik eseményt sem a „közös építészeti produktumunk" (közelmúltunké, jelenünké) értékelése fogja áthatni (pedig, mivel szakmánk összegző jellegű, ezért tanulságos lenne).

Az viszont e nélkül is megállapítható, hogy az építészeti verseny kitágítása és nyilvános jellegű elbírálása nem társadalom-ellenes, nem a jó építészeti minőség ellenében ható és hogy a jó építészeti minőség nem a gazdasági fejlődés gátja (közbeszerzés!).

Véleményem szerint ezért:

  1. a tervpályázatok számát meg kell százszorozni (szabályozási tervi előírásokkal, rendeletekkel, törvényekkel).
  2. a tervpályázatok tartalmát szűkíteni-bővíteni kell (lényegi versenyt a tervdokumentációk versenye helyett, kis munkaráfordítást, ugyanakkor bő gondolatiságot! Be kell vezetni a létesítési programok–célok versenyét és az ezeken alapuló építészeti versenyt).
  3. új versenyformák bevezetése szükséges (levegőhöz juttatni a fiatalságot és a partvonalon kívüli „öregség"-et).
  4. a tervpályázatok (és mindenféle egyéb, építészettel összefüggő verseny) elbírálását új alapokra kell helyezni (rendeletmódosításokkal: kis létszámú szakmai zsűri nyílt, és a mindenkori pályázók titkos szavazásának összegzésével – az utóbbiak túlsúlyával, nem félve kartellek kialakulásától).
  5. nyílt pályázatok megtartása (rendeletekkel), a meghívásos pályázatok kiiktatása.
  6. ötletpályázatok dömpingjének szervezése, a kétlépcsős pályázati eljárások preferálása (rendeletekkel).

Fent véleményem sokéves kamarai (szakmafelügyeleti) jelenlétemen és a „TÖBBÉK" problémafeltáró csoportmunkák összegzésén alapszik, ezért mindent megteszek azért, hogy az „építészeti verseny" új alapokon szerveződhessen a jövőben.

Mónus János
építész
a BÉK Szakmafelügyeleti Bizottságának elnöke, a BÉK alelnöke

 

Vélemények (10)
Bodrossy Attila
2009.11.01.
09:25

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            beruházót                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Egyetértek!!! Érdemes lenne átvenni azt asvájci gyakorlatot,mely magánberuházót

   is érdekelté tesz pályázat kiírásában.Nevezetesen akkor térhet el a szabályozási tervtől beépítettségben,szintszámban,építménymagasságban,stb.,ha egy tervpályázati nyertes terv igazolja,hogy ilyen irányú ígénye építészetileg is támogatható

aaagiillttuy
2009.10.29.
16:50

mennyi idő kell még ahhoz, hogy különbséget tegyünk a tettek és a populista semmitmondás között?

"nagyberuházásellenes építész" -ről legközelebb "rendeletmódosító" indítványok benyújtásával kapcsolatban szeretnék hallani.

Szi
2009.10.26.
13:10

Sok sikert ehhez az áldozatos munkádhoz János!

A kétlépcsős pályázati rendszert tartom én is előremutatónak. Talán párhuzamosan is lebonyolítható lenne a szakmai és laikus véleménynyilvánítás. Amíg a zsűri dolgozik, addig szakmai és akár közfórumokon (interneten igen könnyen megoldható) is be kellene mutatni, természetesen titkos formában, név nélkül a pályaműveket. Így első lépcsőben talán a zsűri munkáját is lehetne segíteni a beérkező véleményekkel, reflexiókkal. Soha nem értettem miért nem publikus a zsűri munkája? Nyilván a szakmai értékeket, színvonalat nem csökkentve képzelem.

Még egy nagyon fontos dolog. A pályázatok magas színvonalú bemutatása, szóróanyagokkal, médiamegjelenéssel, párbeszéddel. Ezek után második körben már talán a kiíró, a pályázók és a "fogyasztók" részére is érthetőbb verseny alakulhat ki.

kezdoepitesz
2009.10.14.
12:14

A kétszintű tervpályázatokkal talán kevesebb olyan sikertörténet lenne, mint pl a Nemzeti Színház, Szépművészeti Múzeum vagy a Szent György tér esete. Hajrá!

aaagiillttuy
2009.10.14.
11:54
halottember
2009.10.14.
10:18

Tiszteletre méltó, szép szavak ezek, nehéz velük nem egyet érteni...Mondjuk kicsit tényleg túl általánosak, a levegőben lógnak.

KONKRÉTUM-má kell tenni a lehető legnagyobb részét ezeknek a nemes céloknak!

Egy fontos dolgot még azonban hozzátennék: NEMZETKÖZI ZSŰRIKRE lenne szükség (legalább részben) - szerintem ez afféle csere-bere alapon megoldható lenne, kisebb ügyek esetén szomszédos országokból. Amellett az internet világában a szerintem a zsűritagok személyes jelenléte sem föltétlenül mindig elengedhetetlen... 

Bízni kell Mónus Jánosban, aki a súlyos belterjes maffiából egyedüliként kilógni látszik, pozitív irányban.

Amellett pedig TÁMOGATNI, minden erőnkkel! Aláírásgyűjtés, demonstrációk stb...Persze ez szakmán belüli belső ellentéteket is okoz, az örökös zsűritagok, meghíásos pályázatok örökös résztvevői nyilván erősen ellenlobbizni fognak, pozícióikat megőrzendő. A valódi, a nagyobb közösség számára kedvező irányú elmozdulásnak ők az igazi gátjai... (Ha tényleg annyira hiper-megaprofi-überjók, vajon miért nem merik vállalni a valódi megmérettetést-természetesen az egyenrangú föltételek harcmezején-ahogyan jobb helyeken szokás, kétszintes pályázási rendben, ahol első körben TÉNYLEG ÖTLET-pályázatról van szó...)

marianna
2009.10.14.
06:49

Azért én nem bunkóznám permanensen az építészeket... Alapvető fontosságú gondolatokat fogalmazott meg Mónus úr. Tényleg, miért kell mindig olyan tervpályázatokat kiírni, ahol tíz társtervező jelenléte és közreműködése  nélkül meg sem lehet mozdulni? Egy tervpályázaton manapság résztvenni tulajdonképpen az irodák közti erődemonstráció, nem sokkal több annál. A hozzáértőknek néhány skicc, munkaközi modell talán többet mond ( hat ), legalábbis bízom benne, mint az agyontupírozott, a környezetet szisztematikusan kiradírozó látványtervek. Kis munkaráfordítás, bő gondolatiság. Igen, erről van szó! 

joss
2009.10.13.
20:14

A mindenkori pályázók titkos szavazásának az emlegetéséhez, érdemes hozzátenni, hogy ez egy mesteriskolai játék volt és azon a szinten kell maradjon: játék.

Ennek a játéknak a túlsúlyba helyezése előtt érdemes végiggondolni, hogy az építészek többsége bunkó. És ha ezek még szavazni is fognak...

Nem kell félni a kartelltől? Hiszen automatikusan kartellé válik: egy rakás bunkó kartellévé. Akik még csak nem is ismerik egymást. 

Nem elég a zsűri, ahol többségében úgy is ütődöttek ülnek???

A fenti langyos kortes beszéd helyett, elő kellene állni valami komoly dologgal végre!!!

Hajrá csinovnyik aspiránsok, csak tessék, csak tessék... 

Persze pályázatot százat, ezeret: micsoda demagógia, miközben két építész között a megrendelő csak, úgy tud különbséget tenni, hogy az egyik egy kicsit szimpatikusabban őszül mint a másik... 

 

 

 

tamas
2009.10.13.
17:26

Igen igen igen. Hajrá.

joss
2009.10.13.
17:14

mindenek előtt érdemes lenne, nem nótórius hülyéket delegálni a zsűrikbe,

ha ezt esetleg meg tudnák oldani, nagyon hálás lennék... 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk