Épületek/Irodaépület

Város a városban - Átrium Irodapark a Váci úton

1/14

?>
?>
?>
Atrium irodaház
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
fotó: vm
?>
fotó: vm
?>
fotó: vm
?>
fotó: vm
?>
1/14

Város a városban - Átrium Irodapark a Váci úton
Épületek/Irodaépület

Város a városban - Átrium Irodapark a Váci úton

2008.02.12. 14:11

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Szerdahelyi László

"A Váci úti üvegfal minden szempontból az együttes legmeghatározóbb része: feszített üvegszerkezet, melynek felső tartószerkezete két szint magas térbeli rácsostartó." tervezőiroda: Wing Tervező zrt.vezető tervező: Szerdahelyi László

Előzmények
A fejlesztő, a terület jelenlegi tulajdonosa a Wallis Ingatlan Rt. megbízta a tervezőirodát, a WING TERVEZŐ Rt.-t, hogy tervezzen az ingatlanra az érvényben lévő KVSZ szerinti, „A" illetve „B" kategóriánál magasabb igényszintű irodaparkot, üzletekkel, más szolgáltatásokkal kiegészítve. A tervezésnél az ütemezhetőség külön szempont volt, tekintettel a beépíthető terület mértékére. Az elvi engedély tervek 2003. szeptember 24-én kerültek a Fővárosi Tervtanács elé, majd az ott elhangzott észrevételek figyelembevételével módosított dokumentációt a kerületi tervtanács elfogadta. (videó az építkezésről!)

 

1/14

 

Terület
Az ingatlan a Dózsa György út - Róbert Károly körút között húzódó Váci úti szakasz közepén található. A telek előtt szervizút helyezkedik el parkolóval, fasorral, a Klapka utcánál közvetlen kihajtással a Váci útra. A terület rendkívül frekventáltnak mondható, bár a városközponttá fejlődött WestEnd és Duna Plaza között helyezkedik el.
A jelenlegi tömb a Kassák utcáig nyúlik, a rajta lévő épületek nagy része a II. világháború alatt, illetve közvetlenül utána épült. A háború alatt hadiüzemként, utána teherautó javítóüzemként működöt, a ’90-es évekig, illetve időközben személyautó értékesítés és javítás is helyet kapott a területen. A területen ezen kívül könyv raktáráruház és egyéb kisebb szolgáltatók találhatók. A meglévő épületek nagy része elavult, korszerűtlen ipari csarnoképület volt.

Építészeti elgondolás
Az ingatlan legfrekventáltabb és egyben legértékesebb pontja a Klapka utca-Váci úti szervizút metszéspontjában, a Metróhoz legközelebb eső teleksaroknál van. Innen tárul fel a legjobban a telek a Váci úti forgalom számára, ezért erre a pontra egy olyan többszintes üvegszerkezetet terveztünk, amely (reklámfelület elhelyezése mellett) lehetővé teszi az épületegyüttes belső tömbjeinek feltárulását.
Az épület magasságú, üveg-acél kombinációjú szerkezet az egész ingatlan számára betekintést enged, a belső kert a megnyitás eredményeként, zöldszigetként hat a Váci út felől. Város a városban önálló belső terekkel, parkkal, kávézóval, üzletekkel, vízi architektúrával, mely az ingatlan előtti szervizútra is kihúzódva új díszburkolatot kap, mobíliákkal, planténerekkel (virágládákkal), így is növelve a zöldfelületet.

 

14/14

 

A belső elrendezésnél szempont volt, hogy az idelátogató számára minden egyszerűen megtalálható legyen, helyismeret nélkül is. Így a főbejárattól látható az összes közlekedőmag a hozzátartozó foyerekkel, iroda épületekkel. Az új utcával leválasztott „hátsó" terület melyre a későbbiekben lakóépületek elhelyezése lehetséges szintén elérhető gyalogosforgalom számára a belső üzletekkel, parkkal körülvett téren áthaladva, akár a felső, akár a teremgarázs szintjén sétálva.

A tervezésnél kiemelt szerepet kapott a földszinti területek két részre osztása illetve megosztása, mely a teremgarázs-szint talajvízhatárig történt lesüllyesztésével vált lehetővé. Így az irodaszintek és a mélygarázs között lehetővé vált egy nyitott parkoló szint beékelése, mely a földszinti illetve az azt körülvevő szintterület felhasználása szempontjából kulcsfontosságú. Ez az első látszatra szimpla megoldás az épületkomplexum alaprajzi változtathatóságának, rugalmasságának a kulcsa.

 

2/14

 

Homlokzat és felületképzések
Az irodapark anyaghasználata, felületképzése utal a városrész korábbi klinkertéglás homlokzatainak igényes tégla architektúrájára. A homlokzatképzéseknél szempont volt az épületegyüttes tömegének felületekre bontása, minél könnyebbé, súlytalanabbá tétele. Ezt az épületszárnyak csatlakozásainál anyagváltással illetve rizalitképzéssel történik. Ezeken a helyeken terveink szerint igényes látszóbeton felület készül.

A Váci úti homlokzat mindkét utca csatlakozásánál (Apály és Klapka utca) a homlokzatok keskeny téglapillérben fordulnak át, melyek között üvegszerkezet feszül. A homlokzat északi oldalán az üvegszerkezet elé, attól „elválva", mintegy paravánfalként az „A1" épület homlokzatának tégla struktúrája emelkedik, érzékeltetve a tömör felületek és az átláthatóság könnyed játékát. Az üvegfalban kialakított vízszintes osztások különböző homlokzati síkjai ezt a paravánhatást kivánják erősíteni a téglastruktúrájú homlokzatoknál. A Váci út irányából, illetve a belső udvarból kifelé a meglévő szervizút fasora zárja le a látványt, léptéket mutatva az épületegyüttesnek.

A homlokzat vertikálisan négy részre tagolódik: az alsó két szint lábakon álló, kétszintes üzletportálokat tartalmaz, e felett öt szint egybefüggő szűrőhomlokzat jelenik meg, majd tetőszimbólumként, illetve lezáró elemként az utolsó emelet enyhén visszahúzott üveg-fém struktúrájú szintje következik. A negyedik, legfelső szint a gépészeti és tetőkerti szint, mely a homlokzattól jelentős mértékben visszahúzva, a Váci útról terveink szerint csak kis mértékben látható. Ezzel a tagolással az építménymagasság érzetben a szűrőhomlokzat felső síkjánál lezárul, emberléptékű megjelenést biztosítva az irodaparknak.

 

Atrium irodaház
3/14
Atrium irodaház

 

A belső udvar épületszárnyainak lezárása lábakra állított „üvegdobozokkal" került kialakításra, melyeknek déli oldalán téglaburkolatot terveztünk, előtte nagy lombkoronájú fákkal. A lezárások szöget zártnak be, összhangban a vele szemben lévő íves kubussal. A Váci út felől a lábakra állítás még nagyobb betekintést, az „üvegdobozok" könnyedséget mutatnak. Az egyes épületszárnyak között két szint magas, előregyártott szerkezetű pergola építettünk be a főbejáratok előtt, a közbenső tetőkertekkel egy magasságban.

 

4/14

5/14

 

Üvegfal
A Váci úti üvegfal minden szempontból az együttes legmeghatározóbb része: feszített üvegszerkezet, melynek felső tartószerkezete két szint magas térbeli rácsostartó. A meglévő, megtartandó (újból megépülő) régi épületrész-homlokzat, mely egyben az épület a főbejárat portálja, lehellet finoman kapcsolódik - feszítőhuzalok segítségével - a fölső térbeli rácsostartóhoz. Az elérni kívánt hatás a régi és új épület között, hogy minél lágyabban kapcsolódjanak egymáshoz és ezáltal autonóm szerkezetek maradjanak, melyek kiegészítik egymást... A Klapka utcai homlokzatnál az üvegfal részben átfordul a pengefalra, hogy a sarok lágyabb összhatású legyen.

Kerekesszék
Az épületkomplexum valamennyi bejárata lépcsőháza elérhető kerekesszékkel. Minden lépcsőház földszintjén valamint az étteremnél, a kongresszusi központnál külön mellékhelyiség áll rendelkezésre. Az udvari térszintek között külön lift, rámpa illetve híd gondoskodik a szabad közlekedésről.

Irodák kialakításai

A cellás irodák legkisebb belmérete 260 cm, ami fölött bármilyen méret kialakítható, egészen a nagyterű irodáig. Átlagosan 10m2-ként 1 munkahely kialakításával számoltunk. Az irodatömbök lépcsőházai a Váci úti főbejáratról láthatóak, azonnal feltárulnak, így az először érkezők számára is könnyen megtalálhatóak.

 

6/14

7/14

8/14

9/14

fotó: vm
10/14
fotó: vm

fotó: vm
11/14
fotó: vm

fotó: vm
12/14
fotó: vm

fotó: vm
13/14
fotó: vm

 

Kongresszusi és kiállítási központ
A terület súlypontjában került elhelyezésre a konferenciaközpont két különböző méretű konferenciateremmel, valamint az étterem-konyhával. A két funkció összevonásával a szolgáltatás, a termek kihasználhatósága jól tervezhető. Budapesten a 200 fő feletti befogadó képességű rendezvény- illetve konferenciatermekből igen kevés található, ezért valószínűsíthető, hogy az irodaparkhoz kapcsolódóan jól hasznosítható. A konferencia teremhez kiállítótér, tárgyalóterem ruhatár és raktár tartozik.

Szabadidőközpont

A parkolóház tetején került elhelyezésre a fitness centrum 6 db squash-pályával, a hozzá tartozó öltözőkkel, kondicionálóteremmel együtt.

Építési ütemek
A terület 3 alapütemre osztható:
a) A Váci úti tömb a Klapka utcai tömb első két dilatációs szakaszával (A1-A2 irodatömb), valamint a Váci úttal párhuzamos első udvari tömb (B irodatömb);
b) A Váci úttal párhuzamos második udvari tömb (C irodatömb);
c) Angyalföldi úti tömb (D irodatömb).

Szerdahelyi László
okl. építész, vezető tervező
(részlet a műszaki leírásból)
fotó: Zsitva Tibor


Átrium Park, Budapest, Váci út 45.

Wing Tervező Zrt.
vezető tervező: Szerdahelyi László
építész munkatársak: Stiegler Anja, Jakubovics Tamás, Tündik Ferenc, Hönich István
Belsőépítész tervező: Terem Kft, Európa Stúdió Kft.
Statikus tervező: TM Logic Kft.
Gépész tervező: Kőrös Consult Kft.
Villamos tervező: Kelevill Bt.
Kerttervező: Rolla Bt., Garten Studio Kft.
Kivitelező: Market Építő Zrt.
Beruházó: Wallis Ingatlan Zrt.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk