Programok

vázlatok − Karácsony Tamás kiállítása az N&n galériában

1/3

?>
?>
?>
1/3

vázlatok − Karácsony Tamás kiállítása az N&n galériában
Programok

vázlatok − Karácsony Tamás kiállítása az N&n galériában

2007.05.05. 14:06

Eseményinfó

Esemény kezdete:
2007.05.09. 14:00
Esemény vége:
2007.05.28. 14:00

2007. május 9-én, szerdán 18 órakor a kiállítást megnyitja Balázs Mihály építész "felvázol: elképzel, keresgél, változik, alakul, módosul, formálódik, átváltozik. testet ölt. a ház tulajdonképpen már kész. csak meg kell építeni. vagy nem kell megépíteni. a történet szól erről is, arról is, de Karácsony Tamás mostani kiállításán a hangsúly nem a több mint 300 terven, avagy a több mint 50 megépült házon van, hanem a skiccein." - írja Somogyi Krisztina, a kiállítás kurátora.

Leírás:

Az N&n galéria tisztelettel meghívja önt és barátait

2007. május 9-én, szerdán 18 órára

vázlatok

Karácsony Tamás

kiállításának megnyitójára.

A kiállítást megnyitja Balázs Mihály építész.

Kurátor Somogyi Krisztina 

 class=
 class=

vázlatok

Karácsony Tamás kiállítása

felvázol: elképzel, keresgél, változik, alakul, módosul, formálódik, átváltozik. testet ölt. a ház tulajdonképpen már kész. csak meg kell építeni. vagy nem kell megépíteni. a történet szól erről is, arról is, de karácsony tamás mostani kiállításán a hangsúly nem a több mint 300 terven, avagy a több mint 50 megépült házon van, hanem a skiccein. a házak ugyanis már ott vannak az első vázlatokon - azokon a kis kézi rajzokon, amelyeket egy  tervről való gondolkodás közben folyamatosan készít, mondhatni olyan automatikusan, mint ahogy más szóban fogalmaz. a vázlat tehát most elsősorban nem gondolatkezdemény, hanem maga a lényeg: a szemléletmód és a koncentráció rögzítése. tiszta képlet, amely mentes minden egyéb szándéktól. megfogalmazás, ami nem kifele, hanem befele szól. tömör műfaj. őszinte. személyes. önmagát kereső. a későbbi, számítógépes látványtervekkel összevetve a vázlatokban karácsony építészetének emberi léptéke és helyénvalósága tűnik elő. 

a rajzok nem esztétizálnak, egyszerűen szólnak. természetesen. a tervet artikulálják - legyen az megbízás, pályázat vagy egy hallgató munkája. az a gondolat olvasható ki belőlük, ami alkotójukat épp akkor, de egyben általánosabb érvénnyel is foglalkoztatja. emellett - mintegy mellesleg - a rajzok szépek. pontosak, konkrétak, lényegiek, ugyanakkor az látszik rajtuk, hogy önfeledt alkotások. nem kényszerből, nem stílusgyakorlatként, nem formakövetésként készülnek. azt hiszem, örömből születnek meg. nyitottság van bennük. empátia. lendület. szabadság. a kezdeti vázlatok aztán tovább élnek. feldolgozásra kerülnek: látvány lesz belőlük és gyakran ház is. de közben újra alakulnak. rajzolódnak. mert a folyamat ilyen. 

"én pont ezt imádom az építészetben: úgy kötni kompromisszumot, hogy a ház ennek köszönhetően jobb legyen. ez a hozzáállás biztosan az egyetemi, tanári gyakorlatomnak köszönhető. ahhoz szoktam, hogy mindig más és más hangulatú, alapállású tervek kerülnek elém, azokból kell továbblépni egy jó megoldás felé. az adottságok, a kényszerek az építészeti gyakorlatban szerintem sosem bántóak, néha örülök is nekik, mert lehet, hogy az a szigorú gondolatmenet, amit - ha senki sem beszél bele - az ember önmagában végigvisz, sokkal merevebb dolgot eredményezne. a helyzetekre való reagálásból születnek a leglazább dolgok."

karácsony tamás szemlélete és az elmúlt, több mint 25 év igen gazdag pályája a N&n galéria kiállításán két léptékben látszik. a tervezett és megépült munkák összessége az időben szétterítve jelenik meg: ez átfogó képet ad, kontextust teremt. ennek pandanjaként a közelmúlt fontosabb munkáiból való válogatás helyekhez kötődik és személyes gesztusokon keresztül mutatja az alkotói személyiséget. az összkép talán olyan, mint a vázlatai: a lényeget kereső, inspiratív, értelmezendő, továbbgondolható. valami olyan, ami tovább alakít/alakul.

somogyi krisztina
 

 class=


 

karácsony tamás
1956-ban született, mosonmagyaróváron. szakmai tanulmányait a hild józsef építőipari szakközépiskolában kezdte győrben, 1970-ben. országos szakmai versenyen elért eredményének köszönhetően nyert egyetemi felvételt. a bme építészmérnöki karán 1975-80 között tanult. diplomatervét a középülettervezési tanszéken készítette 1980-ban, eger: tetemvár rehabilitáció címmel. a terv (potzner, balázs, karácsony) diplomadíjban részesült. 1984-86 között a mesteriskola viii. ciklusának hallgatója volt. 1987-től a bme építészmérnöki kar középülettervezési tanszékének meghívott oktatója, 1997-tol főállású egyetemi oktató, jelenleg docensi munkakörben. 1997-2001 között a magyar építőművészek szövetségének elnökségi tagja. 

1993-ban kiemelkedő építészeti alkotásaiért ybl miklós-díjjal tüntették ki. 1997-ben dla fokozatot szerzett. 2000-2004 között széchényi ösztöndíjas.  első munkahelye esztergomban, a komárom megyei tanácsi tervező irodában volt. 1986-ban többekkel megalakította az é-11 tervező fejlesztő kisszövetkezetet, később kft-t. az elmúlt 25 évben közel 80 építész munkatárssal dolgozott együtt. jelenleg a karácsony építész iroda kft. vezető tervezője.
esztergomban él.


a kiállítás megtekinthető: 2007. május 28-ig

következő kiállítás .
"a rajzoló szerződése"
polgár attila, batár zsolt

2007 05 30

 N&n galéria
1065 budapest, hajós utca 39.
36 1 302 45 96
36 1 301 04 50
36 30 934 73 89

 

galeria/kukac/nagybalint.hu

nagybalint.hu

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk