Épületek/Középület

Vertikális farm Milánóban

2015.05.28. 07:00

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Milánó, Olaszország

Építészek, alkotók:
Biber Architects

Dosszié:

A Biber Architects az amerikai pavilon teljes homlokzatára a városi gazdálkodásra inspiráló hatalmas, vertikális veteményeskertté változtatta. Az épület és maga a kiállítás is az amerikai gyors-és tömegétkeztetés negatív mítoszát kívánja lebontani.

A milánói Expo 2015 amerikai pavilonja azt a jól megalapozott általános képzetet kívánja felülírni, hogy a nagyüzemi, ipari, szinte kontrol nélküli amerikai mezőgazdasági termelés olcsó és nem éppen jó minőségű, de annál hatalmasabb mennyiségű élelmiszerrel látja el a világ legnagyobb piacát. Az amerikai élelmiszeripar és fogyasztási kultúra bő fél évszázada a jólétre és a pazarlásra épül, ezzel a fenntarthatóság kritikusainak kiemelt céltáblájává vált.

A Biber Architects éppen ezért a nyitottsággal, átláthatósággal, hozzáférhetőséggel kíván reagálni a negatív beidegződésekre és az American Food 2.0, United to Feed the Planet (egyesülés a világ élelmezéséért) elnevezésű projektjük keretében egy kifejezetten zöld és fenntartható, 21. századi amerikai mezőgazdaságot kívántak az épületükön reprezentálni.

Ennek leglátványosabb eleme az a focipályányi méretű vertikális farm, ami a pavilon homlokzatán húzódik végig, és amelyen különböző gabonák, termények, zöldségek és gyümölcsök – összesen 42 faj – nevelkednek a világkiállítás ideje alatt. A különálló táblákat a nap járásához igazítva forgatják és a beérett termést a megfelelő időben „learatják". A tervezők persze nem egy valós megoldást, inkább inspirációt, didaktikus bemutatót kínálnak az – amúgy Amerikában is egyre komolyabb teret nyerő – városi gazdálkodáshoz. A táblák mozgatásával, a nap felfogásával egyben optimális árnyékoló rendszert nyújtanak az épület belseje számára is.

A csarnok belső terében, amelynek a látogatókat bevonzó, hangár méretű hatalmas kapuja állandóan nyitva áll, újrafelhasznált deszkákból építettek egy főutat (Broadway), e köré építették az élelmiszerbiztonságra és –termelésre alapozott amerikai szemléletváltást bemutató interaktív tárlatukat. A Biber tervezői szerint az amerikai társadalom az utcán szocializálódott, ezért a pavilon fő tengelye maga az utca, ami a külső térben utcai elárusító furgonok sorában végződik. Az épület tetején kiképzett, az igények szerint szabályozható hatalmas üvegtető alatt naponta rendezvényeket, partikat kívánnak tartani. A felület segítségével összegyűjtött esővizet pedig a vertikális farm öntözésére használják.

Bán Dávid

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Nézőpontok

SZILICE// Rejtett kincsek

2023.03.16. 16:42
10

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk