Épületek/Középület

Veszprém, Püspöki pihenő helyreállítása és bővítése

1/23

Püspöki pihenő bővítése - fotó: Kovács Dávid

Püspöki pihenő bővítése - fotó: Kovács Dávid
A bővítmény üvegfala - fotó: Kovács Dávid
Nyugati homlokzat - fotó: Kovács Dávid
A bővítmény üvegfala - fotó: Kovács Dávid
Üvegfal - fotó: Kovács Dávid
Keleti homlokzat - fotó: Kovács Dávid
A bővítmény belseje - fotó: Kovács Dávid
A bővítmény belseje - fotó: Kovács Dávid
Boltozatos fogyasztótér - fotó: Kovács Dávid
Felső szinti fogyasztótér - fotó: Kovács Dávid
Felső szinti fogyasztótér - fotó: Kovács Dávid
Keleti homlokzat - fotó: Kovács Dávid
Déli homlokzat - fotó: Kovács Dávid
Déli homlokzat - fotó: Kovács Dávid
Archív felvétel
Látvány a park felől - fotó: Kovács Dávid
Az épület a felújítást megelőzően - fotó: Kovács Dávid
Üvegfal - fotó: Kovács Dávid
Alsó szinti alaprajz
Felső szinti alaprajz
Metszet
Helyszínrajz
?>
Püspöki pihenő bővítése - fotó: Kovács Dávid
?>
A bővítmény üvegfala - fotó: Kovács Dávid
?>
Nyugati homlokzat - fotó: Kovács Dávid
?>
A bővítmény üvegfala - fotó: Kovács Dávid
?>
Üvegfal - fotó: Kovács Dávid
?>
Keleti homlokzat - fotó: Kovács Dávid
?>
A bővítmény belseje - fotó: Kovács Dávid
?>
A bővítmény belseje - fotó: Kovács Dávid
?>
Boltozatos fogyasztótér - fotó: Kovács Dávid
?>
Felső szinti fogyasztótér - fotó: Kovács Dávid
?>
Felső szinti fogyasztótér - fotó: Kovács Dávid
?>
Keleti homlokzat - fotó: Kovács Dávid
?>
Déli homlokzat - fotó: Kovács Dávid
?>
Déli homlokzat - fotó: Kovács Dávid
?>
Archív felvétel
?>
Látvány a park felől - fotó: Kovács Dávid
?>
Az épület a felújítást megelőzően - fotó: Kovács Dávid
?>
Üvegfal - fotó: Kovács Dávid
?>
Alsó szinti alaprajz
?>
Felső szinti alaprajz
?>
Metszet
?>
Helyszínrajz
?>
1/23

Püspöki pihenő bővítése - fotó: Kovács Dávid

Veszprém, Püspöki pihenő helyreállítása és bővítése
Épületek/Középület

Veszprém, Püspöki pihenő helyreállítása és bővítése

2013.11.22. 14:59

Projektinfó

Szerzők:
Kovács Dávid

Földrajzi hely:
Veszprém, Magyarország

Építészek, alkotók:
Beránková Jana, Kovács Zsolt György

Püspöki Pihenő felújítása és bővítése

Tervezés éve:
2010

Építés éve:
2011

Stáblista

megbízó: Új Pajtakert Kft.
építész munkatársak: Kovács Dávid, Gaschler Gábor, Cseke Péter, Szabó András, Barkács Ágoston
művészettörténész: Rozmann Viktor, G. Lászay Judit
tartószerkezettervező: Szabó Imre
szigetelések: Zádor Oszkár
gépészet: Cseresznyés Béla
villamostervező: Csóka Sándor
kerttervező: Szűcs Alexandra, Csuka Veronika

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az Európa Unió támogatásával újította föl a Séd-völgyet 2009-2010-ben. Ehhez kapcsolódóan, magánberuházásként újult meg az egykori Püspöki Pihenő Kovács Zsolt György és Beránková Jana tervei alapján.

Az épület építészettörténeti ismertetése

A pajtakertről és a benne álló, klasszicista épületről kevés adat áll rendelkezésünkre. Az építés pontos ideje nem ismert, de minden bizonnyal az 1820-as években, püspöki rangra emelkedése után nem sokkal Kopácsy József püspök építtette kerti pihenőnek. Ezt az időpontot az épület stílusán túl térképi ábrázolás is alátámasztja.

Helyszínrajz
22/23
Helyszínrajz

Az 1817-ben készült, II. katonai felmérésen még nem látható itt épület, de a terület teraszos kialakítását, a támfalakat a maihoz hasonlóan ábrázolja. Az 1800-as évek közepén készült térképen a kertben elszórtan több, kisebb épület kontúrja is felfedezhető, az egykori parkban az akkori gyakorlatnak megfelelően számos kisebb építmény állt, köztük a Püspöki pihenő. Az 1867-es kataszteri térképen nem csak a kerti épület és a támfal látható, hanem apajtakert kertészeti elrendezéséről is sokat megtudhatunk, jól látszik, hogy az alsó- és a felsőkert különböző kertépítészeti stílusok szerint lett kialakítva.

Archív felvétel
15/23
Archív felvétel

Az egykori kertből mára megmaradt területű felsőkertben szabálytalanul kanyargó utakat és elszórtan, csoportokban álló fákat látunk. Ezzel ellentétben a mai alsókertben geometrikus alaprajzi elrendezésű kertet látunk, egyenes utakból álló, szabályos úthálózattal és fasorokkal. Az 1900-as évek elején készült fotón a kerti lak keleti homlokzata fölött még látható a timpanon, melyet később elbontottak.

Déli homlokzat - fotó: Kovács Dávid
14/23
Déli homlokzat - fotó: Kovács Dávid

A felújítás és bővítés ismertetése

Az új tulajdonos az épületet kávézóként szerette volna működtetni. Az épület csak úgy tudott megfelelni az új funkciónak, ha a két szintet belső lépcsővel összekötjük. A lépcsővel nem akartuk tönkretenni a boltozatokat és megbontani a belső tereket, ezért azt az épület mögé terveztük, egy egyszerű, lapostetős kubusba, amit üveg sávval választottunk el a főépülettől. A felső szinti oszlopos loggia továbbra is nyitott, átjárható. A pihenő szobából fogyasztótér lett, az eredeti kandallót helyreállíttattuk. Ehhez a helyiséghez a felső terepszinten két terasz kapcsolódik, amelyekről gyönyörű kilátás nyílik a várra.

Püspöki pihenő bővítése - fotó: Kovács Dávid
1/23
Püspöki pihenő bővítése - fotó: Kovács Dávid

Lépcsőn érkezünk le az alagsori helyiségekbe. Ezt a szintet a támfal mögött bővítettük, hogy az épület homlokzatának klasszicista architektúrája ne sérüljön. A támfalban meglévő 2-2 íves falfülkét kibontottuk és beüvegeztük. Ezek mögött 1-1 helyiség került kialakításra. A baloldali helyiség kisebb fogyasztótérként funkcionál, innen nyílnak a mosdók. A jobboldali részen az előtér kapott helyet a pulttal, illetve a kiszolgáló helyiségek.

Boltozatos fogyasztótér - fotó: Kovács Dávid
9/23
Boltozatos fogyasztótér - fotó: Kovács Dávid

A középen található boltíves helyiség fogyasztótérként működik, a homlokzati oszlopsor mögött készült üvegfalon keresztül közvetlen a kapcsolata az épület előtti terasszal és kerttel. A park alkalmanként szabadtéri rendezvényeknek ad helyet.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk