Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig Építészfesztivál 2023 Early Bird jegyértékesítés május 25-ig
Programok

Visegrádi Építésztábor 2017

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Visegrádi Építésztábor 2017
Programok

Visegrádi Építésztábor 2017

2017.08.15. 13:57

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Visegrád

Esemény kezdete:
2017.08.13. 08:00
Esemény vége:
2017.08.26. 18:00

Letölthető dokumentumok:

Az augusztus 13-án kezdődő Visegrádi Építésztábor résztvevői ezúttal egy régen elpusztult kápolnát építenek újjá. A 70-es 80-as évek fordulóján – Makovecz Imre tervei alapján épült kápolnára Péterfy László Madonna-szobra tette fel a koronát. Ezt a kápolnát ismeretlenek elpusztították,  a helyreállítás az utókor feladata.

A rendezvény programleírása

A Visegrádi Tábor több évtizedre visszatekintő hagyományát elevenen őrizve idén a 2014-ben Visegrádra visszahívott rendezvény az Áprily-völgy magasabbik végére összpontosítja erőit, és negyedik alkalommal készülünk az eredeti célkitűzéseknek megfelelően együtt alkotni. Ezúttal egy régen elpusztult kápolna újjáépítését vettük tervbe, mely évtizedek óta a Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában álló területen állt. A '70-es '80-as évek fordulóján – Makovecz Imre tervei alapján épült kápolnára Péterfy László Madonna-szobra tette fel a koronát. Sajnos, a kápolnát ismeretlenek elpusztították és a szobrot ellopták. A helyreállítás az utókor feladata. A Visegrádi Tábor résztvevői néhány éve tervezik a munkát, amelyre az idén sor kerülhet.

A kéthetes esemény résztvevői az ország több pontjáról érkező építészhallgatók és a szellemi épülésükért, valamint az együttlét öröméért összegyűlő emberek, akik megtapasztalhatják – Makovecz Imre szavaival – „az építés drámáját", a gondolat érkezésétől az ellentmondásos feltételek között megszülető terven át a fizikai korlátok közötti megvalósításig. A tapasztalatot azután későbbi életük során kamatoztathatják egészlátó gondolkodásból kiindulva, a közösségi együttműködésen át a szerszámforgatásig. Az esti előadások pedig segítik a teljes kép láttatását, a közösségi építés valóságos körülményeinek megismerését.

2. A rendezvény története

A Visegrádi Építésztáborok (1981-2001) több generációnyi építészhallgatónak jelentette az első tapasztalatot közös építés és a közösségépítés terén. A Makovecz Imre szellemi védnökségével és cselekvő támogatásával működő nyári táborok célja ma is időszerű.

Minden tábor tervpályázattal indult, melyen azok a hallgatók indulhattak, akik vállalták, hogy részt vesznek a kiválasztott terv megépítésében, sőt győztesként az építés irányításában. A pályaművek közül a résztvevők választották ki a legjobbat, és a döntésért azután a megvalósításban való részvétellel vállalták a felelősséget. A közös zsűrizés az egymással versengők halmazát szorosabb kötelékbe fonja, az együttlét a munkában és az esti tűz melletti beszélgetéseken közösséget formál.

Ezt jelenti mind a mai napig az építésznevelési módszertan, amely a Visegrádi Építésztáborokon keresztül került a köztudatba, és akár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) akár a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), vagy a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NyME) nyári építőtáboraiban érvényre jut, és amelynek tájépítészek munkájából 2001-ben életre kelt testvére a Székelyföldi Közösség- és Fürdőépítő Kaláka mozgalom.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán a Szerves építészet című tárgyhoz kapcsolódva 2008-tól Sárospatakon, 2011-ben Devecseren rendeztek olyan egyetemi építésztábort, amely az építve tanulás modelljének továbbörökítését célozta meg. (A tábor nem egyedüli, szerte a Kárpát-medencében számos jó példája van. Erről szólt a 2014. évi Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállítása is Jakab Csaba és Márton László Attila jóvoltából. Az építésznevelés egyik hatékony eszköze az építve tanulás, melynek meg-megújuló hagyományát életben kell tartani azzal, hogy a felnövekvő generáció alkotókedvének teret adunk az építés teljes folyamatában. A nyári építésztáborok célja ma is ez.)

2014-ben a Szerves építészet című tantárgy szervezői – Turi Attila, Ybl-díjas építész vezetésével – és Visegrád Város Önkormányzata a tulajdonában lévő Visegrádi Városfejlesztő Kft. az ’építve tanulás’ lehetőségét visszahozta Visegrádra is, azzal a szándékkal, hogy megújult formában, de lényegileg azonos módon folytatja a hagyományt. Idén tehát harmadik alkalommal várja Visegrád az igényes környezetalakítás mellett elköteleződni vágyókat. 2014-ben Lepencén egy egyedi, tájba illesztett buszvárót, 2015-ben az Apátkúti–patak mellett egy szabadtéri, bejárható épületlény-plasztikaként megjelenő menedéket építettek a résztvevők. 2016-ban – visszatérve Lepencére – megvalósult a 2014. évben elkészült buszváró párja, mellyel teljessé vált a fogalommá vált Lepencei Strand közúti kapuja, tovább éltetve az újranyitás reményét.


Az alábbi elérési útvonalakon található sajtómegjelenések adtak hírt az újraszervezésről és eredményeiről:

3. Tervezett programok időpontja és helyszíne

2017-ben az építés tervezett helyszíne a Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában lévő Áprily-völgy magasabban fekvő területe, Mogyoróhegy oldala. (A 068/1 helyrajzi számú terület.) Az esti előadások a visegrádi Mátyás Király Művelődési Ház és Könyvtárban (2025 Visegrád, Széchenyi utca 11.) és a visegrádi sport és szabadidő parkban (2025 Visegrád, Duna-parti út 3.) lesznek, valamit tervezzük a Madas László Erdei Művelődés Ház (HRSZ: 0120/8) igénybe vételét is. A hagyománnyá vált mogyoróhegyi és Kis Villámot érintő kirándulást idén is megrendezzük. A tábor 2017. augusztus 13-án délután nyitja meg kapuit és augusztus 26-án zárul. A tervezett program tematikája és ütemterve a mellékletben olvasható.

4. Szakmai közreműködők névsora

 • Csernyus Lőrinc Ybl-díjas és Magyar Örökség díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
 • Erhardt Gábor Kós Károly-díjas építész, a ’Szerves építészet’ című tárgy felelőse
 • Gróf Péter régész, főmuzeológus, népvándorláskor és középkor szakértő
 • Dr. Herczeg Ágnes Torsanlorenzo- és Kós Károly-díjas táj- és kertépítész, egyetemi oktató
 • Jakab Csaba építész, építész, belsőépítész, egyetemi tanár
 • Kováts István régész, helytörténész, középkor szakértő
 • Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Visegrád Város alpolgármestere
 • Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
 • Salamin Ferenc Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
 • Turi Attila Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának elnöke
 • Zajti Ferenc, forgatókönyvíró, fesztiváldíjas dokumentumfilmek szerzője, társszerzője


5. Résztvevők célcsoportja

A tábor résztvevői a régió több pontjáról érkező építészhallgatók (10-15 fő) és a szellemi épülésükért, valamint az együttlét öröméért összegyűlő emberek (10-12 fő előadó és további érdeklődők). A elmúlt három alkalom sikeres kapcsolatépítésből kiindulva a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), mint közvetlenül támogató intézményen kívül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), Szent István Egyetem (SZIE) és Nyugat-Magyarországi Egyetem (NyME) hallgatóra kívül számítunk határon túlról érkező barátainkra is. A Prágai Egyetemen működő Ady Endre Kör tagjainak is eljuttatjuk a felhívásunkat, és további irányokban is szeretnénk kiszélesíteni látókörünket. Idén a Corvinus Egyetem tájépítész hallgatóit is meg kívánjuk szólítani, hiszen a megvalósult és megvalósítandó építmények lényegében tájépítészeti alkotások is.
A tervezési és építési gyakorlat kiegészül esti előadásokkal, beszélgetésekkel, melyeknek során a jelenlévők megismerkedhetnek a Visegrádi Táborok sajátosságaival, és az „építve tanulás" további megjelenési formáival, és a hely szellemének megnyilvánulásaival. Az esti programok előadói között találunk építészt, szobrászt, tájépítészt, régészt, helytörténészt. Az előadások nyilvánosak. Várjuk az érdeklődő lakosságot, akik talán a jövőben az elhangzottakat értve, saját erejükre támaszkodva, kalákában tehetnek saját lakókörnyezetükért. A tábor és az esti előadások önmagukban is felkelthetik a helyben lakók érdeklődését, és Visegrád, mint stabil nyári építésztábori, szakmai gyakorlati helyszín további hallgatókat is a helyszín meglátogatására késztethet.

A 2017. évi Visegrádi Tábor előadássorozatának programja

 • augusztus 14. 19:00 filmvetítés a visegrádi Duna Moziban: Zajti Ferenc riportfilmjei Makovecz Imrével, Gerle Jánossal, és válogatás dokumentumfilmjeiből
 • augusztus 15. 19:00 esti beszélgetés a Madas László Erdei Művelődési Házban: Csernyus Lőrinc, Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja: Visegrádi Táboroktól Viszákig - A Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány
 • augusztus 17. 13:30 délutáni beszélgetés, tárlatvezetés a városházán: Péterfy László, Kossuth-díjas szobrászművész, az MMA rendes tagja - "Részletek" kiállítás -Tokaji Írótáborok-tól a Visegrádi Fafaragó Táborokig - Az Áprily-völgyi kápolnáról
 • augusztus 17. 19:00 előadás a visegrádi Mátyás Király Múzeum nagytermében: Kováts István, régész-helytörténész (MNM- MKM), Templom az iskolában
 • augusztus 18. 19:00 esti beszélgetés a Madas László Erdei Művelődési Házban: Jakab Csaba DLA iparművész építész: Az "Építés" Velencében - egy biennálé története; Építve tanulás - Kárpát-medencei modell - "Folytatni az építést"
 • augusztus 20. 13:00 Mogyoróhegyi kirándulás: Mogyoróhegy Étterem, Tábor, Szent István és Szent László bányaudvarok, Madas László Erdei Művelődési Ház
 • augusztus 21. 19:00 esti beszélgetés a Madas László Erdei Művelődési Házban: Salamin Ferenc, Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja - Visegrádi Táborok 1981-2001; Országos Főépítészi Kollégium Egyesület jelene
 • augusztus 23. 19:00 előadás a sportpályán: Gróf Péter, régész-főmuzeológus (MNM- MKM), népvándorlás és középkor szakértő - A szentgyörgypusztai őrtorony ásatása - LIMES Visegrádon
 • augusztus 25. 20:00 esti beszélgetés: Dr. Herczeg Ágnes, Hermann Ottó, Kós Károly- és Torsanlorenzo-díjas tájépítész - A Székelyföldi Fürdőépítő Kaláka Mozgalom idén; Tájról, kertről építészeknek
 • augusztus 26. 13:00 Kucsera Tamás Gergely alpolgármester, az MMA főtitkára - Az Akadémia ma

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk