építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

10 csoportos Német Nemzetiségi Óvoda, gyermekorvosi rendelő, védőnői szolgálat épülete, Taksony

Generál tervező: Szomorjai Ferenc Mérnökiroda
Építész: Medek Gyula vezető tervező – Archifile Építészstúdió Bt.

Taksony óvoda, utcakép
Taksony óvoda, utcakép
Taksony óvoda, főbejárat
Taksony óvoda, utcakép

 

Előzmények:
Taksony fejlődő település a budapesti agglomerációban, ahová jelenleg is növekvő - főleg fiatalok körében mutatkozó - betelepülési tendencia figyelhető meg. A község megfelelő alapfokú ellátás hiányában, illetve a növekvő gyermeklétszám elhelyezésére új óvoda építését határozta el.

A települési Önkormányzat 2004 őszén az Építész Kamara bonyolításában meghívásos és titkos tervpályázatot hirdetett hat tervezőiroda részvételével az óvoda tervezésére, amelyet a község egykori Árpád-kori temetője helyén lévő beépítetlen terület, a Búcsú tér rendezésével és egy többfunkciós épületegyüttes kialakításával egybekötötten képzelt el.

A település egyfajta új központjának létrehozása volt a cél, mely központ magában foglalja a fő funkciót képező 10 foglalkoztatós óvodát, két háziorvos működésére alkalmas gyermekorvosi rendelőt, a település egészét szolgáló védőnői szolgálat helyiségeit, emellett 20 fő fogyatékkal élő nappali foglalkoztatóját is.

 

Taksony, orvosi rendelő
Taksony, orvosi rendelő
Taksony, orvosi rendelő
Taksony, orvosi rendelő

 

Telepítési koncepció
Az épület a funkciók szerinti főbb tömegekre tagoltan hosszú térfalat alkotva kíséri azt az újonnan létrehozott utat, amellyel a temető területét kettéosztottuk. Itt helyeztük el a parkolók zömét, és az út másik oldalán alakítottuk ki a búcsúk, falusi rendezvények fő terét, amelynek parkosítása, rendezése az épület átadását követően a második ütemben jelenleg is folyik. Így a község jelentős közösségi területtel gazdagodik, valóban új faluközpont jött létre Taksonyban.

Az épület
A ház építészeti kialakítását a három különböző funkció lineáris felfűzése határozta meg. A fő tömeget adó óvoda aulája az utcai tömeg visszahúzásával kiképzett fogadótérről nyílik. A fogadóteret a park tengelyében alakítottuk ki. A másik hangsúlyos elem az épület végén, külön egységként tervezett orvosi rendelő tömege, amelynek két oldalról adtunk bejáratot, külön a védőnői szolgálat és külön az orvosi rendelők számára. A harmadik elem a két előző között elhelyezkedő, kisebb hangsúlyú fogyatékosok nappali tartózkodója.


Taksony, védőnői szolgálat
mozgássérült bejárat
mozgássérült terasz

 

Az óvodához 450 adagos főzőkonyha csatlakozik, ahonnan ételkiszállítás is történik más intézményekbe. A konyhaüzem a ház végén kialakított gazdasági udvarhoz csatlakozik.

Az óvoda maga három traktusú. Az utcai traktusban az irodai – gazdasági helyiségek, a kerti traktusban a foglalkoztatók, míg a középsőben az aula – tornaterem – egyéni fejlesztés helyiségei - konyhaüzem helyezkedik el.

 

iroda szárny
Taksony óvoda, előcsarnok
Taksony óvoda, előcsarnok

 

Az épület előcsarnok – aula terének alkalmasnak kellett lennie különféle kulturális rendezvények (búcsú, stb.) kiszolgálására, lebonyolítására is. Ezért a tömegtartózkodási funkcióra méretezett előcsarnok és hozzá kapcsolódó tornaterem teljes szélességben összenyitható, flexibilis válaszfal segítségével, így rendezvények alkalmával a két helyiség színpad-nézőtér relációban is használható. Az aula közvetlen kertkapcsolattal fordul a kert felé, nagy foglalkoztató terasz közbeiktatásával.

A foglalkoztatók
A fő funkciót képező foglalkoztatók térsora két ötös csoportra osztottan az előcsarnok két oldalán felfűzve helyezkedik el, egy-egy folyosóról megközelíthetően, délkeleti tájolással kialakítva. A foglalkoztatók kettesével összevont felülvilágított öltöző – előtérből nyílnak – valamint innen közelíthetők meg a mosdó – WC csoportok. A foglalkoztatókba egyedileg tervezett színes – üvegezett ajtókon át léphetünk.
A tér több részre osztott: a gyerekek kisebb csoportokra osztottan használhatják a homlokzati teraszra nagy üvegfelületekkel nyíló kicsit lesüllyesztett „mesesarkot”, és a fölötte kialakított kisgalériát, míg a harmadik csoport a terem központi részében foglal helyet, így a 20-25 gyerek kiscsoportokra osztható. Így hatékony pedagógiai munka végzésére nyílik lehetőség.

 

Taksony óvoda, foglalkoztatók
Taksony óvoda, foglalkoztatók
Taksony óvoda, foglalkoztatók
Taksony óvoda, foglalkoztató belső
Taksony óvoda, foglalkoztató belső
Taksony óvoda, foglalkoztató belső
Taksony óvoda, mesesarok

 

Anyaghasználat – homlokzatképzés
Nagy hangsúlyt fektettünk a tér megformálása mellett az ingergazdag környezetet adó színes – hangulatos homlokzati - belsőépítészeti kialakításra is. Nemcsak a külső, homlokzati felületek nagy részét burkoló kiselemes Eternit – sidings burkolat, hanem a belső falak, ajtók is színesek. Komplementer színegyüttesekben gondolkodtunk, két nagy csoportban - az ötös foglakoztatócsoportonként - váltakozva kialakítva.

A homlokzatok másik hangsúlyos burkolóeleme a kiszellőztetett klinkertégla burkolat, esetünkben a Terca Cordoba téglára esett a választás, melyet az épület előtti és előcsarnok mögötti két nagy terasz Alt Schwerin padozati burkolótéglája egészít ki. Ezek az anyagok jelennek meg az orvosi rendelőnél is. A foglalkoztatók előtti két nagy terasz környezetbarát rosttelített impregnált faburkolatot kapott, homokágyba ágyazott kialakítással.

 

Taksony óvoda, játszókert
Taksony óvoda, játszókert
Taksony óvoda, játszókert
Taksony óvoda, játszókert
Taksony óvoda, játszókert
Taksony óvoda, játszókert

 

Kertépítészeti kialakítás
Az épülethez a foglalkoztatók homlokzata mentén nagyméretű játszókert – udvar csatlakozik. Itt korcsoportonként és foglalkoztatónként külön – külön kialakított kör alakú játszóudvarokat fűztünk fel, melyeket íves vonalvezetésű gyalogos – rollerpálya út kapcsol össze. A kerti játékok mind korszerű, újonnan beszerzett, az uniós biztonsági – használati előírásoknak megfelelőek. A játszóudvarokat automata öntözőrendszerrel kialakított zöldfelületek kötik össze, ahol előnevelt fákat ültettünk.
Az épület közterület felőli homlokzatai előtt futó előkertek kerítés nélkül csatlakoznak a térkővel burkolt járdákhoz. (Egyedül a gazdasági udvart határoltuk kerítéssel.)
Így az épületegyüttes hosszú térfalat adó homlokzata és az előtte kialakítandó közpark vizuális kapcsolata nem törik meg kerítéssel, biztosítva a leendő faluközpont építészeti – kertépítészeti egységét, összhangját.

 


Szent Anna tér 10 csoportos Német Nemzetiségi Óvoda, gyermekorvosi rendelő, védőnői szolgálat épülete, Taksony

 

Szöveg és fotók: Medek Gyula építész tervező

Tervezés: 2004-2005
Kivitelezés: 2006-2008

Generál tervező: Szomorjai Ferenc Mérnökiroda
Építész: Medek Gyula vezető tervező – Archifile Építészstúdió Bt.
Munkatárs: Kozmáné Németh Erzsébet
Statikus tervező: Szomorjai Ferenc
Gépész tervező: Gergely László
Elektromos tervező: Tarnay Mihály
Kertépítész: Nemes Zoltán
Úttervező: Pap Ildikó
Konyhatechnológia: Palainé Straub Ágnes
Műszaki ellenőr: Holtság József
Generál kivitelező: Royal-Bau Rt.

vélemény írásához jelentkezzen be »