| CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Pályázatok

2010-es Sanghaji Világkiállítás - pályázat a Magyar Pavilon külső és belső kialakítására

1/1

Hirdetés
?>
1/1

2010-es Sanghaji Világkiállítás - pályázat a Magyar Pavilon külső és belső kialakítására
Pályázatok

2010-es Sanghaji Világkiállítás - pályázat a Magyar Pavilon külső és belső kialakítására

2008.03.18. 12:22

Cikkinfó

Vélemények:
1

A koncepció szerint egyetlen és rendkívül egyszerű XXI. századi találmány, a „Gömböc" köré kell fogalmazni a magyar részvételt.A pályaművek feladásának határideje: 2008. május 13-án 24 óra.

Nyílt, általános, titkos tervpályázat

1/1

A kiállítás teljes címe: „2010-es Világkiállítás, Sanghaj, Kína"
Ennek rövidebb alakjai: „Expo 2010, Sanghaj, Kína", „Expo 2010", „a Kiállítás", vagy „az Expo".
Témája: „Jobb város, jobb élet".
Az Expo 2010, Sanghaj, Kína hat hónapig tart: 2010. május 1-jén nyílik meg, és 2010. október 31-én zár be.

A tervpályázat tárgya
A Kormány a Kínai Népköztársaság meghívását elfogadva határozatot hozott a Magyar Köztársaság hivatalos állami szintű részvételéről a 2010. május 1. és október 31. között Sanghajban megrendezésre kerülő EXPO 2010 Világkiállításon.
A részvétel koncepcióját a Kormány meghatározta és rögzítette, eszerint részvételünk a Világkiállításon „lehetőséget nyújt a Magyarországról kialakult kép formálására, erősítésére, gazdaságunk eredményeinek, műszaki, tudományos és szellemi kultúránk, valamint idegenforgalmi lehetőségeink legjavának bemutatására".
Célunk, hogy Magyarországról egy pozitív és kreatív gondolkodású, az emberiség egyetemes értékeit jelentős mértékben gyarapító, dinamikusan változó ország képe jelenjen meg, amely nyitott Ázsia és különösen Kína irányába.
Koncepciónk szerint egyetlen és rendkívül egyszerű XXI. századi találmány, a „Gömböc" köré kell fogalmazni a magyar részvételt, azaz a „Gömböc" mint tárgy, és mint köré szőtt gondolat játssza a magyar pavilon központi szerepét.
A 2010-es EXPO jelmondata „Better City, Better Life", azaz „Jobb város, jobb élet", ami alapján a kiállítás kulcskérdését az életmód és környezet kihívásai adják. A magyar pavilon berendezését, kialakítását, bemutatóit és szellemiségét teljes egészében át kell, hogy hassa az egyensúlyi, azaz fenntartható környezet problematikája. E nélkül nincs fenntartható fejlődés, tehát nincs „Jobb város, jobb élet. A pályázó építse fel tervét a „Jobb város jobb élet" és a „Gömböc" összehangolására oly módon, hogy a kiállítás látogatója számára érthető, érzékelhető legyen.
A hathónapos nyitva tartás alatt várhatóan kb. 65 millió helyi és mintegy 5 millió külföldi látogató keresi fel a kiállítást. Elsődlegesen tehát a helyi „átlagemberhez" kell szólnunk, ugyanakkor a szakmai előadások révén a szűk szakmai kört is megszólíthatjuk.
Mindezek ismeretében olyan pályaművek megfogalmazását várjuk a résztvevőktől, amelyek a fenti gondolatoknak megfelelően javaslatot adnak a Magyar Pavilon külső és belső építészeti kialakítására, valamint bemutatandó műszaki, tudományos, szellemi kultúránk széles körére és megjelenítési formájára. Olyan pályázatokat várunk a résztvevőktől, mely a komplett pavilon megformálásával a jelmondat és a meghatározott gondolatiság szimbiózisát valósítja meg.
A tervpályázathoz a „Gömböc"-ről ki nem adott anyagok megtekinthetőek a www.gomboc.eu honlapon, további tájékozódásra.

A teljes kiírás itt található!

A tervpályázat célja

A tervpályázat célja a tervezési feladat megvalósítására alkalmas pályamű(vek) kiválasztása.

A tervpályázaton való részvétel feltételei
A tervpályázaton saját szellemi munkájával részt vehet minden olyan természetes, illetve jogi személy, jogi személyiséggel rendelkező szervezet, aki, illetve ami a kiírásban megfogalmazott feltételeknek megfelel.
A társszerzők és szerzők munkatársai (a vonatkozó etikai normák betartásával) több pályázatban is közreműködhetnek.
A tervpályázaton egy pályázó csak egy pályaművel vehet részt.

A kiíró lehetőséget biztosít, külön meghívó nélkül, a „Gömböc"-cel kapcsolatos információk közvetlen beszerzésére a feltalálóktól
2008. március 27-én csütörtökön 9 órakor a Miniszterelnöki Hivatal (Budapest V., Kossuth tér 4.) I. emelet 6. termében.

Kérdések 2008. április 1. 24.00 óráig tehetők fel kizárólag postai úton a Kiíróhoz, az alábbi címre:
Központi Szolgáltatási Főigazgatóság
Közbeszerzési Főosztály
1015 Budapest, Hattyú utca 14.

Válaszok a kérdésekre
A határidőben feladott kérdésekre vonatkozó válaszokat a Kiíró, illetve a nevében eljáró Bíráló Bizottság 2008. április 11-ig megválaszolja, és az összes kérdést, valamint az azokra adott válaszokat a tervpályázati dokumentáció átvételekor megadott faxszámra megküldi.
A kérdésekre adott válaszokkal a kiírás módosulhat, figyelemmel a 137/2004. (IV.29.) Korm. rendelet 16. §-nak (6) bekezdésében foglaltakra.

A tervpályázati dokumentáció véglegesítése
A Kiíró legfeljebb a kérdések megválaszolásának időpontjáig - a bírálati szempontok és az alkalmassági követelmények kivételével - a tervpályázati dokumentációt módosíthatja, kiegészítheti, illetve a tervpályázat lebonyolításától visszaléphet. Ez utóbbi esetben a tervpályázati dokumentáció árát az azt megvásárlóknak a Kiíró visszatéríti (a tervpályázati dokumentáció visszaadását követően).

Hiánypótlás
Ajánlatkérő az eljárás során hiánypótlási lehetőséget nem biztosít.

A pályaművek feladásának határideje: 2008. május 13-án 24.00 óra.

A pályázatok díjazása
A pályaművek díjazására és megvételére bruttó 25.000.000,- Ft áll rendelkezésre.
A díj legnagyobb összege: bruttó 10.000.000,- Ft
A díj legkisebb összege: bruttó 1.000.000,- Ft

A Kiíró a pályázat eredményét 2008. június 20-ig kihirdeti.



A Bíráló Bizottság összetétele

A Bíráló Bizottság elnöke: Kalo Emese Magyar Építész Kamara

A Bíráló Bizottság tagjai:
Basa Péter Magyar Építőművészek Szövetsége
Bojár Iván András Főpolgármesteri Hivatal
Dr. Kemény László Miniszterelnöki Hivatal
Dr. Petrányi Zsolt Műcsarnok
Rajk László
Reimholz Péter Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Vincze László Budapesti Műszaki Egyetem

A Bíráló Bizottság szavazati joggal rendelkező szakmai titkára:
Zobor László Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

A Bíráló Bizottság szavazati joggal nem rendelkező szakértői
Hausenblasz Máté közbeszerzési szakreferens
Domokos Gábor a „Gömböc" feltalálója
Várkonyi Péter a „Gömböc" feltalálója
Ruzsinszky István építész
Dr. Farkas Dénes jogi szakértő, KSzF
(Költségvetési szakértő – kínai árak)

A tervpályázat kiírója
Miniszterelnöki Hivatal
Magyar-Kínai Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Sanghaji Világkiállításon Történő Részvétel Koordinálásáért Felelős Miniszterelnöki Megbízott Titkársága
1055 Budapest, Kossuth tér 4.
Kapcsolattartó: Szunomár Ágnes munkatárs
Telefon: 441-3429; Fax: 441-3322
Email: szunomar.agnes/kukac/meh.hu

A tervpályázat lebonyolítója

Központi Szolgáltatási Főigazgatóság
Közbeszerzési Főosztály
1015 Budapest, Hattyú utca 14.
Kapcsolattartó: Hausenblasz Máté közbeszerzési szakreferens
Telefon: 441-7114; Fax: 441-7274
Email: hausenblasz.mate/kukac/meh.hu

A teljes kiírás itt található!

Vélemények (1)
MihunÓ
2008.06.20.
12:17

Magyar pavilon Hónapokkal ezelőtt a mai napra meghirdetett NYILVÁNOS sajtótájékoztató elmaradt.

"1.11. A tervpályázat eredményhirdetése és nyilvános ismertetése

A tervpályázat eredménye nyilvános.

Kiíró a vonatkozó jogszabály előírásai szerint a tervpályázat eredményét közzéteszi.

A Bíráló Bizottság döntése alapján a Kiíró a pályázat eredményét 2008. június 20-ig kihirdeti, és a pályázati díjakat, illetve a megvételeket a díjazott művek szerzőinek, vagy azok meghatalmazottainak, legkésőbb az eredményhirdetést követő 8 munkanapon belül kifizeti a pályázathoz csatolt zárt borítékban közölt díjmegosztás szerint."

Lehet, hogy egy blogbejegyzés miatt? Címe: Kínáig ér a hálózat

 A nyilvános sajtótájékoztató helye és új időpontja: MEH, 2008.06.24. kedd 11 óra

 

 

 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.