Nézőpontok/Kritika

A 131.? - Meglesz-e az új múzeum, az építészeti?

2005.10.26. 18:49

Borvendég Béla eszmefuttatása az Építészeti Múzeumról

Budapesten 130 múzeum működik. Vidéken a névsorelső Abasáron egy, és az utolsó Zsámbón is ugyanennyi. Megtudhatjuk továbbá, hogy Szegeden a napokban nyílt meg a Chagall litográfiákat bemutató kiállítás, és azt is, hogy a Békési Úti Közösségi Ház Békéscsabán 40 órás továbbképzés jellegű programot szervez pedagógusok, játszóház vezetők, és mindazok számára, akik érdeklődnek a népi kultúra iránt. Fejenként húszezerért!

Mindez a szerfelett hasznos ismeret a Magyar Építészeti Múzeum honlapjából tölthető le*. Ez az intézmény lenne a Fővárosban a 131-ik közgyűjtemény. Ha múzeumként is létezne. De nem létezik. A honlap névadójáról lényegében szinte semmit el nem árul. Ha leszámítjuk az elérhetőségét és a figyelmeztetést, hogy a könyvtár csak előzetes telefoni bejelentkezésre nyílik meg az érdeklődő előtt. Ez a múzeum tehát csak úgy létezik, mint Lenin elvtárs zsebórája Ulan Batorban. Amit hologram formájában mutattak meg a szerzeményükre büszke ottani gyűjtögető intézmény vezetői. No persze vagy jó negyed századdal ezelőtt.

Építészeti Múzeum helyett csak kormányzati ígérvény létezik. Igaz, időtálló, szép bőrpapírra írott. Olyan, ami túlélte a kommunizmus összeomlását, és túl korábbi rajongóinak látványos damaszkuszi pálfordulását is. Nagy kár mégis, hogy fedezetlen váltó. Anno az akkor még romos Sándor-palota volt ráírva. Hogy a helyet és az épületet erre a célra feláldozni túlzás lett volna? Ám gondoljuk meg, hogy a múzeum gyűjteményét akkor páratlanul gazdagnak mondták, és a hirtelen felrakott tető olyan romház felett virított, ami a politikai vezetést nem érdekelte.

Most a volt Divatcsarnok - lánynevén Párizsi Nagyáruház - épülete az ígéret új földje. Ámbár félek, hogy ez megint csak afféle fata morgana. Magyarán szólva délibáb. Parasztosan mézes madzag. Ámbár Bugár-Mészáros Károly, az említett virtuális múzeum reális igazgatója elgondolását szinte egy helyiségprogram részletességével vetíti elénk a Magyar Építész Kamara a közelmúltban megjelent évkönyvében. Eszerint az intézmény otthona a Világörökség részeként deklarált Andrássy úton, ebbe a műemlék épületbe kerülne végleges és méltó helyére. A ház ugyanis azt az építészeti periódust képviseli, amelyikben hazánk valóban sok, sőt talán a legtöbb sajátos hozzájárulással gazdagította egész Európát.

Ismeretes, hogy a Nagyáruház első tervét Sziklai Zsigmond (1864-?) készítette, a kivitelezést azonban már Petschacher Gusztávra bízta az építtető, aki osztrák származású, jónevű építész volt. A szerkezetileg is merész, galériás elrendezésű, egy légterű épület különlegessége az ötemeletnyi magas, üvegfedésű udvar, és az üvegfalú, tükrös felvonók voltak. A tetőn körben kilátó sétány épült. Ez volt Budapest első modern áruházépülete, melynek festészeti díszei Lotz Károly virtuóz ecsetvonásait őrzik a mai napig.

A lelkes és elkötelezett igazgató javaslata ésszerű, a ház általa megcélzott többcélú használhatósága pedig összhangban van a ma és a közeli jövő igényeivel. S ha az akkor májusban még illetékes miniszter Hiller István ígéretének hinni lehet, a megvalósítás csak karnyújtásnyi távolságban van immár. Ám ezt komolyan venni nem tanácsos. Sőt nem is lehet.

Nem, mert a Magyar Hírlap a közelmúltban (2005. szeptember 11.) arról értesült, hogy az épületre szemet vetett Gőz László, a Budapest Music Center vezetője is, aki szívesen látná itt a Kortárs Zenei Központot, a zenei szakmai szervezeteket és az Eötvös Péter zeneszerző által alapított világhírű Eötvös Intézetet. (Megjegyzem, hogy tudván azt, hogy a valaha volt áruház egykor Goldberger érdekeltség volt, a mifelénk manapság divatba hozott bátor és lendületes csúsztatással érvként hivatkozhatott volna akár Bach Goldberg variációira is. No persze a BMC kontójára.)

Rubovszky Rita, a Millenniumi Intézet vezetője viszont egy közép- és kelet-európai kulturális központnak adna itt helyet. Ez szerinte afféle mini Pompidou Központ lenne, amely a nap minden órájában kínálna tárlatokat, előadásokat és vitákat az érdeklődőknek. (Kicsiket persze, végtére meg kell végre tanuljunk lélekben is kicsinek lenni.)

Körmendy Ferenc, a fővárosi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke szerint viszont annak kellene eladni az épületet, akinek van elegendő a pénze a felújításra és a működtetésre. Számára a "jelenlegi tervek közül a zenei központra vonatkozó elképzelés a legszimpatikusabb", és pozitív példaként hivatkozik az állami tulajdonból magánkézbe került és jelenleg kortárs múzeumként működő, szintén az Andrássy úton lévő egykori Fiatal Művészek Klubjára. (Persze nem lehetetlen, hogy ő már megsejtette, hogy az akkori miniszter leendő utódja októberben operabarátnak fogja magát mondani a rádióban.)

Hiller májusi ígéretnek azonban két komoly bibije van. Az egyik az, hogy ma már nem tudható, hogy az Építészeti Múzeum igazgatóján kívül másoknak mit és mikorra ígért. A másik pedig az, hogy szavai komolyságát eleve megkérdőjelezi a tény, hogy nyilván akkor már jól tudta, hogy már a pálya szélén javában melegít utódja, Bozóki András. Tehát akár a Nyugati Pályaudvart is odaígérhette volna következmények nélkül. Hisz´ eljött az évadja az ilyen és ehhez hasonlóan lendületes holografikus blöffentéseknek.

A kérdés most már csak az, hogy a kormányzat továbbra is kitart-e a legalább az eddig működtetett huzigálás mellett, vagy nem hogy mézre, de madzagra sincsen már pénze. Azaz visszakozik hát, de immár véglegesen. Végtére, ha félszázadot kibírtak a népek Építészeti Múzeum nélkül, kibírnak még ugyanennyit a meglévő egy virtuálissal, ha valamilyen olcsóbb, de reális rock múzeumot kapnak helyette.

Sajnos én éppen ettől tartok. Ráday Mihály művészettörténész, városvédő legszívesebben építészeti múzeumként (kösz!) vagy áruházként képzelné el a volt Divatcsarnokot a jövőben. Ám a kis ördög éppen ebben a "vagy"-ban lakik. Maga Lucifer pedig néhány emelettel feljebb. A Magyar Hírlap értesülése szerint ugyanis most a kulturális miniszter állásfoglalását várják az ügyben. A tárcánál a lapnak nem kívántak nyilatkozni. Legutóbb azonban Szilvásy György közigazgatási államtitkár az egyik internetes lapnak mégis azt mondta, hogy egy nemzetközi tenderen való kulturális célú hasznosítás lenne az állam számára a legcélszerűbb és legkifizetődőbb. Tehát kibújt a szög a zsákból!

Mármost az a kérdés, hogy a kulturális tárca fegyelmezett minisztere bedughatja-e a fülét a kormány bátor dübörgésének hallatán. És nem teszi-e ki az egykori áruházra a SBSMOE (Sürgősen Bárkinek akár Mutyiban is Olcsón Eladó) táblát? És nem minősíti-e át a Pókert és Black Jacket kulturális célnak, ha megfizetik?. (Valamiként hasonló történt a hírhedt kecskeméti Malom Center esetében is.)

Akkor pedig térdre-imához! Mert akkor már csak egy olyan jótét Dollárpapában lehet reménykedni, aki kaszinója alagsorát - előzetes telefoni megbeszélés szerint - némi árelőnnyel, nulla forintos kezdőrészlet ellenében kiadja valamelyik olyan cégnek, mely az NKA pénzén - de saját és személyes profitra - olykor kibérli kormányzati építészeti pótcselekvések céljára. Azzal a feltétellel, hogy a virtuális múzeum pénzzé teszi valódi gyűjteményét, szélnek ereszti személyzetét, és ebből a bevételből járul hozzá alkalmanként a bérleti díjhoz. Így aztán a Kincstári Vagyoni Igazgatóság is megpályáztathatná a Mókus utcai épületet. Túl sokat ugyan nem ér, de végtére a kis halak is jó halak - ahogy a Lajtán túl tartják.

Borvendég Béla

* A honlap időközben elérhetetlenné vált. A szerk.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk