építészet : környezet : innováció

A 2010-es Sanghaji Világkiállítás Magyar Pavilon külső és belső kialakítása

Kiemelt megvételt nyert a 4. bírálati sorszámú pályamű
szerzői: Város Tájkép Csoport Kft.
vezető tervezők: Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt

Kiemelt megvételt nyert a 4. bírálati sorszámú pályamű
szerzői: Város Tájkép Csoport Kft.
Vezető tervezők: Szöllőssy Barbara, formatervező, iparművész
Pyka Zsolt, formatervező, iparművész
Szakági tervezők: Szabó András – szerkezettervezés, System Steel Kft;
Szigyártó Gábor – energetika, gépészet, elektromosság;
Karneol-Scheibelheffer Alexa, Oroszi Tibor – költségbecslés
Munkatársak: Z. Halmágyi Judit és Balajti Zita – építészet
László Éva – land art

 

Városi Tájkép Csoport: Sanghaji pavilon
homlokzat
nappali homlokzat
Városi Tájkép Csoport: Sanghaji pavilon
Városi Tájkép Csoport: Sanghaji pavilon
Városi Tájkép Csoport: Sanghaji pavilon

 


Részletes bírálat:

A pályázó kitűzött célja szerint egyszerű eszközökkel próbálja visszaadni a „Gömböc” homogenitását, mozgásának dinamikáját. Az épület elanyagtalanításával, vizuális effektekkel akar szentélyt varázsolni a „Gömböc” köré. Ez a redukció inkább ellentétes irányba mozdult, a tükröződés, az illúziókeltés, a high-tech uralkodik a pavilonon, eltörpíti a bemutatni szándékozott tárgy jelentőségét.

Dicséretes, hogy a pavilon külső-belső kialakítása azonos gondolati vonalra fűzött, megjelenése látványos, a térszervezés átlátható. Sajnálatos, hogy a világító homlokzat nem tudja elérni célját, ugyanis a világkiállítás napi nyitva tartása alatt Sanghajban többségében teljesen világos lesz. A pavilon akkor mutatja legattraktívabb, legpompázatosabb képét, amikor senki nem láthatja.

A kínai fél által felépített típuspavilont szabadon kezeli a terv, üvegpanelekkel borítja kívül-belül, elbontja a lépcsőt, mozgó platformot, új födémet és mennyezetet épít bele, a kiállítás fő gyalogos hídjáról külön bejáratot alakít ki, a rendelkezésre álló infrastruktúra helyett saját energiaellátó rendszer vízióját vetíti fel. Mivel a pavilont eredeti formájában kell visszaadni, megkérdőjelezhető, hogy elegendő-e erre a rendelkezésre álló pénzösszeg. A drága high-tech bemutatkozás egy nagy gazdasági erővel bíró ország képét sugallja, nem a magyar realitást. A zsűri tévedésnek értékelte a szélturbinák és az alternatív energiák teljes skálájának felsorakoztatását, ezek megépítése egy ideiglenes épületben nem gazdaságos.

A pályaműben javasolt kiállítási téma zavaros, a több száz „Gömböc” tudományos és játékos bemutatása mellett szerepel az „Álmok álmodói” anyag, és az ország minden tája, látványossága, rendezvénye. Az aktív falak alkalmazása – egy olimpia lebonyolítása után – Kínában, különösen Sanghajban, nem lesz újdonság. Ugyanakkor a pavilon fő motívuma – a tükröződéssel, világítással keltett illúzió – emlékezetes hatással lehet a látogatóra.

A zsűri a pályaművet kiemelt megvételben részesíti.

vélemény írásához jelentkezzen be »