építészet : környezet : innováció

A csí és a napkollektor – kínai csapat a Solar Decathlonon

A Solar Decathlon egy nemzetközi, egyetemek közötti hallgatói verseny, amely 2002 óta kerül megrendezésre az Amerikai Energetikai Minisztérium szervezésében. A versenysorozat mára már három kontinensen zajlik, ezeknek Washington, Madrid és Kína ad otthont – és a BME Odoo Projectje is részt vesz rajta. Most a sanghaji Tongji Egyetem csapatának alkotását mutatjuk be – a csí és a napkollektor jegyében.

Projekt leírás

A Style Box alapkoncepciója egy olyan fenntartható ház kialakítása, mely nagy mértékben iparosított, illetve könnyen igazítható az eltérő igényekhez vagy környezethez. Másfelől az épület kényelmes és hangulatos teret biztosít, mely párbeszédbe lép a környezettel és a tájjal. A Style Box egy energiahatékony, gondosan megtervezett ház, ami elegendő hő- és elektromos energiát képes termelni a háztartás számára, emellett a környezeti és gazdasági hatások csökkentése érdekében megújuló, önfenntartó energiaellátást biztosít. Tervünk ötvözi a passzív és az aktív megoldásokat, interakciót teremt a belső és a külső tér között, valamint jellemző rá a nagy mértékben iparosított, piacorientált modulok alkalmazása. Olyan passzív és aktív eszközöket használunk épületünknél, mint a természetes szellőzés, élettartam-optimalizálás és nem-feldolgozott anyagok, épületfelügyeleti rendszer beépítése, napkollektor-rendszerpárásító rendszer, vízkezelés, hulladékkezelés stb.

 

Style Box alaprajz
Style Box metszet
Style Box szellőzés
 

 

A Style Box egy olyan konfigurációra épül, melyet már az ősi Kínában is alkalmaztak. A régi kínai emberek úgy gondolták, hogy egy teret nyolc négyzet határol, és az adott hely csíjét (energiáját) ezen nyolc irányból érkező környezeti hatások befolyásolják. Hogy a különböző körülményeknek megfeleljen, a háznak ezekre a különböző négyzetekre, azaz irányokra kell reagálnia.

A Style Box innovációja abban rejlik, hogy az építészeti tervezés számtalan szempontját a fenntarthatóság elvével ötvözi. A Style Box elvét kombináljuk az eltérő környezeti követelményekre adott megoldásokkal és az előregyártott elemekkel, illetve ötvözzük a költői tájképet annak a bioklimatikus viszonyokat befolyásoló hatásával. A Style Box révén szeretnénk elterjeszteni azt a megközelítést, hogy az esztétika és a fenntarthatóság integrálható egy épületben belül.

Téralakítás

A ház téralakítása a lakótér és a táj összeolvasztásának elvén alapul, hogy így jöhessen létre egy gazdag, a környezettudatos stratégia fontos elemeként működő térsor. Annak érdekében, hogy a különböző környezetei hatásoknak megfeleljünk, eltérő megoldásokat integráltunk a tervbe, így tettük a házat nagy mértékben rugalmassá, az adott körülményeknek megfelelővé. A funkcionális szerkezetet napkollektorokból álló héj fedi, mely átmenetet képez a nyilvánostól a fél-priváton át a magánterekig. Emellett három különböző környezeti jellegzetességet testesít meg, név szerint az intenzív szabadtéri, a visszafogott átmeneti és a kényelmes beltéri körülményeket. A nyugati oldalt érő gazdag szoláris hőnyereség miatt a napkollektorokat erre a homlokzatra terveztük, hogy így termeljünk még több energiát.

 

Energiahatékonyság
 

 

A homlokzaton elhelyezett perforált árnyékolóelemek forgathatók és elcsúsztathatók, ezáltal a bezárkózás különböző fokozatait biztosítják, és megfelelően reagálnak az eltérő környezeti hatásokra. A panelek perforációja egy hegy költői képét ábrázolja a különböző méretű lyukak segítségével. Az alsó részen nagyobb lyukak találhatók, melyek több beszellőzést tesznek lehetővé, és csodás éjszakai látványt nyújtanak. Tervünkben a lakótér és a táj összekapcsolódik, egybeolvad, hogy együtt fenntartható és meghitt otthont teremtsenek. A medence a fedett területre esik, így védve van a közvetlen napfénytől, és viszonylag alacsony hőmérsékletet biztosít nyáron. Ha a szellő befúj, a medence vize előkezeli azt, mielőtt a belső térbe jutna.

Előregyártott modulok

Házunk nyolc modulból áll, melyek mindegyike két részre osztható. Mivel előregyártott elemeket alkalmazunk, a szerkezet, burkolat, vízvezetékek és egyéb szerelvények egyetlen modulba integrálhatók. Minden elem függőleges értelemben két részre osztható, így felfér egy kamionra, és a világ bármely pontjára szállítható. A modulokat három irányba lehet fejleszteni, különböző kombinációikkal ki lehet elégíteni a családok eltérő igényeit, illetve a különböző éghajlati viszonyokhoz lehet igazítani őket. A folyamatok nagyfokú iparosítása felgyorsíthatja a kivitelezést és a helyszíni szerelést, így a Style Box piacon való elterjedését is.

 

Style Box látványterv
Style Box látványterv
Style Box látványterv
 

 

Rugalmas tér

Annak érdekében, hogy az épület az egyéni és családos felhasználók eltérő igényeinek is megfeleljen, rendkívül rugalmas terekkel terveztük meg. A házat négy fő típus szerint lehet kialakítani. Az A-típus egy nyitott, egyszerű, többfunkciós tér. Az egy légterű szoba alkalmas bulizásra, házimozira vagy bármilyen nagy teret kívánó tevékenységre. A tolóajtók szétnyitásával a belső tér még össze is köthető a fedett-nyitott résszel. A B-típusnál a hálószobából dolgozószoba lesz, melyet három ember használhat. Mikor csendesebb helyre van szükség, a dolgozót teljesen le lehet választani a többi helyiségről. A C-típus esetén az étkezőt nyolc emberre szabtuk, míg a D-típus esetén a nappalit vendégszobává lehet alakítani.

 

Napelemek
 

 

Anyagok

Tervünk high-tech és környezettudatos anyagokat használ, például rétegelt bambuszt a tartószerkezeteknél. A bambusz a legfenntarthatóbb anyag a szerkezeti és építőipari rendszerek gyártása esetén. A világ növényeinek egyik leggyorsabban növő fajtája, gyakorlatilag egy fűféle, mely az összes kontinensen megtalálható. Ami a bambuszt a többitől megkülönbözteti, az a gyökérrendszere, mely 30%-kal több oxigént termel és 35%-kal több szenet választ el, mint a hasonló területű fenyőerdő. A fenyővel összehasonlítva a bambusz növekedési periódusa sokkal rövidebb, 4 év alatt teljesen kifejlődik, míg az előbbi fa csak 25 −50 év alatt. A rétegelt-ragasztott bambusz teherbírása háromszorosa a fenyőének, így nagyobb fesztávok kialakítását teszi lehetővé, kevesebb anyag felhasználásával.

A tervezők által rendelkezésre bocsátott anyagot fordította: Gaschler-Gyeviki Nóra

 

vélemény írásához jelentkezzen be »