Épülettervek/Hallgatói terv

Vízen úszik és forog, mi az? A Solar Decathlon holland pályaműve

1/6

ReVolt House látványterv

Hirdetés
?>
ReVolt House látványterv
?>
ReVolt House látványterv
?>
ReVolt House látványterv
?>
ReVolt House - nyáron
?>
ReVolt House télen
?>
1/6

ReVolt House látványterv

Vízen úszik és forog, mi az? A Solar Decathlon holland pályaműve
Épülettervek/Hallgatói terv

Vízen úszik és forog, mi az? A Solar Decathlon holland pályaműve

2012.05.23. 13:33

Projektinfó

Vélemények:
2

Dosszié:

A mára már három kontinensen megrendezett Solar Decathlon nemzetközi, egyetemek között zajló versenysorozatában a Delfti Műszaki Egyetem hallgatói is részt vesznek. A ReVolt House egy olyan úszó és forgó ház, melynek energiaszükségletét teljes egészében napenergiával látják el.

ReVolt House, a Nap működtette, úszó ház

A Nap melege és a víz hűvössége. Ideális párosítás egy strandon eltöltött naphoz, de kiváló kombináció lehet akár egy ház esetében is. A ReVolt House, a Delfti Műszaki Egyetem hallgatói munkája egy úszó és forgó épület, melynek energiaszükségletét teljes egészében napenergiával látják el.

A ReVolt House elnevezésű projekt fogja képviselni a Delfti Műszaki Egyetemet a 2012-es Solar Decathlon versenyen. A ház terve a vízen lebegést és a forgó mozgást kombinálja. A ReVolt House koncepcióját továbbfejlesztve egész úszó városrészeket lehet majd kialakítani, ahol a központi gondolatot a vízzel való együttélés adja. Ezek a tavi „lakótelepek" mindenféle vízhez között kikapcsolódásra lehetőséget adnak, például mikor a fárasztó munkából valaki vitorlással érkezik haza, utána a tóban vehet egy frissítő fürdőt.

A ház

A két személyre szabott otthon egyterű alaprajzi kialakítása három különböző zónából, a nappali, az étkező és a háló részből áll. Ezek az egységek a fürdőszoba körül helyezkednek el. Az összes többi funkció, mint a konyha, a WC és a műszaki helyiség a homlokzatba van integrálva. Minden területet flexibilisen alakítanak ki, így biztosítva a lakóknak a lehetőséget, hogy igényeiknek megfelelően formálják a tereket. A nappaliban a teljes körűen kiépített házi szórakoztató rendszert lehet élvezni, míg akár az étkező, akár a konyha egysége könnyen szállást tud adni a vendégek számára. A háló egyszerűen dolgozószobává alakítható: az ágyat felhajtjuk a falba, miközben egy asztalt lenyitunk onnan. A fürdőszobában a bevilágítónak köszönhetően élvezhetjük a természetes napfényt. A ReVolt House napenergiával, dizájnnal, élvezetes életstílussal és átgondolt építészettel ötvözi a fenntarthatóságot anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni akár az életminőség, akár a látvány tekintetében.

 

ReVolt House látványterv
1/6
ReVolt House látványterv

ReVolt House látványterv
2/6
ReVolt House látványterv

ReVolt House látványterv
3/6
ReVolt House látványterv

 

Életstílus

A ReVolt House egyedi építészeti megformálása olyan innovatív életstílus háttereként szolgálhat, ahol a lakó érzelmeit a ház befolyásolhatja. A színes LED-világítás segítségével az épület hangulata könnyen megváltoztatható, sőt, ez a funkció még okostelefon-alkalmazással, nagy távolságból is működtethető. Így a ház együtt él a lakójával: egy fárasztó munkanap után pihentető környezetet vagy akár tökéletes hátteret teremt egy romantikus vacsorához.

A ház forgása automatikus, viszont azt a lakó is befolyásolhatja. Ha úgy kívánja, reggel napsütésre ébredhet, majd a nap többi részében árnyékban tartja a szobákat. Ugyanakkor a rendszer a felhasználónak kimutatja ezen beavatkozások következményeit is, ha a lakó változtat az automatikus mozgáson, a háznak extra hűtésre lesz szüksége, hogy a kellemes hőmérsékletet tartani tudja.

Szerkezetek, anyagok és éghajlat

Miután az egyetem több szakértőjével és építőanyag gyártó cégekkel is konzultáltak, a hallgatók számtalan ötletet dolgoztak ki a ház megvalósítására. A meghatározó szempontok a következők voltak: könnyű súly, jó hőszigetelő teljesítmény, megjelenés, szerelhetőség és költség.

Az épület falai 270 mm-es PET-hab magból állnak majd, amit mindkét oldalon üvegszál erősítésű elemekkel, kézi burkolással fednek majd be. A mennyezet és a padló belsejébe fázisváltó (PCM) anyagot ágyaznak a hőtároló tömeg növelése érdekében. A ház úszó alapja ugyanabból a megerősített műanyag héjból készül, mint a „homlokzat", viszont a hab helyett újrahasznosított műanyag palackokkal töltik ki a közepét, s a szerkezeti stabilitásról a palackokba töltött szárazjég gondoskodik. Az üvegek közötti réseket egy kétkomponensű habbal, például poliuretánnal telítik.

 

ReVolt House - nyáron
4/6
ReVolt House - nyáron

ReVolt House télen
5/6
ReVolt House télen

 

A ház forgó mozgása akár 9000 wh/napra is csökkentheti a hűtési igényt úgy, hogy teljesen megakadályozza a direkt napfény bejutását az üveg homlokzatokon keresztül, míg – a legtöbb árnyékoló rendszerrel ellentétben – nem akadályozza a kilátást. A hűtés-fűtés legfőbb forrása a víz lesz: egy hőcserélőt szerelnek a ház alá, a tó vizébe leeresztve. A víz zárt hurkon keresztül jut a hőcserélőbe, onnan a mennyezetbe vagy a padlóba egy cirkulációs szivattyú segítségével, hogy az igényeknek megfelelően hűtsön vagy fűtsön. Mivel a tó vize általában melegebb szokott lenni, a hűtésre-fűtésre használt energia mennyiségét jelentősen lehet csökkenteni. A szellőzőrendszer egy olyan speciális elemet is tartalmaz, ami képes a beáramló levegő hőmérsékletét indirekt adiabatikus hűtéssel mérsékelni, miközben télen meg előmelegíti az épületbe jutó levegőt. A rendszerek hatékonyságát szolgálja a ház burkának kialakítása is: a szuperszigetelő falak és ablakok minimalizálják az energiaveszteséget.

A házat a dekkhez egy nagy teljesítményű elektromos motorral kapcsolják, ami az épület alsó, fogakkal ellátott pereméhez csatlakozik, így egy óriási fogaskerékként működik.

Madridba és vissza

A házat teljes egészében Hollandiában építik meg, majd előregyártott elemekként szállítják Spanyolországba. Madridba érkezése után az épületet újra összeszerelik, a Casa de Campón a többi pályázó projekttel együtt kiállítják, illetve tesztelik két héten keresztül. A nagyközönséget a csapattagok kísérik körbe a házban.

A tervezők által rendelkezésre bocsátott anyagot fordította: Gaschler-Gyeviki Nóra

 

Vélemények (2)
Pákozdi Imre
2012.05.24.
07:00

Nem érdemes elkezdeni a terv hátrányainak felsorolását, kezdve a gyerekek játszó-kifutójának hiányától, folytatva a vitorlás (a leírás hozta szóba, nem én) kikötésének megoldatlanságán át a közmű-csatlakozások esendőségéig, beleértve a költségvonzatokat. Ez a terv nem a hátrányai szerint minősül, hanem a vízi lét iránti elkötelezettségével. Még mai is lakóhajók százai, sőt talán ezrei léteznek Hollandiában. A víz, mint környezeti elem pedig - ami ott kontinuus élmény, a csatornáktól a polderek közötti maradék-tavakon és a Rajna torkolatán át a tengerig tartó, életen át kísérő varázslat - megérdemel egy kis elvadult fantáziálást.

balintcili
2012.05.24.
10:30

@Pákozdi Imre: Kedves Imre,

Ami azt illeti, a RevoltHouse egyelőre biztosan nem fog megépülni - szükséges anyagi fedezet híján a tervező csapat visszalépett az idei Solar Decathlonról.

Bővebb információ erről itt található: http://blog.odooproject.com/2669-revolt-visszalepese

Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk