építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A fertődi Esterházy-kastély belső rekonstrukciós tervei tablókon

A Podmaniczky teremben február elsejéig tekinthető meg a fertődi Esterházy-kastély belső rekonstrukciós terveinek kiállítása. A Budapesti Városvédő Egyesület Baliga Kornél kiállításával indította el huszonötödik, jubileumi évének programsorozatát.

Baliga Kornél, Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész, építőművész a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága megbízása alapján, 2001 óta dolgozik az Esterházy-kastély belső rekonstrukciós tervein. Eddig a főépület legfontosabb helyiségeinek tervei készültek el.

A jelenlegi kiállítás a 2005-ben megrendezett, "Eszterháza elveszettnek hitt falburkolatai" című tárlat folytatása. A Podmaniczky teremben a 24 tablón számos terem rekonstrukciós terveit láthatjuk, többek között a Fejedelmi háló, a Pannós terem, a Sarokszalon falburkolatait, stukkómennyezeteit, valamint az 1856-ban leégett eszterházai Operaház rekonstrukciós terveit. A szokásosnak mondható műszaki tervek és archív fotók mellett a felújítás alapjául szolgáló törmelékek fotóival, valamint színes, perspektivikus ábrázolásokkal is találkozhatunk a tárlaton. A kiállításnak nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet a kastély jelenlegi állapotára, továbbá, hogy a tárlattal új lendületet kapjon a rekonstrukciós munka.

 

 

Megnyitó beszédében Fegyverneky Sándor, országos főépítész elmondta, hogy „példaadó építészeti magatartás” jellemzi Baliga Kornél kiállítását, továbbá hangsúlyozta, hogy „nagyon mostoha az a körülmény, ami a fertődi Esterházy-kastélyt jellemzi és körülveszi”. A kastély a 19. században már pusztulásnak indult, a belső tér fontosabb elemei, úgy mint a stukkók, festmények, falborítások vagy a gobelinek, nagyjából a második világháborúig a helyükön maradtak. A háború pusztítását tovább súlyosbította az 1958-as műemléki helyreállítás, amely, ahogy Fegyverneky Sándor fogalmazott „leegyszerűsítő volt”, sőt a még megmaradt falburkolatokat és stukkómennyezeteket is eltűntette.

 

balról jobbra: Tétényi Éva, Fegyverneky Sándor, Baliga Kornél, galántai herceg Esterházy Antal, Dr. Varga Kálmán

 

Galántai herceg Esterházy Antal a megnyitón elmondta, hogy a családjának 150 éven át otthont adó épületet ma is Európa egyik legszebb rokokó kastélyaként tartják számon, a felújítást pedig nagy érdeklődés övezi. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója az MTI-nek elmondta: a kiemelt uniós projektté minősített rekonstrukciós program keretében az idén többek között a belső udvar parkosítása, a díszterem, a zeneterem, a kínai lakkszoba, a nyári ebédlő felújítása indul meg. Szintén még 2008-ban befejeződik a park felőli homlokzat restaurálása is. A rekonstrukciós ütemezés a 2009-ben megrendezésre kerülő Haydn-emlékévet tekinti fontos szempontnak. A remények szerint ekkorra megvalósul a tárlaton látható tervek nagy része.

szöveg: Biczó Gabriella
fotók: Kresalek Dávid

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »