építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

A funkció követi a környezetet

… és a megjelenés is. A területen egykor kötöde állt, ám az idők folyamán a környék lakóövezetté vált. Ezt a funkciót vette át az új beruházás, az ipari üzem elbontása után lakópark épült Paládi-Kovács Ádám tervei alapján. Nem csak a hasznosítás módját, de a szomszédos városképi arculatot is követendő példának tekintette mind a tervező, mind a főépítész.

Az épített környezet
A terület jó infrastrukturális ellátottsággal rendelkezik. Az ingatlan tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. A telken lévő kétszintes, lapostetős (fszt. + em.) üzemépületet az építkezés megkezdése előtt elbontották. Az épületben annak idején kötöde működött, viszont a telken a terület lakójellege okán nem volt célszerű az ipari hasznosítás, és a beruházó is lakóépületekben gondolkodott. A tervezett lakóegyüttes a Lahner György utca 6. szám alatt épült fel.

 

Lahner György utca felőli homlokzatok, A, B1 tömbök
Lahner György utca felőli homlokzatok, A, B1 tömbök
 

 

Az utcában, a telek jobboldali szomszédján 2002-ben készült el egy 36 lakásos lakópark. Az épületegyüttes magastetős, 3 szintes (fszt. + I.em + tetőtér) épületekből áll. A telek baloldalán jelen pillanatban egy beépítetlen telek található. Az utca másik oldalán főleg oldalhatáron álló, egy-, illetve kétszintes családi házak helyezkednek el. A páratlan oldal városképi arculata egyszerű architektúrát mutat, az épületek homlokzatképzése különféle színű vakolt felületek sora. A páros oldalon, a szomszédban lévő lakóegyüttes anyaghasználatára a fehér vakolt falsíkok mellett a kőlappal és a fával burkolt homlokzati falsíkok jellemzőek. Az épületek alatt mélygarázs alakítottak ki, amelyet a Lahner György utca felől lehet megközelíteni. A szomszédos lakóépület-együttes jó példát mutat az értékes és igényes épített környezet megfogalmazására. A főépítészi egyeztetések során jogos igényként merült fel, hogy a már meglévő szomszédos épületek építészeti színvonalát megtartva épüljenek házak a területen.

 

Lahner György utca felőli homlokzat, A tömb
Lahner György utca felőli homlokzat, B1 tömb
Lahner György utca felőli homlokzat, A tömb

 

Beépítés, telepítés
A terület gyalogosan vagy gépjárművel a Lahner György utca felől közelíthető meg. A lakóépület-együttes alatt helyeztük el a lakásokhoz tartozó szükséges parkolókat úgy, hogy az utcáról a legrövidebb távon, a lakók és a belső kert legkisebb zavarása nélkül lehessen a parkolni. A parkolószintről önálló lépcsőházak vezetnek fel az egyes épületekhez. A mélygarázs lehajtója mellett van az ingatlan személybejárója, illetve időszakos gépkocsi behajtója. A terület feltárása is erről az útról történik. A belső út végén fordulót alakítottunk ki az akadálytalan közlekedés biztosítására. A belső kertet körülvevő épületeket három fő tömbbe (A, B1, B2) szerveztük, minden tömbhöz fedett, oldalán nyitott – a csapadéktól védett – lépcsőház tartozik. A lépcsőházak nyitottsága, illetve átláthatósága a beépítés szellős jellegét hangsúlyozza.

 

A B1 tömb belső udvar felé néző homlokzata
Az A tömb belső udvar felé néző homlokzata
A B2 tömb belső udvar felé néző homlokzata
 

 

Az épületek háromszintesek (földszint, I. emelet, II. emelet). A földalatti garázs tetején zöldtetőt alakítottunk ki 50-100 cm földtakaróval. Az épületek körül, illetve közéjük facsoportokat telepítettünk. Az épületek által körbevett belső, fás-ligetes kertben leülők, terecskék biztosítják az itt lakók nyugalmát és pihenését. A gyerekes családok számára egy játszótér-kialakítási lehetőséget is adtunk az udvar azon részén, amely minden lakásból jól látható. A játszótér egyelőre még nem épült meg, amennyiben az itt lakók később igényelnék a játszótér megépítését, úgy ez külön engedélyeztetés és építés tárgykörébe tartozik. A Lahner György utcai telekhatáron előgyártott betonelemekből készült kerítés állt, amelyet az építkezés befejeztével elbontottunk, és a lakóépület-együttes formavilágával harmonizáló téglakerítést készítettünk.

 

A B1 tömb belső udvar felé néző homlokzata
Az A tömb belső udvar felé néző homlokzata
Az A tömb belső udvar felé néző homlokzata

 

Gépjármű forgalom és közlekedés ismertetése
A területre a Lahner György utca felől lehet gépkocsival behajtani. Terepszint alatt egy 39 beállós teremgarázst helyezünk el intenzív zöldtetővel. A jelenlegi gépkocsi kihajtót 9,5 m-rel arrébb telepítettük, a telek középtengely vonalába. A ki- és behajtó szélessége 5,0-5,2 m, hogy esetlegesen két autó is elférjen egymás mellett. A 36-39 gépkocsi forgalma nem jelent többletterhelést a környékre nézve, mivel eddig a területen egy ipari üzem (kötöde) üzemelt, ahol 50-60 fő dolgozott, továbbá napi többszöri áru ki-, illetve beszállítás volt, így a jelenlegi lakóegyüttes kialakításával a járműforgalmat még csökkenteni is lehetett. A lakók reggeli, esti indulása és érkezése nem jelent egyidejű terhelést az utca forgalmára nézve, szemben az eddigi ipari üzem egyidejű kezdési és végzési időpontjával, továbbá nem lesz rendszeres tehergépjárművel behajtás a területre, csak költöztetés esetén. A telekre, a pincegarázs lehajtója mellé egy személybejárót és rámpát terveztünk, ezen a bejáraton keresztül ideiglenesen, minősített esetekben gépjárművel is be lehet hajtani a területre (pl. mentőautó, költöztetés stb.).

 

Az A tömb első lépcsőháza
A lakóegyüttes formavilágával harmonizáló téglakerítést
Az A tömb első lépcsőháza

 

 

Építészeti és funkcionális kialakítás
A lakóparkon belül többféle méretű és szobaszámú lakást terveztünk, mivel így biztosítható a lakóközösség megfelelő összetétele. A lakások mérete: 32m2-98m2 között változik. A szobaszámok tekintetében a lakások nagysága az egy szobástól a négy szobásig terjed. A lakások kialakításánál igyekeztünk minél szélesebb körű igényeket figyelembe venni. A lakások tervezésénél fontos szempont volt, hogy a konyha-étkező ne a nappaliban legyen (mint az oly sok lakóparkban és társasházban tapasztalható), ugyanakkor az étkező részek összekötik a konyhákat a nappali terekkel. Az összenyithatóság és szeparálhatóság egyszerre jelenik meg a lakásokban, továbbá igyekeztünk a nappali és a privát zónákat lehetőség szerint minél jobban külön választani, mivel a lakások élhetősége, használhatósága elsődleges volt számunkra.

 

Az A tömb dél-felé néző teraszai és erkélyei
A B2 tömb belső kert felé néző homlokzata
Az A tömb dél-felé néző homlokzata

 

A nagyobb lakások a legfelső szinten kaptak helyet. Az épületegyüttes zöld – fás-ligetes – környezetben helyezkedik el, ezért minden lakáshoz erkélyt vagy teraszt terveztünk. A nagyobb lakásokhoz igyekeztünk nagyobb teraszokat, erkélyeket adni. A lakások a pincében önálló tárolókat kaptak, a tárolók a garázson keresztül közelíthetők meg. A lakóépület-együttes Lahner utcai bejáratánál, a személybejáró mellett alakítottuk ki a közös kukatárolót, és a zárt előtérben helyeztük el a postaládákat, hogy amikor a lakók megérkeznek vagy elindulnak, átvehessék a leveleiket, illetve kifelé menet kirakhassák a szemetet.

 

Az A tömb egyik tornya
Az A tömb udvari képe a B1 és a B2 tömbök felől
A B2 tömb nyitott közlekedőfolyosója.
 

 

Tömegalakítás és homlokzatképzés
A területen szellős beépítés biztosítja az épületek közötti átjárást, illetve átláthatóságot. A lakóegyüttes épületei különbözők, de megjelenésükben egységes egészet alkotnak. Az épületek tervezésénél törekedtünk a változatos tömegképzésre és a szomszédos területen lévő lakóparkhoz való illeszkedésre. Az épületek a föld felett háromszintesek, a legfelső, csökkentett szintet hátrahúztuk így nagyméretű tetőteraszokat tudtunk adni a nagyobb lakásokhoz, továbbá a legfelső szint lakásai sem ferde tetőtérrel épültek meg. Az épületek magastetősek, 35 fokos hajlásszögű tetővel fedettek. Az épületek kialakításánál igyekeztünk természetes anyagokat használni, úgymint agyag, tégla, fa stb. A házak homlokzatai jórész vakoltak, az épületek hangsúlyos, kiemelkedő részei téglával burkoltak. A felső, II. emeleti szintek falát lazúrozott faburkolattal láttuk el. A homlokzatokon megjelenő erkélyek és tetőteraszok szürke színű, fémpálcás korlátokat kaptak. A tetőfedés sötétszürke zsindelyfedés.


Lahner Liget Lakópark

vezető tervező: Paládi-Kovács Ádám
építész munkatársak: Vikár Zoltán, Szilágyi Balázs, Zachar Szilvia
szakági tervezők:
tartószerkezet: Kiss Ervin
gépészet: Szalóky László és Fejes Tamás
villamosság: Gali Csaba
tűzvédelem: Szaladják László
fotók: Oravecz István és Paládi-Kovács Ádám

generáltervező: Paládi Építész és Mérnök Kft.

tervezés éve: 2006-2007.
kivitelezés éve: 2008-2009.
bruttó szintterület: 4898 m2 (3639 m2 lakóterület + 1259 m2 garázs és tároló terület)
beruházási költség: 750.000.000,- Ft
építtető/megbízó: Pál Antal, Lahner Liget Kft.
generálkivitelező: REÁL SL Kft.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »