építészet : környezet : innováció

A kettősség dinamikája - T-ház

A Vörös Balázs tervezte családi ház megjelenésében a nyugodt és a mozgalmas elemek kettőssége adódik össze. A tetőkontúr alatt levő homlokzatok "keményebben", kőburkolattal, míg a visszahúzott, védettebb részek vakolt felületekként jelennek meg. 

Az első bejárásakor rendezetlen kép fogadott minket, de a burjánzó gyomnövényzet, egy '60-as évekből maradt sátortetős lakóház és a hozzá tartozó melléképület látványa ellenére egyértelmű volt, hogy rengeteg lehetőséget rejt a hely magában. Érzékelhető volt a déli tájolásból és az enyhe lejtésből adódó jó napjárás és felsejlett a magasabb pontokról 180 fokban feltáruló panoráma. A ház és a kert tervezése során alapvető cél volt, hogy az adottságok kihasználása mellett olyan átmeneti zónákat hozzunk létre, amelytől a kerthasználat a mindennapokban természetes rutinná válhat.


T-ház - építész: Vörös Balázs

 

A téglalap alaprajzú tömeget a lejtőre merőlegesen helyeztük el, így a főbb homlokzati megnyitások a völgy és a panoráma felé kerültek. A hosszúkás kialakítás ellenére a völgy felé eső és a ház mögötti kert kapcsolatban maradt a belső tér megnyitása által az étkező és a lépcső feletti dupla légtéren keresztül, az étkezőnél és a lépcső pihenőnél adódó kertkapcsolattal. A tömeg terepbe süllyesztésének köszönhetően a völgy felé magasabb, a hátsókert felé alacsonyabb homlokzati rész jelenik meg. Ehhez idomul a terep természetes esésével egyező, alacsony hajlásszögű aszimmetrikus tető.


T-ház - építész: Vörös Balázs

 

A belső tér kialakítását alapvetően a középső traktusban elhelyezkedő dupla légtér és kert felé eső megnyitásai határozták meg. A földszint ennek megfelelően bejárati, konyhai és a vendég szobát magában foglaló részre, valamint a terasz és kertkapcsolatos nappalira tagozódik, a kettő közt lévő étkezővel és lépcsőtérrel. A kertkapcsolat az erkélynél és alatta válik a legintenzívebbé, ahol az emeleti szülői hálóból lépcsőn keresztül jutunk a szabadba.


T-ház - építész: Vörös Balázs

 

A lépcsőn az emeleti két fő egységet összekötő galériához (hídhoz) jutunk. Az északnyugati oldalon gyerek- és fürdőszobákat helyeztünk el, a délkeleti, intimebb kertrészre néző oldalon pedig a szülői háló blokk kapott helyet a hozzá csatlakozó fedett terasszal.

Vörös Balázs

 

vélemény írásához jelentkezzen be »