építészet : környezet : innováció

A lépték felismerése - a berhidai művelődési ház pályázatának első díjas terve

A berhidai művelődési ház átalakítására kiírt pályázaton Farkas ÁdámKertész ZsuzsannaPásztor Ádám és Takács Gergely mesterükkel, Tomay Tamással megosztott első díjban részesültek a helyi igényeket és léptéket tiszteletben tartó tervükkel.

Bár a tervpályázat címe a Művelődési Házra helyezi a hangsúlyt, a pályázók felismerték és nagyon pontosan rögzítették a feladat városszerkezeti jelentőségét. A publikus közterek és az intézményekhez teartozó udvarok szövetével megteremtették a település jövőképének leginkább megfelelő léptéket, sűrűséget. Nagyon finoman, rétegesen továbbépítették a meglévő
épületeket, s egy új, határozott struktúrát hoztak létre.

Berhida Művelődési ház fejlesztési pályázat - építészek: Farkas Ádám, Kertész Zsuzsanna, Pásztor Ádám, Takács Gergely

A Művelődési Házhoz nagyon egyszerű eszközökkel nyúltak, amely jó választ ad arra az ellentmondásra, hogy hosszú távon a könyvtár és művészeti iskola is jobb elhelyezést kapna a központi téren, nem annyira az iskola távolsága okán, hanem mert az utca elvágja ezeket az alapvetően nagyon is összetartozó intézményeket. Ennek megfelelően kellően minimális a beavatkozás megértve, hogy jelenleg sem eladni, sem kiadni nem tudja az épületet az önkormányzat. A jövőbe mutató, nyitott, flexibilis könyvtárhasználattal teljesen összecseng a
pályamű javaslata, melyet a szöveg is pontosan alátámaszt.

Berhida Művelődési ház fejlesztési pályázat - építészek: Farkas Ádám, Kertész Zsuzsanna, Pásztor Ádám, Takács Gergely

Ennek a térhasználati módnak az az előnye, hogy hosszú távon képes befogadni más funkciót, például inkubátorházat, így nem értéktelenedik el, s szabadon hagyja az intézményi sűrűsödésnek a lehetőségét a főtér körül.

A Művelődési Ház alsó megnyitása - nagyon helyesen - befogadó karakterű. Az udvar az újrasznosított palánkkal egy belső izgalmas életet generál. A fedett-nyitott terű pajta anyaghasználatában és léptékében is helyénvaló. Ez az anyag, a tervpályázat léptékéből adódóan ugyan csak képletszerűen jelenik meg a homlokzatokon, mint építészeti karakter vonzó továbblépési lehetőséget ad ebbe az irányba.

Berhida Művelődési ház fejlesztési pályázat - építészek: Farkas Ádám, Kertész Zsuzsanna, Pásztor Ádám, Takács Gergely

Egy másik megoldásnak kínálkozik a Kossuth Lajos utca forgalmának elvezetése, mely az értékes XIII. század végi Szent Kereszt-templomot is méltó helyzetbe hozná. Ez túlmutat a tervpályázat kompetenciáján, de mint nagyon megfontolandót, a többi pályaművel együtt ez a felvetés is alátámaszt.

Az iskola épületének udvaros bővítése, amely a főtér felé nyílik, nagyon jó alapgondolat. A tornaterem és a tájház együttese első ránézésre merész, de mégis indokolt a főtér léptékéhez képest és a javasolt előtetővel képes a különböző léptékek összeszövésére. Nyilván sokat lehet finomítani a részletein, de a leginkább kényes kérdéseket, a sűrűség, lépték alapvetéseit ezen a
tervezési szinten nagyon határozottan kezeli. A Clasp iskola megtartására sajnos csak szövegesen ad lehetőséget, érdekes lenne a szövet kiterjesztése erre a területre is.

Berhida Művelődési ház fejlesztési pályázat - építészek: Farkas Ádám, Kertész Zsuzsanna, Pásztor Ádám, Takács Gergely

A terv térfal javaslatot ad a Veszprémi út, Kossuth Lajos utca által közrefogott területre új középületekkel, melyet a Bíráló Bizottság, mint térfalat indokoltnak tart, annak tömegalakítása viszont még artikulálatlan, csak jelzés értékkel vehető figyelembe.

Berhida Művelődési ház fejlesztési pályázat - építészek: Farkas Ádám, Kertész Zsuzsanna, Pásztor Ádám, Takács Gergely

Összességében a terv kidolgozottsága épp a jelenlegi problémafelvetésnek és a továbblépési lehetőségek meghatározásának megfelelő.

A pályaművet a Bíráló Bizottság megosztott 1. díjban részesítette.

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »