építészet : környezet : innováció

A Magyar Nemzeti Galéria „A” épület fogadótereinek kialakítása

Megvételben részesült a 33-as pályamű, szerzője: Havasi Tamás

Megvételben részesült
a 33-as pályamű,
szerzője: Havasi Tamás

 

MNG hallgató pályázat megvétel - Havasi Tamás

 

 


Bíráló Bizottság értékelése

A terv a megérkezésre, a bejárat előtti tér alakítására nem ad használható javaslatot. A bejáratnál ugyan az eddiginél nagyobb teret biztosít, de mivel az összes kiszolgáló funkciót a nyugati falra koncentrálja, a jelenleginél is sötétebb előteret hoz létre. A lebontott lépcső helyet olyan új lépcsőt tervez – jó helyen – mely képes a három szint nagyvonalú összefogására. A lift elhelyezése kissé ügyetlen, de működik a kiállítótermek zavarása nélkül. A terv nagy előnye, hogy az aula födémét egy szinttel följebb helyezi, s ezzel nem csak közlekedési szempontból, de vizuálisan is összekapcsolja a három szintet. Megemelt belmagasságú tere, világos falai, az új üvegtetőre tett javaslata, gyökeresen és jó irányban változtatják meg az aulatér hangulatát. A jelenlegi nyomott, kissé nehézkes hatású belső tér ezzel egy világos kvázi külső térré válik, talán éppen arra utalva, hogy hajdan az aula a palota egyik udvara volt.

Értékei miatt a tervet a BB megvételben részesíti.

vélemény írásához jelentkezzen be »