építészet : környezet : innováció

A megvakított ház, avagy Medici és a Rektor

A Károly Róbert Főiskola főépület rekonstrukciójának és tetőszint-kialakításának generáltervezője az Egri Építész Iroda, Thoma Emőke építész.
A könyvtár építész tervezője: Hegedűs Péter (MATESZ)

2007. november 8-án a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola könyvtárához közeledve földbe gyökerezett lábbal érzékeltem; csoda történt! A homlokzat már hónapokkal korábban összeállított üvegfalában elszórtan megjelenő narancsos-terrakotta színű betétek helyén a világosszürke bordákhoz hasonló betéteket látok, mintha a kitörött üvegeket ideiglenesen farostlemezzel pótolták volna! Mindezt az 1970-es években épült főiskola megújult főépülete ünnepélyes átadása alkalmából a rektor parancsára, akinek nem tetszett a szín, és letapétáztatta! A kivitelező BAUCONT pedig ezt szó nélkül végrehajtotta.
És ezt én terveztem! Illetve nem tervezte senki, csak építette, legalábbis az ünnepélyes megnyitó-beszédek szerint.
Megállt az idő – és az ész!

 

 

Egyébként az 1.250 m2-es főiskolai könyvtár részben a meglévő főépület alatt-, részben egy új, négyzet alaprajzú, pince + földszintes bővítményben helyezkedik el úgy, hogy az alsó pinceszint a földszinttel egy nagy, kör alakú födémnyílással összekapcsolódik, melyet körül ülhet a könyvtárlátogató diákság. A nyílás fölötti felülvilágító a természetes fényt a pinceszintre is sugározza, így ott is teljes értékű könyvtári funkciók alakíthatók ki. A könyvtárépület nyitottságot, átláthatóságot, részvételre csábítást sugároz.

 

 

A Károly Róbert Főiskola főépület rekonstrukciójának és tetőszint-kialakításának generáltervezője az Egri Építész Iroda, Thoma Emőke építész.

Statikus: Styaszny Sándor
Gépész: Holló István
Elektromos: Bozsó Ferenc
A könyvtár építész tervezője: Hegedűs Péter (MATESZ)

szöveg: Hegedűs Péter
képek: Egri Építész Iroda

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »