építészet : környezet : innováció

A Merengő

Hogyan alakítsunk ki építészként olyan utat, amely együtt lélegzik a természetttel? Menyhért-Mezei Flóra diplomamunkájában erre is választ találunk. 



Diplomamunkám tervezési helyszíne Érd volt, egészen pontosan a régi téglagyár környékével és az árvízveszélyes Beliczay- szigettel foglalkoztam. Kirándulni vágyóknak terveztem egy területet, amely a helyszín adottságaira reflektál. Egy kijelölt útvonalon keresztül hozzáférhetővé teszi azt és különböző történeteket mesél el a látogatóknak. Felhasználva és újra élesztve ebben a gyönyörű geomorfológiai környezetben talált beton objektumokat, a téglagyári szárító megmaradt csontvázát és a talált beton tárgyat a Duna parton. A rideg, ipari jellegű építményeket, finomabb, melegebb anyaggal és terekkel teszem lakhatóvá. A terület bizonyos részei a Duna árterületét képezik, amelyre különböző építészeti gesztusokkal reagálok.


Tervezési helyszínem pontjai:

1. A területen találtam két beton objektumot- a téglagyári szárító megmaradt beton csontvázát, és a rakodó beton tömbjét
2. Beliczay- sziget
3. Duna- part

 

Menyhért-Mezei Flóra, Merengő, Érd, 2019.

 

Funkciók:

A tervezési feladatt összetett kihívás volt: a téglagyári szárító beton csontvázából táborközpontot, csónaktárolót, a Duna-parton talált beton rakodó tömbjén révészlakot merengővel, a Beliczay- sziget árvízveszélyes területén, az azt behálózó turista utakat kiegészítve egy felső utat hoztam létre, amely áradáskor is járható. Az út végén egy periszkóppal ellátott kilátót terveztem, a terület száraz részein vesszőből font bivakokat szórtam szét, a Dunára nézve pedig kialakítottam egy medencét. Tervemben végig jelen van a kettősség. Egy adott, rideg dolog, amelyre egy finomabb, melegebb teret hozok létre.

 

Beépítés:

A téglagyári szárító beton csontvázából táborközpontot hoztam létre. Tetszett a megőrződött váz átláthatósága, átjárhatósága, amelyet nem akartam eltüntetni. A beton csontvázra építek majd egy tömeget, amely összefogja azt. Ebben a térben alakítottam ki a szobákat, amelyek gy nagyobb térélélményt nyújtanak a kilátáshoz, felveszi a meglévő ipari épület erejét, és az alsó teret szabadon hagyja. Minden szoba pótágyazható lenne, a falból kihúzható ágyakkal.


A kilátó

 

Az alsó térben csónakokat lehetne tárolni, és egy szabad büfét is ideterveztem. Az alsó szint végét egyfajta "dugóval" zártam le: itt találhatóak a táborközpontot kiszolgáló funkciók. Ilyen a büféhez tartozó melegítőkonyha, szolgálati rész, gépészeti helyiség, egy tér, ahová a kirándulók be tudják tenni a felszereléseiket, wc-k, tusolók és egy akadálymentesen kialakított szoba. Leghátul egy grottát hoztam létre, bevájva az agyagfalba. Ez egy sötét, átalakítható tér, ahol előadásokat lehet tartani, esetleg borkóstolókat. Télen zárható, temperált térré lehetne alakítani.



Menyhért-Mezei Flóra, Merengő, Érd, 2019.


Északról zárt az épület homlokzata, délről pedig nyit a Duna felé. Igény szerint a felső tér bővíthető lenne.
A szobákat vezérelhető, a fal síkjából feltolódó sötétítőpanelekkel láttam el, amely játékossá teszi a homlokzatot. A területen vesszőből font bivakokat szórtam szét, amelyek alkalmasak lennének arra, hogy a diákok, kirándulók megpihenjenek egy kicsit. Igény szerint ezeknek a számát lehetne növelni.

Az általam létrehozott útvonal részeként kisétálhatunk a Dunára és egy medencében merülhetünk annak vizében is. A régi rakodó épületénél, a beton- fa tömegkapcsolatai hasonlóak a táborközpontéhoz. A betontömbre kerülő szinten alakítottam ki a révésznek egy lakot, amelyet napközben lehet kihasználni. A felső szintre pedig fel lehet menni megcsodálni a Dunát, 360 fokos panorámával. 

Többféle szituáció alakul ki víz és az építmények között. Van egy szituáció, amelyet a terv generál: van olyan út, amely együtt lebeg a vízzel. Az utak metsződéseit úgy alakítottam ki, hogy azok áradás idején is járhatóak legyenek. Amikor elárasztja a víz a területet, gyönyörű tükröződések jönnek létre. A Beliczay- szigetet behálózó, kirándulók által gyakran látogatott utakat egy felső úttal egészítettem ki, ahonnan egy újabb képe tárulhat elénk a szigetnek. Az út végén pedig egy kilátót helyeztem el. A kilátóhoz vezető utat úgy szerkesztettem ki, hogy a fairtások egy részét kihasználva, azon áthaladva, több életteret is megfigyelhessünk. Átmegy egy tisztáson, fás és lápos területen. Amikor elárasztja a Duna a területet, járhatunk a víz és a tükröződések felett.


Medence a Dunán

Az út végén található kilátót a sziget északi pontjára helyeztem. Különlegessége, hogy a mozgáskorlátozott és idősebb emberek is élvezhetik az általa nyújtott látványt. Beton magjában elhelyeztem egy periszkópot, amely a túlnyúlás alatt néz vissza Budapestre. A beton mag köré ül a faszerkezet, amely tartja a túlnyúló fafödémet és a tetőt. Belülről egy fémből készült "hártyával" táttatnám  a teret.

A kilátó alsó részén, a sziget szintjén kialakítottam egy helyiséget, ahol a helyi vadászok tudnának élelmet tárolni az állatoknak. A hidakat tartó pillérek madáretetőként is szolgálnának.

Alkalmazott szerkezetek:
Adott egy beton mag/ váz, amelyre/ amely köré épül a faszerkezet. A betonra ül rá a faváz szárított natúr vörösfenyőből, és ebbe épül be a szendvicspanel, melynek belső falai világos melegséget árasztó faburkolatot, a külső oldalai pedig sötét, impregnált vízálló, fából készült lemezborítást kapnának.

 

Menyhért- Mezei Flóra

 


 

Szerk.: Pleskovics Viola

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »