Épületek/Középület

A Modern Irodalom Múzeuma, Marbach/Neckar

1/5

1/5

A Modern Irodalom Múzeuma, Marbach/Neckar
Épületek/Középület

A Modern Irodalom Múzeuma, Marbach/Neckar

2006.01.05. 10:39

Projektinfó

Földrajzi hely:
Marbach / Neckar, Németország

Építészek, alkotók:
Chipperfield, David

Építészet: David Chipperfield ArchitectsAz új épület felveszi a Schiller Múzeum jegyeit - hosszúkásságát, magas központi terét, látszatkupoláját, stukkódíszítését, kétszintességét - és visszavezeti őket az eredeti gondolathoz, hogy nem hatásosan, de alaposan megmozgassa őket.

Egy 2001-es tervpályázat nyomán a David Chipperfield Architects tervezte meg a Modern Irodalom Múzeumát a németországi Marbachban. Az épület szinte teljesen készen van, 2006 júniusában adják át a közönségnek. Az intézmény egyedi, hiszen kizárólag az irodalom bemutatására sosem emeltek épületeket a könyvtárakon, archívumokon kívül; az egyetlen kivétel éppen az 1903-ban épült marbachi Schiller Múzeum, aminek a Chipperfield-épület a modern irodalom bemutatására szolgáló kiegészítése.

 

A múzeum igazgatónője, dr. Heike Gfrereis örömének adott hangot, hiszen az épület nem egy nagyszabású gesztus nyomán született, pedig az is elgondolható lett volna. Az építészet a feladatra koncentrál – nem többre és nem kevesebbre, mint hogy a helyen a meghatározott célnak jól megfeleljen: illeszkedik a tájba, illeszkedik pendantjához, a Schiller Múzeumhoz és kettős céljához: a kéziratok, könyvek, képek, emléktárgyak, hang- és filmfelvételek bemutatásához és irodalmi eseményeik megrendezéséhez.

 Az új épület felveszi a Schiller Múzeum jegyeit - hosszúkásságát, magas központi terét, látszatkupoláját, stukkódíszítését, kétszintességét - és visszavezeti őket az eredeti gondolathoz, hogy nem hatásosan, de alaposan megmozgassa őket.

 

Forrás: www.dla-marbach.de
Képek: DLA Marbach

http://www.davidchipperfield.co.uk/ 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk