építészet : környezet : innováció

A páratlan Pauler Ház

Buda egyik frekventált helyszínén, Krisztinaváros központjában található az exkluzív lakásoknak otthont adó Pauler Ház, amely utcafrontján még egy üzlethelyiség is helyet kapott. Az épületet Kajdócsi Jenő tervezte. 

Általános leírás, tájolás, alaprajzi elrendezés

A 18 lakásos társasház földszintjének utcai frontján, közvetlen kapcsolattal a közterület felé egy üzlethelyiség található. Az épület alápincézett, földszint + 7 emeletes. A háromszintes pincében a parkolók, a lakásonkénti tárolók, valamint a szükséges gépészeti terek vannak. A földszinten lakás és üzlet, az emeleteken északkeleti és délnyugati tájolású lakások találhatók. 

A telek terepszint alatt 100 százalékban beépített. A pinceszinteket a tervezők szinteltolással alakították ki, amelyeken a gépkocsival való közlekedést a lépcsőházi mag körüli rámparendszer biztosítja. A parkolószinteken összesen 32 gépkocsi fér el. A teremgarázs födémje a hátsókert alatt szinteltolással készül, így a felette található zöldtető termőföld vastagsága átlag minimum 1 méter, ezáltal a minimálisan kialakítandó zöldfelületbe 100 százalékban beszámítható. 


Pauler Ház - építész: Kajdócsi Jenő - fotó: Bujnovszky Tamás


Szintek részletezése


Földszint

A földszinti négyszobás lakásba az ellipszis alakú udvaron át, a lépcsőházhoz kapcsolódó előcsarnokon keresztül lehet bejutni. Ehhez a lakáshoz nagyméretű, hátsókertre néző teraszok kapcsolódnak. A zárt babakocsi és nyitott kukatároló szintén az ellipszis alakú udvarra nyílik. A pinceszinteken kialakított gépkocsi tárolóba a Pauler utcáról rácsos kapuval zárt lehajtó rámpa vezet. Az előcsarnokból is megközelíthető hátsókertben a pinceszinteket lefedő intenzív zöldtető van.

Emeletek

Az I.-IV. emeleteken szintenként 3 db, 78-95 m2 területű lakás van, amelyek mindegyike előszobával, 2 hálószobával, 2 fürdővel és nagy, egyterű nappali-konyha-étkező helyiséggel rendelkezik. Mindhárom lakáshoz nagyméretű terasz tartozik. A IV. emeleti háromszobás lakás elrendezése különbözik az alatta lévőktől, mivel a hátsókert felé a tervezők megnövelték a teraszt, ezáltal a nappaliból és a gyerek-hálóból egy új terasz is nyílik. Így 2 hálós, 1 fürdőszobás, vendég WC-s lakást alakítottak ki.

Az V. és VI. emeleten 2-2 átmenő lakást terveztek, amelyek az utcára és a hátsó kertre egyaránt nyitottak. Az épület hátsó homlokzata a IV. emelettől kezdve visszalépcsőzik, így újabb teraszok kialakítására nyílt lehetőség.

A VII. emeleten egy nagy méretű, 3 hálószobás lakás van. Az utca felőli oldalon hátrahúzott homlokzati falakkal nagy teraszokat alakítottak ki a tervezők, amelyek mellvédfalának magasságát a szomszédos épületek magasságához igazították, mert a tervezés során az ezekhez való illeszkedés volt számukra a mértékadó. Az utcára néző lakások tájolása délnyugati, a csendes hátsókertre néző lakásoké északkeleti.


Pauler Ház - építész: Kajdócsi Jenő - fotó: Bujnovszky Tamás


Szerkezetek

Az épület alapozása 80 cm vasbeton alaplemez a csurgalékvizek szerkezetbe való behatolását megakadályozó kopásálló műgyanta bevonattal. A lakások között hanggátló falazat, míg belül gipszkarton illetve kerámia válaszfalak vannak. A hő- és hangszigetelést a nem éghető, vakolható ásványgyapot biztosítja.

Az épület egységes törtfehér színét az udvarra néző, lépcsőházi homlokzat töri meg, ahová táblás, a zöld árnyalatában játszó üvegburkolatot terveztek az építészek. A közterületet és az ellipszis udvart kétszárnyú üvegajtó választja el, míg a földszinti kuka-, babakocsi-, és kerékpártárolót vízszintes osztású, tüzihorganyzott, szinterezett acél nyílászárók határolják. A lakások és az üzlet ablakai egyedi és standard méretű, motoros redőny árnyékolóval ellátott műanyag nyílászáró szerkezetek, amelyek mindegyike hőszigetelő üvegezéssel készült. A lakók franciaerkélyeken élvezhetik az ellipszis udvarra való kilátást, ahol betonelemekből készített növénytámfal is látható.


Pauler Ház - építész: Kajdócsi Jenő - fotó: Bujnovszky Tamás


Burkolatok:

Míg a vizes helyiségekben és a konyhai részeken kerámiaburkolat van, amit hol üvegmozaik, hol fémbetét elemek díszítenek, addig a nappalik, hálószobák és előterek burkolata laminált, lépéshangszigetelő lemezzel ellátott. A közös területeken mint a lépcsőház, emeleti szintek és folyosók, csúszásmentes kerámia padlóburkolat van. A lépcsőházat a színezett középső tartófal teszi izgalmassá.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »